1. Home
  2. Vesti
  3. Jaguar Land Rover i Tesla u nadmetanju „Ko će ostvariti veći gubitak“
Jaguar Land Rover i Tesla u nadmetanju „Ko će ostvariti veći gubitak“
2

Jaguar Land Rover i Tesla u nadmetanju „Ko će ostvariti veći gubitak“

520
2
Podelite sa prijateljima:

Kompanije Jaguar Land Rover i Tesla zaista imaju malo toga zajedničkog. Dok je britanski proizvođač automobila i dalje ubedljivo oslonjen na dizel tehnologiju, dotle je američka firma jedan od pionira u oblasti moderne elektromobilnosti. Ono što ih spaja su negativni poslovni rezultati koje oba entiteta beleže u poslednjih godinu dana, a za Teslu se može reći da je pravo čudo što još uvek nije u postupku stečaja.

Bilo kako bilo, JLR je iskazao alarmantno visok gubitak u drugom tromesečju, a koji je dostigao cifru od 489 miliona američkih dolara, dok je američka kompanija s gubitkom od 389 miliona zelenih novčanica bila nešto „uspešnija“.

Gubitak Britanaca predstavlja logičan sled događaja nakon što je došlo do globalnog smanjenja tražnje za novim automobilima, zatim i do zatvaranja pojedinih fabrika, a još uvek je prisutna i neizvesnost oko napuštanja Evropske unije od strane Ujedinjenog Kraljevstva. Taj negativan faktor je dodatno intenziviran izborom Borisa Džonsona na mesto naslednika Tereze Mej, a u društvu se već stvara atmosfera „trampizacije“ Velike Britanije.

Sve su to uzroci koje naglašava rukovodstvo britanske kompanije kao uzročne za pad prodaje od 11,6% globalno, uprkos tome što je na matičnom tržištu još zabležen i rast plasmana tempom od 2,6%. Naznake oporavka stižu i sa kineskog tržišta gde je tražnja malo jača u odnosu na mesec dana ranije.

Izvršni direktor JLR-a Ralf Spet je, komentarišući ostvarene rezultate, izjavio sledeće:

„Naša očekivanja idu u smeru rasta tražnje, pre svega zbog lansiranja novih modela: Range Rover Evoque, Land Rover Discovery Sport i Jaguar XE.“

Nasuprot Ralfu Spetu koji uvek zvuči kao umereni, realni i potkovani optimista, Tesla ima tu „sreću“ da na čelu ima čoveka koji je šampion lakih obećanja. Tako je Ilon Mask komentarisao objavljene rezultate kao pojavu veoma prolazne prirode, što će očigledno postati svima već u drugom delu 2020. godine, a što je otprilike priča koju slušamo od trenutka kada smo prvi put čuli za Teslu.

Ono što ovo tromesečje čini posebnim delom kratke istorije Tesle, jeste to da je gubitak ostvaren uprkos rastu tražnje od preko 50%, a što je potpuno suprotan slučaj od ŠKode i generalno Volkswagen grupe, gde profit raste i kada tražnja opada.

Evo i Maskove izjave:

„Očekujemo nastavak trenda rasta u godinama koje dolaze, i to stopama koje će se kratati između 50 i 100 procentnih poena. Ako se započeti proces nastavi, rezultati će biti zapanjujući. Prvi deo naredne godine biće napet, ali ćemo zato doživeti neverovatan osećaj već u drugom polugođu.“

Pored toga što je najavio početak proizvodnje krosovera Model Y za kraj naredne godine u Americi, Mask je izjavio da i dalje traga za lokacijom za novu fabriku za Model 3.

Pošto će fabrika Tesle biti na teritoriji Evrope, a Mask u svojim izjavama često podseća na nekog svima nama znanog na čelu jedne balkanske države, ne bi predstavljalo iznenađenje da proizvodnja bude organizovana baš u Srbiji.

Svima bi nam bilo bolje… već za dve godine.

AutoRepublika

(520)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Svima bi nam bilo bolje… već za dve godine“
Ilon Musk? Ili neko drugi iz te branše 🙂 Branše „lepih obećanja“ …

Mustang

tesla se vraća kući
musk bi mogao da proda jednu od svojih shit firmi i da kupi celi fca i eto ga u srbiji za šaku dolara