1. Home
  2. Sport
  3. WRC
  4. Škoda Kodiaq WRC 2018
Škoda Kodiaq WRC 2018
0

Škoda Kodiaq WRC 2018

191
0
Podelite sa prijateljima:

Nazvali su ga „novi predator u WRC-u“. Reč je o Škodinom modelu Kodiaq, SUV sedmosedu, koji je primio specijalan tretman da bi se takmičio u novoformiranoj WRC SUV klasi. FIA je odlučila da uvede dodatnu kategoriju u WRC strukturi, koja bi bolje reflektovala tržišnu dominaciju SUV i krosover modela.

Marka iz Mlade Boleslave je među prvima koja se pridužila novoj kategoriji, i to naravno sa Kodiaqom sa WRC specifikacijama. Aero paket je vidno agresivniji, tu su nabildovani lukovi točkova i brojne komponente od ugljeničnih vlakana. Par usisnih otvora na haubi sugeriše potrebu za dodatnim hlađenjem 2,0-litarske turbo mašine.

U ostale vidljive karakteristike  se ubrajaju naglašeni prednji spliter i krovni usisnik, dok zadnji deo vozila krasi veliko krilo. Mada SUV modeli nisu poznati po sjajnoj aerodinamici, modifikacije kroz koje je prošao Kodiaq ga čine performantnom „zverkom“.

Škoda još uvek nije saopštila da li će nova WRC mašina imati integralni ili prednji pogon ali se spominje FIA-ina regulativa koja nalaže minimalnu masu od 1.650 kilograma. Ono što je pomalo čudno je što je glavni svetski automobilistički organ zatražio od timova koji će učestvovati u WRC SUV klasi da opreme automobile sa dva sistema asistencije. U slučaju Kodiaqa, Škoda će instalirati sisteme „upozorenja vozača“ i „detekcije mrtvog ugla“. Prvonavedeni služi da prepozna umor vozača dok drugi vrši monitoring drugih vozila koja nestanu iz retrovizora, ali su i dalje tu. Škodu Kodiaq WRC 2018 ćemo videti u akciji u januaru sledeće godine na reliju u Monte Karlu. U međuvremenu, testiranja će biti sprovedena tokom ove godine da bi se osiguralo da SUV nastavi stopama uspešne Fabije R5, koja je trijumfovala u WRC2 klasi prošle godine.

 

 

(191)

Podelite sa prijateljima:
tags:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments