1. Home
  2. Vesti
  3. Hedžbek ili krosover B segmenta po pitanju zapremine prtljažnika?
Hedžbek ili krosover B segmenta po pitanju zapremine prtljažnika?
1

Hedžbek ili krosover B segmenta po pitanju zapremine prtljažnika?

901
1
Podelite sa prijateljima:

Zašto biste kupovali krosovere B segmenta (koje prodavci i proizvođači vole da reklamiraju kao pripadnike C kategorije), kada sve to (i više) možete imati u jednom klasičnom hedžbeku?

Krosoveri B segmenta se prodaju „kao alva“. Gotovo svi proizvođači imaju ovakav model u ponudi. Ono što im po kupcima daje prednost je više prostora unutar kabine, kao i praktični atributi. Da li je to zaista tako?

Hyundai, Honda, Kia, Mazda, Ford i druge marke, u ponudi imaju hedžbeke koji imaju veće prtljažnike nego „SUV“ modeli slične veličine. Naravno, jasno je da su vozne osobine i ekonomičnost ubedljivo na strani hedžbeka. Dakle, „marketing“ proizvođača u realnosti baš i ne pije vodu.

Napomena: merenje je izvršeno SAE J1100 standardima sa sedištima pomerenim unapred.

Honda Civic – 728 litara

Honda HR-V: 683 litra

Honda HR-V je među najprostranijim vozilima u svojoj klasi, ali je Civic hedžbek nadmašuje. Doduše, HR-V preuzima vođstvo kada se spuste nasloni zadnjih sedišta sa 1665 litara, ali ni Civic nije loš sa 1.308 litara.

Ford Focus: 674 litra

Ford EcoSport: 592 litra

Ford EcoSport je drugi po prostranosti u svom segmentu sa položenim naslonima sedišta; ukupna korisna zapremina raste na 1.416 litara. Međutim, sa zadnjom klupom uspravnom, zaostaje za Focusom. Novi Focus, za 2019., raspolaže još većom zapreminom prtljažnika.

Mazda3: 572 litra

Mazda CX-3: 351 litar

Ni Mazda3 ni CX-3 nisu među najprostranijim opcijama u svojim kategorijama, ali je iznenađujuće kolika je prednost hedžbeka u odnosu na mali SUV. Sa spuštenim naslonima zadnje klupe, koristan prostor CX-3 se penje na 1334 litra a kod Mazde3 na 1.260 litara.

Hyundai Veloster: 564 litra

Hyundai Kona: 544 litra

Mada je u ovo teško poverovati, Veloster zaista nadmašuje Konu po korisnoj zapremini. Naravno, kada se nasloni zadnje klupe polože, Kona dominira sa 1297 litara, dok broja za Veloster nije poznata.

 

(901)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Ford Focus: 674 litra“ ???
„Mazda3: 572 litra“ ???
Đe ima to da se kupi, a da je tako ?
Pa, nikada karavan pogledao ne bih da postoji bilo koji HB iz C segmenta sa tolikom zapreminom prtljažnika 🙂