1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Šubertova uspavanka u Austriji sa buđenjem u finišu
Šubertova uspavanka u Austriji sa buđenjem u finišu
0

Šubertova uspavanka u Austriji sa buđenjem u finišu

134
0
Podelite sa prijateljima:

Valteri Botas je ostvario svoju drugu F1 pobedu. Finac je bio najbrži na VN Austrije, uspevši da na kraju odbije napade razgoropađenog Fetela.

Startovavši sa pol pozicije, vozač Mercedesa nije imao većih problema u prvom stintu, da bi tek na kraju ušao u bitku sa Fetelom, čiji je tim postavio dobru strategiju.

Botas je uspeo da  sačuva gume i tempo, te na taj održava Nemca na distanci, mada je prošao kroz cilj samo 0,6 sekundi pre vozača Ferrarija, koji je izjavio da mu je nedostajao još jedan krug za pobedu, što je verovatno vrlo blizu istine.

Rezultat Finca, odnosno druga pobeda nakon one u Rusiji, osigurala je vođstvo Mercedesa u generalnom plasmanu, ali ga je i promovisala u potencijalnog kandidata za titulu.

Hamilton je pokušao sa alternativnom strategijom, s obzirom da je zbog zamene menjača startovao tek sa osmog mesta, i sve što je uspeo je da dođe do četvrtog mesta, iza osvajača podijuma, Danijela Rikijarda iz Red Bulla.

Na kraju se ispostavilo da je za Botasovu pobedu najzaslužniji savršen start, kada je krenuo toliko brzo da je direkcija trke ispitala da li je startovao pre nego što su crvena svetla ugašena. Stjuardi su uskoro otkrili da njegova reakcija nije bila preuranjena, jer je reagovao samo 0,2 sekunde nakon  što je dat znak za start.

On je ubrzo povećao vođstvo u odnosu na Fetela na osam sekundi, dok se Hamilton probijao kroz poredak. Britanac je nadoknadio dva mesta, jer je Maks Ferštapen uhvaćen u karambol koji je izazvao Danil Kvjat iz Red Bulla, povukavši za sobom i Fernanda Alonsa. Vozač Red Bulla je morao da odustane.

Hamilton se popeo do pete pozicije i dao se u poteru za Kimijem Raikonenom, s tim što ga je Mercedes uveo u boks pre nego što je bilo planirano, na kraju 32. kruga, smatrajući da će do kraja trke moći da izdrži na ultramekim gumama.

Ovo stajanje je pokrenulo i lidere, koji su se uplašili nadoknađivanja vremena. Fetel i Rikijardo su pratili primer u sledeća dva kruga. Nemac je bio iza Botasa osam sekundi pre odlaska na servis, da bi Mercedes ostavio svog vozača na stazi bespotrebno mu oduzimajući dragocen vreme.

Finac je otišao na zamenu guma sedam krugova kasnije, što je bilo dovoljno da Fetel spusti zaostatak na samo tri sekunde, nakon što se Botas vratio na stazu.

Vodeći je uskoro počeo da gubi vreme zbog plika koji mu se pojavio na levoj zadnjoj gumi već početkom stinta, što je omogućilo Fetelu da se približi. Gubitak vremena je bio još očitiji kako je stint tekao dalje, tako da se Fetelov Ferrari našao na samo sekundu udaljen u odnosu na lidera, pet krugova do kraja.

Gužva u saobraćaju je obezbedila da se vodeći tandem dodatno zbije, ali Fetel nije mogao dovoljno da se približi Botasu da bi izvršio napad, tako da je Finac ipak prvi prešao ciljnu liniju, sa prednošću od samo 0,6 sekundi.

Uprkos tome što je bio prisiljen da se zadovolji drugim mestom, Fetel je povećao svoju prednost u šampionatu u odnosu na Hamiltona, koji je trku završio kao četvrti, izgubivši bitku protiv Rikijarda, koji je ponovo osvojio podijum za Red Bull.

Strategija koju je Ferrari pripremio za Kimija Raikonena mu je na kraju donela samo peto mesto, nakon sporog finalnog stinta, dok je odlični Roman Grožan bio šesti u Haasu, što je njegov najbolji rezultat ove sezone.

Serhio Perez i Esteban Okon iz Force Indije su nastavili tradiciju skupljanja poena, osvojivši sedmo, odnosno osmo mesto, dok je dvojac Williamsa (Masa  i Strol) popravio negativan utisak iz kvalifikacija, zaokruživši osvajače poena.

Džolion Palmer umalo nije osvojio svoj prvi poen ove sezone. Završio je kao jedanaesti, dok je njegov timski kolega iz Renaulta, Niko Hulkenberg, bio trinaesti.

Stofel Vandorn je uspeo tek do dvanestog mesta za McLaren, nakon brze eliminacije Fernanda Alonsa, dok su Sauberi Verlajna i Eriksona po običaju bili na začelju, ispred Danila Kvjata, koji je poslednji klasifikovani, mada je odustao tri kruga pre kraja.

VN Austrije 2017. Red Bull Ring (Spielberg):

1. Valtteri Bottas FIN Mercedes – Mercedes 71 krug, 1m 21m 48.527s
2. Sebastian Vettel GER Ferrari – Ferrari +0.658s
3. Daniel Ricciardo AUS Red Bull – TAG +6.012s
4. Lewis Hamilton GBR Mercedes – Mercedes +7.430s
5. Kimi Raikkonen FIN Ferrari – Ferrari +20.370s

6. Romain Grosjean FRA Haas-Ferrari +1m 13.160s
7. Sergio Perez MEX Force India-Mercedes +1 krug
8. Esteban Ocon FRA Force India-Mercedes +1 krug
9. Felipe Massa BRA Williams – Mercedes +1 krug
10. Lance Stroll CAN Williams – Mercedes +1 krug

11. Jolyon Palmer GBR Renault – Renault +1 krug
12. Stoffel Vandoorne BEL McLaren-Honda +1 krug
13. Nico Hulkenberg GER Renault – Renault +1 krug
14. Pascal Wehrlein GER Sauber – Ferrari +1 krug
15. Marcus Ericsson SWE Sauber – Ferrari +2 kruga
16. Daniil Kvyat RUS Toro Rosso-Renault +3 kruga

Nisu završili trku

Carlos Sainz ESP Toro Rosso-Renault 44 kompletirana kruga
Kevin Magnussen DEN Haas-Ferrari 29 kompletiranih krugova
Fernando Alonso ESP McLaren-Honda 1 kompletiran krug
Max Verstappen NED Red Bull – TAG 0 kompletiranih krugova

Generalni plasman vozača:

(134)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments