1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. BMW – više detalja plana uvođenja tehnologije autonomne vožnje
BMW – više detalja plana uvođenja tehnologije autonomne vožnje
0

BMW – više detalja plana uvođenja tehnologije autonomne vožnje

149
0
Podelite sa prijateljima:

Budući BMW iNext će posedovati tehnologiju autonomne vožnje nivoa 3.

BMW udružuje snage sa kompanijama Mobileye i Intel u cilju razvoja autonomnih tehnologija, koje treba da budu implementirane u buduće modele marke. Prvi takav sistem će stići 2021. godine.

Biće nazvan iNext, sposoban da isporuči nivo 4 i nivo 5 autonomne vožnje. U ovom trenutku, veoma je teško predvideti da li će to biti primenljivo u uslovima realnog saobraćaja, jer zaivisi od brojnih spoljnih faktora. S obzirom na takvo stanje stvari, BMW obećava da će novo vozilo sigurno posedovati 3. nivo autonomije, što znači da će vozači biti ponekad u mogućnosti da u potpunosti pažnju premeste sa vožnje na neku drugu radnju u određenom (kraćem) vremenskom periodu.

Da bi blagovremeno ostvario svoje ciljeve, BMW će lansirati flotu od 40 visokoautomatizovanih ili u potpunosti automatizovanih, testnih serija 7, i to do kraja godine.

Test vožnje će se održavati na javnim putevima, kažu iz bavarske kompanije, a fokus će biti na dva glavna tipa eksploatacije: vožnja bez dolazećeg saobraćaja (autoputevi) i vožnja u urbanim uslovima (centar grada). Javni putevi SAD, Izraela i Nemačke će biti korišćeni za testiranje, što su matične zemlje Intela, Mobileyea i BMW-a.

Inicijalne (teoretske) kalkulacije pokazuju da će biti potrebno oko 240 miliona kilometara testiranja da bi inženjeri i test ekipe garantovali da su autonomna vozila spremna za tržišno lansiranje. U stvarnosti, ovo nije niti praktično niti razumno, smatraju u BMW-u, tako da će umesto toga biti analizirane osnovne situacije u okviru kojih se održavaju ispiti u realnom saobraćaju.

Trenutno, kao i većina drugih automobilskih kompanija, BMW nudi 2. nivo autonomne vožnje, koji podrazumeva da vozač može da podigne ruke sa volana u kratkim vremenskim peridima. Krajnji cilj su 4. i 5. nivo autonomije, kada vozač postaje još jedan putnik u vozilu.

 

(149)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments