1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Kina odredila carinu od 25 odsto na uvoz automobila i motocikala iz SAD
Kina odredila carinu od 25 odsto na uvoz automobila i motocikala iz SAD
0

Kina odredila carinu od 25 odsto na uvoz automobila i motocikala iz SAD

342
0
Podelite sa prijateljima:

Mere stupaju na snagu 23. avgusta.

Kina ne želi da ustukne u trgovinskom ratu. Najmnogoljudnija zemlja sveta će da uvede carinske troškove, vredne 16 milijardi dolara, na razne američke proizvode, uključujući automobile i motocikle. Ovaj potez je odgovor na identičnu sumu koje SAD knjiže kroz carinu na kinesku robu.

Povećanje carninskih troškova na snagu stupa 23. avgusta, što ostavlja dovoljno vremena obema stranama da pronađu alternativu. Ipak, ne treba očekivati da se bilo šta promeni. Do sada, SAD i Kina su primenjivale „milo za drago“ strategiju, koja uključuje uvođenje recipročnih mera.

Pored automobila i motocikala, Kina je odredila 333 američka uvozna artikla koje će obuhvatiti novi troškovi, uključujući ugalj, sirovu naftu, maziva, asfalt, plastične proizvode, metalne otpatke i reciklažni materijal.

„Ništa od ovoga nije dobro za proizvođače automobila, koji rapidno prihvataju globalizaciju i zavise od globalnih snabdevačkih mreža, da bi poslovali sa profitom“, rekao je Ed Kim, potpredsednik Industry Analysisa pri AutoPacificu. „Primetićete da je General Motors izdao saopštenje u kojem moli da se „ohlade glave“ na obe strane. GM uvozi dva modela iz Kine u SAD a Ford će uskoro uvoziti Focus, a obe kompanije imaju značajan izvoz iz SAD u Kinu. Dodatna zaoštravanja bi mogla da unište aktuelni prodajni model za mnoga vozila.“

SAD su 2017. izvezle u Kinu automobile (nove i polovne) u vrednosti od 10,2 milijarde dolara.

Nove carine na kinesku robu pogađaju godišnji uvoz vredan 50 milijardi dolara, a razrešenje problema nije ni na vidiku. Trampova administracija već ima listu na kojoj je roba vredna 200 milijardi dolara, i za koju se razmatra uvođenje carina. Američki predsednik nije odbacio uvođenje carina na kompletan kontingent uvoza iz Kine, vredan 500 milijardi dolara.

Proizvođači automobila već sada pokušavaju da iznađu strategije u cilju izbegavanja negativnih carinskih efekata. Primera radi, General Motors traži izuzeće za Buick Envision, kojeg proizvodi u Kini. Pored toga, Volvo namerava da premesti proizvodnju XC60 u SAD.

 

(342)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments