1. Home
  2. Life
  3. Samsung predstavlja revolucionarne baterije – punjenje traje 9 minuta uz impresivan vek trajanja
Samsung predstavlja revolucionarne baterije – punjenje traje 9 minuta uz impresivan vek trajanja

Samsung predstavlja revolucionarne baterije – punjenje traje 9 minuta uz impresivan vek trajanja

2.27K
11
Podelite sa prijateljima:

Poslednjih godina, tehnologije koje prate električne automobile nastavile su da se poboljšavaju. I sve to, barem bi tako trebalo, da bi vozačima olakšali upotrebu i umirili ih i to dok mnogi još uvek smatraju da je autonomija ovih automobila nedovoljna.

Međutim, stvari se menjaju velikom brzinom. I to zahvaljujući proizvođačima i dobavljačima opreme, koji rade na razvoju revolucionarnih rešenja. Dakle, baterije nastavljaju da se poboljšavaju zahvaljujući kompanijama kao što su CATL i StoreDot. Ali to nije sve, jer Samsung takođe ima više od jednog keca u rukavu i razvija veoma zanimljive baterije. Najnovija je upravo predstavljena.

 

Na sajmu InterBattery 2024, nedavno održanom u Južnoj Koreji, ova je baterija predstavljena, a takođe je predmet saopštenja za javnost na internet stranici Samsung SDI. Potonji najavljuje novu bateriju koja može da se puni veoma brzo.

Prema njihivim rečima, za prelazak sa 8 na 80 % bilo bi potrebno samo 9 minuta, što je još uvek nezabeleženo. Ovo je čak bolje od Qilin CTP 3.0 kineskog giganta CATL, kojoj je potrebno oko deset minuta da dostigne 80 % sa 10 %. Međutim, u svim slučajevima biće neophodno pronaći terminal koji može da isporuči dovoljnu snagu da bi se dostigla ova cifra. Da podsetimo, Kia EV6 koja je već na tržištu traži 18 minuta za isti nivo punjenja, zahvaljujući svojoj arhitekturi od 800 volti.

Takođe možemo navesti Li Auto Mega koji ide sa 10 na 80 % za 10 minuta ili Zeekr 001 koji završava vežbu za 11 minuta, a koji bi uskoro trebalo da stigne u Francusku.

Ali kako su Samsungovi inženjeri uspeli da postignu ovaj podvig? Prema njihovim rečima, ovo je omogućeno zahvaljujući optimizaciji prenosa energije litijum-jona i malom otporu.

Treba imati na umu da ova tehnologija koristi dizajn CTP (cell-to-pack), koji zapravo direktno integriše ćelije u šasiju automobila. Ovo donosi uštede na težini i prostoru, ali može predstavljati problem u slučaju nesreće. I sa dobrim razlogom, automobil se ponekad može poslati na otpad čak i nakon veoma manjeg sudara, jer može biti teško zameniti bateriju (Vrli novi svet).

Prema Samsungu, ova nova tehnologija bi bila spremna za masovnu proizvodnju od 2026. godine.

Samsung planira životni vek od 20 godina za svoje baterije iz generacije koja će ugledati videlo 2029. godine. Međutim, ne zna se koliko ciklusa punjenja/pražnjenja može da izdrži.

Što nas podseća na bateriju koju su razvili istraživači sa Harvarda, koja može da izdrži najmanje šest hiljada ciklusa tokom svog životnog veka uz održavanje kapaciteta od 80 %, što je dovoljno da se reši problem degradacije, koja ipak ostaje normalna i neizbežna pojava. Domet koji bi Samsungova baterija mogla da ponudi električnim automobilima koji će biti opremljeni njome za sada još nije otkriven.

Ali to nije sve, jer Samsung takođe planira budućnost sa baterijom koja koristi čvrsti elektrolit? U stvari, ima ih nekoliko i veoma su zanimljive.

U stvari, nudi veću gustinu energije, ovde 9.000 Wh/l, i stoga garantuje veću autonomiju, za identičnu težinu kao standardna baterija. Pored toga, proizvodnja košta manje. Samsung planira da započne masovnu proizvodnju „solid-state“ baterija 2027. godine.

Može se reći da je veoma optimistični datum, jer su neki specijalisti više računali na dolazak krajem decenije. Sa svoje strane, Nissan je planirao da ovo rešenje plasira na tržište oko 2028. godine, dok takođe radi na čvrstoj bateriji koja nudi punjenje za šest minuta.

AutoRepublika

(2269)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Više bi mi značilo da čitam da o revolucionarnim baterijama čitam kao o nečem što se već desilo, nego da o svemu tome u budućem vremenu. Kao da su u pitanju kanalizacija u Borči ili EXPO 2027

BB

Eletkrični auto može, ako mi treba, ali onaj koji se puni preko noći i neki mali. Ove velike, dugoprugaše od 60+ k€ me ne zanimaju…

Matija

Lepa prica, obecava! Ipak prihvatam kao realno samo ono sto je vec u seriji, da ne bude „obecanje – ludom radovanje!“ Ovakve price imaju negativan uticaj na realnost – Zeleni se uhvate za njih kao drogirani zombiji i masu ovakvim informacijama politicarima ispred nosa! Ovi jadni, zbunjeni, pocinju da donose odluke koje su zapravo nezdrave za civilizaciju jer stvaraju haos u organizaciji zivota. Razvoj baterija nekako napreduje, medjutim, pravi problemi vuku se u pozadini a to su punjaci! Nove baterije zahtevaju visok napon i veoma jaku struju, sto znaci da je bar 80% punjaca vec zastarelo! A to nije sve!… Pročitaj više »

S mile

Skoro bi test EV, na Vrele Gume. Kazu da moraju 6 aplikacija za placanje da instaliraju, ostave svoje podatke za platnu karticu.
Ajd sto je skupo, nego i komplikovano.

Ev ima smisla kada ga 90% punis kuci, i tek ponekad na putu tj brzom punjacu.

NightRider

Brzi punjaci i simulatori baterija sa kojima imam dodira u firmi su trenutno 400kW, simulatori baterija idu i do 1.2MW, trenutno za vise od 500kW nema automobila koji imaju toliku struju punjenja.

Matija

Koliko ima tako jakih punjaca na ulici?

NightRider

Nema ih uopste, ovo su punjaci samo za razvoj novih automobila.

Matija

Pa, to ti kazem! 🙂

Bungi

Slažem se.Za brzo punjenje NIO automatske stanice za zamjenu baterija su mnogo jednostavnije rješenja.Plus, na svakom stubu gradske rasvjete pored parking mjesta okačiti običan punjač gdje se plaćanje vrši bankomat karticom.10-12 sati punjenja nije malo.

Lance

Interesting!

Matija

Link stigao iz Srbije:

https://youtu.be/tw14N2e_aFM