1. Home
  2. Vesti
  3. Pad prodaje automobila u Evropi u aprilu – kriv Uskrs
Pad prodaje automobila u Evropi u aprilu – kriv Uskrs
0

Pad prodaje automobila u Evropi u aprilu – kriv Uskrs

89
0
Podelite sa prijateljima:

Broj registracija putničkih automobila je u aprilu pao za 6,8 odsto. To se pripisuje Uskrsu, koji je smanjio broj radnih dana, dok je prodaja u Velikoj Britaniji pogođena poreskim promenama.

Sa najmanje dva prodajna dana manje u odnosu na prošlu godinu, broj registracija u Evropskoj uniji i EFTA tržištima je pao na 1,23 miliona vozila prošlog meseca, javila je industrijska asocijacija ACEA.

Pad u broju aprilskih registracija, prvi ovogodišnji pad na mesečnom planu, limitirao je četvoromesečni porast na 4,5 odsto, odnosno 5,49 miliona vozila, saopšila je ACEA.

Prodaja Volkswagen grupe je pala za 9 odsto, smanjujući na taj način tržišno učešće svojih 12 marki na 24,8 sa 25,4 odsto prošle godine. Potražnja za markom Volkswagen je pala za 14 odsto, Audijem 10 odsto, Škodom 5,4 odsto i Porscheom 17 odsto. S druge strane, zahvaljujući novom Ateca SUV-u, prodaja Seata je porasla za 15 odsto.

Kada je o PSA grupi reč, broj registracija je pao za 6,7 odsto, s tim što je Peugeot nazadovao za 4,3 odsto, Citroen 6,2 a DS čak 45 odsto.

Francuski rivali iz Renaulta su zabeležili pad od 2,9 odsto.

Broj Fordovih registracija u regionu je slabiji za 12 odsto, dok Opel/Vauxhall koji su u fazi tranzicije iz GM-a u PSA, beleže pad od 13 odsto.

Fiat Chrysler Automobiles je bio bolji od većine rivala, sa neznatnim padom prodaje od samo pola procenta, jer se broj registracija Alfe Romeo popeo za 52 odsto zahvaljujući novom Stelvio SUV-u. Fiat je pao za 2 a Jeep za 8 odsto.

Toyota i Kia su jedine od velikih proizvođača koji su u plusu. Toyota je napredovala za 5,4 odsto, neutrališući Lexusov pad od 5,7 odsto. Broj registracija Kije je povećan za 8,1 odsto. Što se ostalih azijskih marki tiče, Hyundai je pao za 10 a Nissan 14 odsto.

 

Nemačka i Velika Britanija u padu

Glavni razlog zašto je evropska prodaja u minusu su dva najveća tržišta, nemačko i britansko. U ovim zemljama je broj novih registracija pao za 8 odnosno 20 odsto, kažu podaci ACEA-e.

Među velikim tržištima, samo je u Španiji povećana prodaja, i to za 1,1 odsto, dok je broj registracija u Francuskoj i Italiji pao za 6 odnosno 4,6 odsto.

Do znatno negativnijih prodajnih rezultata se došlo u Velikoj Britaniji, nakon što je 1. aprila na snagu stupio porez na promet vozila. To bi mogla da bude osnova za dodatni pad u potražnji novih automobila, jer se Britanija priprema za izlazak iz Evropske unije, što će neminovno dovesti do slabljenja funte.

 

Samopouzdanje raste

Isporuke novih automobila u Evropi su 2016. godine dostigle najviši nivo u poslednjih devet godina, nakon 2013., koja je bila najgora u poslednje dve decenije. Uprkos slabim aprilskim rezultatima, prodaja će se povećati u 2017., mada u nešto sporijem ritmu. Očekuje se porast potražnje u zemljama koje koriste evro.

Novi tržišni rezultati su, po analitičarima, u suprotnosti sa solidnim ekonomskim trendom u regionu, tako da se očekuje porast prodaje u narednim mesecima.

Prognoze kažu da će u Evropi prodaja automobila u ovoj godini porasti za 2,4 odsto u odnosu na 3,7 odsto u prvom kvartalu. Broj isporuka verovatno neće preći rekord iz 2007., jer se Evropljani sve više odlučuju za „car-sharing“ i alternativni transport.

(89)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments