1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Audi A8 – novi tehnološki detalji
Audi A8 – novi tehnološki detalji
1

Audi A8 – novi tehnološki detalji

244
1
Podelite sa prijateljima:

Funkcija kretanja po inerciji funkcioniše između 55 i 160 km/h, sve u cilju uštede goriva.

Pred željno iščekivanu premijeru, koja treba da se odigra sledećeg meseca, novi Audi A8 je ponovo u centru pažnje, jer je ekipa iz Ingolštata odlučila da nas „počasti“ novim detaljima. Standardan kroz čitavu proizvodnu paletu će biti meki hibridni sistem, u čijem je „srcu“ tečnošću hlađeni, kaišem pokretani alternator od 48 V, postavljen na prednjem delu motora, komplementaran sa regularnim starterom. Audi ističe da će potonji biti aktiviran samo pri hladnim startovima. Takođe, deo hibridne postavke će biti litijum-jonska baterija, smeštena u prtljažniku.

Luksuzni sedan iz Ingolštata će biti opremljen naprednom funkcijom kretanja po inerciji (između 55 i 160 km/h), koja se aktivira kada vozač podigne stopalo sa papučice gasa. U ovom rasponu brzine kretanja, motor A8 se gasi kada je god moguće, da bi uštedeo gorivo, a u tom režimu ostaje do 40 sekundi. Nakon što vozač pritisne papučicu gassa, SUS motor se istovremeno aktivira bez kašnjenja u ubrzanju. Ovo je moguće zahvaljujući prethodno spomenutom alternatoru (BAS), koji je permanentno povezan sa agregatom i spreman za akciju u bilo kojem momentu.

Audijevi inženjeri su takođe primenili i inteligentni start/stop sistem, aktivan od 22 km/h, sa implementiranom novom funkcijom pod imenom „intuitivno odgovarajuće startovanje“. Kada prednja kamera i senzori A8 detektuju da se vozilo ispred kreće, motor se automatski pali čak i kada je stopalo vozača još uvek na papučici kočnice. Naravno, nova tehnologija je toliko inteligentna da je kadra da detektuje i opasno približavanje automobilu ispred pri funkciji kretanja po inerciji.

Zahvaljujući mekom hibridnom sistemom i inteligentnom menadžmentu pogonskog sistema, Audi smatra da će potrošnja biti redukovana za do 0,7 litara na 100 kilometara.

Da podsetimo, četvrta generacija A8 će biti predstavljena 11. jula na Audi samitu u Barseloni.

 

(244)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan

Ovo zvuči, u tehnološkom smislu, korak ispred konkurencije. Još ako ubodu dizajn….