1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Na koji način će pravila za 2021. preoblikovati Formulu 1? (GALERIJA)
Na koji način će pravila za 2021. preoblikovati Formulu 1? (GALERIJA)
0

Na koji način će pravila za 2021. preoblikovati Formulu 1? (GALERIJA)

378
0
Podelite sa prijateljima:

Tokom vikenda za VN SAD u Ostinu, predsednik i generalni direktor Formule 1, Čejs Keri, i predsednik FIA-e, Žan Tod, predstavili su nova pravila nakon odobravanja od strane Svetskog saveza auto-moto sporta.

Nova regulativa je primarno fokusirana na to da se gledaocima pruži više zabave, odnosno da bolidi lakše i češće pretiču jedni druge, uz uvođenje ograničenja budžeta, koji bi trebalo da smanji razliku između vodećih i timova na začelju.

Nova pravila će činiti prekretnicu za čitavu razvojnu filozofiju Formule 1, ali za sada je jasno da još uvek nismo dobili konačnu formu, jer mnoge stavje još uvek nisu detaljno precizirane. Dodatnih detalja, ključnih tačaka i pojašnjenja će još biti do stupanja na snagu 2021.

Ograničavanje budžeta

Po prvi put u Formuli 1, biće uvedene restrikcije na troškove, kao i granična vrednost investiranja na 175 miliona američkih dolara po timu u okviru jedne sezone, uključujući sve izdatke osim marketinga, plata vozača i superlicenci.

Sasvim je smisleno smanjivati razliku između bogatih i manje bogatih timova, s obzirom da prvonavedeni neće moći da troše ogromne sume na razvoj, ali će ipak moći da se oslone na talentovanije vozače da bi napravili razliku. Primera radi, sa platom od 50 miliona dolara, na Hamiltona bi išlo 28 odsto budžeta Mercedes Petronas AMG tima u toku jedne sezone.

Obim restrikcija je rezultat vrednog rada Liberty Medije i FIA-e, uz bezbroj konsultacija sa timovima, da bi se na kraju zacrtala ostvariva i održiva suma, što bi na kraju kreiralo balans između neophodnog i prekomernog. Da bi se ovaj aspekt pravilnika kontrolisao, biće formirana specijalna komisija, koja će s radom započeti već 2020., da bi pomogla timovima u tranziciji ka 2021.

Nova šasija za bolje trkače

Pravila vezana za aerodinamiku, predložena za 2021., dizajnirana su tako da reše probleme prouzrokovane promenama pravila 2017. i 2019. Posledice su došle u vidu komplikovanih aerodinamičkih rešenja, koja za 50 odsto smanjuju vertikalni aerodinamički pritisak automobila koji prati. S novom šasijom, automobili će gubiti samo 5 do 10 odsto vertikalnog aerodinamičkog pritiska, što je naravno sjajno za trkanje.

Ključna arhitektura modernih bolida će ostati na snazi, ali će verzija za 2021. imati poprilično drugačiju filozofiju što se dizajna tiče: šira karoserija, pojednostavljeno prednje krilo, deflektori na točkovima, povećano prednje krilo, novi difuzor, pojednostavljeno ogibljenje i po prvi put u istoriji Formule 1, gume nižeg profila s naplacima od 18 cola.

Najveća promena će ipak biti ona ispod automobila, sa serijom Venturi tunela, koji će napajati dvostruki difuzor, koji će proizvoditi veći deo spomenutog vertikalnog aerodinamičkog pritiska. Ovaj koncept nije u potpunosti nov u Formuli 1, ali je napredniji u odnosu na Lotusovo rešenje iz sedamdesetih.

Namera je da kombinacija Venturi tunela, jednostavnije aerodinamike i deflektora na prednjim točkovima pomogne automobilima da se prate mnogo bliže, što bi nama, gledaocima, pružilo mnogo više uzbuđenja.

Takođe, tu je informacija da će točkovi i karoserija biti opremljeni specijalnim LED panelima, na kojima će biti emitovan info za publiku, mada to još uvek nije potvrđeno.

Sve ove promene, ne samo što će poboljšati sveopšti kvalitet trka, već će doprineti estetici bolida, što je tema o kojoj se naširoko diskutovalo, jer šefovi Formule 1 žele automobilima da vrate status junaka postera.

Restrikcija komponenti i standardizovani delovi

Takođe, značajne promene će biti uvedene na tehničkom i sportskom planu. Primera radi, primeniće se resrikcije na razvoj automobila tokom trkačkih vikenda, tako da će svaku veliku nagradu započeti i završiti s istom konfiguracijom.

Pored toga, svi timovi će morati da koriste standardizovane delove, kao što su pumpe goriva i podvozje. Takođe, moraće da obrate pažnju na kočne pločice, jer će njihov broj takođe biti ograničen u okviru jednog trkačkog vikenda. Sveobuhvatnija i detaljnija lista će tek biti objavljena.

Pogonski sistemi će ostati isti, na molbu svih proizvođača, ali izduvni sistemi će biti dodati na listu restriktivnih komponenti, tako da će svaki automobil moći da koristi do šest izduvnih sistema po sezoni.

Dakle, kao rezultat svega, automobili za 2021. će posedovati nešto slabiji vertikalni aerodinamički pritisak i biće teži za oko 25 kilograma. Možda kontroverzno kada je reč o elitnoj trkačkoj seriji, biće to što će vremena po krugu biti za oko tri sekunde sporija u odnosu na aktuelna vremena, što nas vraća na performanse iz 2016.

Ove promene će biti uvedene zbog činjenice da Formula 1 već duže vreme nije dovoljno uzbudljiva, kao i da uglavnom samo tri vodeća tima stupaju na podijume u turbohibridnoj eri. Žrtvovanje delića performansi da bi se kreiralo uzbudljivije takmičenje u potpunosti ima smisla, a verujemo da će i brzina vremenom rasti.

Priredio: Pavle Barta

AutoRepublika

(378)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments