1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Triler završnica trke u Bahreinu!
Triler završnica trke u Bahreinu!
0

Triler završnica trke u Bahreinu!

328
0
Podelite sa prijateljima:

Ferrari na prve dve startne pozicije, Botas na trećem mestu, a Hamilton mora da nadoknađuje pozicije sa devetog startnog mesta. Ovako je izgledala postavka za počtak trke u Bahreinu. Svi u očekivali pravu dramu i borbu na stazi, ali ono što je usledilo bilo je iznad svih očekivanja.

Na samom startu Botas obilazi RaIkonena, a Fetel zadržava vodeću poziciju. Hamilton nije imao najbolji start čak je i pao u poretku, dok je sjajno sa linije krenuo Gasli, koji u prvoj krivini obilazi Rikijarda, ali je Australijanac ubrzo pretekao mladog Francuza.

Samo dva kruga nakon starta dolazi do užasa za ekipu Red Bulla. Ferštapen pokušava da pretekne Hamiltona i udara zadnjom gumom u njegovo prednje krilo. Rezultat ovog kontakta bila je probušen pneumatik na Red Bullu. Neposredno nakon toga, Rikijardu se bolid jednostavno gasi i on ostaje parkiran pored staze. Kako bi se sklonio Red Bull, direkcija trke je izvela virtuelno vozilo bezbednosti. Ferštapen odlazi do boksa menja gume, ali par krugova posle odustaje iz daljeg učešća u trci.

Max Verstappen
Daniel Ricciardo

Hamilton se relativno brzo probio do četvrte pozicije iza Raikonena. Britanac je izveo neverovatan manever kada je na ulasku u prvu krivinu uspeo da odjednom pretekne čak tri vozača. Zatim je usledio malo mirniji period sve do prvih odlazaka u boks.

Ekipa Ferrarija prva obavlja stajanje i oba vozača prelaze na meke gume. Nekoliko krugova posle toga, Botas odlazi na zamenu i Mercedes stavlja srednje tvrdu komponentu na njegov bolid. Tada je postalo jasno da za njegov bolid nema više odlazaka u boks. Hamilton je čekao još narednih nekoliko krugova, i  nakon što ga je Fetel obišao na stazi i on odlazi u boks. Kao i kod  Botasa, mehaničari montiraju srednje tvrde gume.

I sada počinje drama! Ferrari se sada našao u velikom problemu. Ako odu na zamenu guma, Botas sigurno pobeđuje, ali možda mogu sa Hamiltonom da se izbore. Dvadesetak krugova pre kraja Ferrari poziva Raikonena u boks da mu stave supermeke gume kako bi se on borio sa Hamiltonom. I onda katastrofa! Zadnji levi pneumatik nije zamenjen, pali se zeleno svetlo, Kimi kreće i udara jednog mehaničara (ispostavilo se da su čoveku slomljene obe potkolenice). Odmah je morao i da parkira bolid i odustane iz daljeg takmičenja.

Na taj način Hamilton nasleđuje treće mesto. Tim javlja Fetelu da će do kraja trke preći na plan D (ostanak na stazi do kraja trke). Sve do deset krugova pre kraja izgledalo je kao da će Nemac bez problema zadržati prvo mesto, ali onda Botas dodaje gas. Vrlo brzo je počeo da topi Fetelovu prednost i bilo je jasno da će ga do kraja trke sustići. Finac je dva kruga pre kraja bio na samom zadnjem krilu Ferrarija. Svim silama je pokušavao da prođe Fetela, ali je četvorostruki svetski prvak uspeo da se odbrani do kraja. Sebastijanu je pošlo za rukom da pobedi sa svega par stotinki prednosti u odnosu na Botasa. Hamilton je prošao treći kroz cilj.

Na četvrtom mestu našao se sjajni Gasli u Torro Rosso Hondi. Ovim rezultatom, mladi Francuz je postavio novi najbolji rezultat za Hondine motore. Do sada je 5. mesto bilo najbolje što je McLaren mogao, a evo Torro Rosso već posle dve trke pokazuje da Honda ima potencijala za veće stvari. Na petom mestu našao se Magnusen iza njega bio je Hulkenberg. Dvojac McLarena završio je na 7. i 8. mestu, a iza njih na 8. poziciji našao se sjajni Erikson u  Sauber Alfa Romeu. Prvih deset kompletirao je Okon na 10. mestu. Za njima slede vozači koji nisu osvojili poene. Na 11. mestu bio je Sainc, pa za njim Perez i Hartli (koji bi verovatno ušao u bodove da nije dobio kaznu od 10 sekundi). Na začelju su bili Leklerk i dvojac Willijamsa Strol i Sirotkin.

Posle ove trke jedino Williams nema bodove i trenutno je na dnu tabele. Sjajan  napredak se vidi kod ekipe Sauber Alfa Romeo koji je već na drugoj trci došao do poena. Force India napreduje polako ali je daleko od onog što je pokazivala prošlih godina. Haas nije uspeo da ponovi dobru vožnju sa prošle trke. Magnusen je završio 5., ali je Grožan bio tek 15.  Torro Rosso ako ovako nastavi, možda će Rikijardo preći iz Red Bulla kod njih. Posle ove trke izgledaju kao vrlo ozbiljna ekipa. Hartli je bio vidno slabiji vozač, ali je Gasli pokazao pun potencijal ovog bolida. Od njih se u naredno periodu može očekivati samo napredak, sada kada Honda najzad može slobodno da diše i razvija svoj motor.

Renault je bio na nekom svom nivou iz prošlih godina ništa posebno nije pokazao i ako žele da se drže svog plana da počnu sa pobedama u skorije vreme moraju još mnogo da rade. Red Bull ne vredi ni komentarisati – katastrofa, još jedan propao vikend za njih. McLaren nije pokazao ništa specijalno, čak šta treba da se zapitaju  malo kako stoje stvari, sada kada je jedna Honda u timu sa daleko manjim budžetom ispred njih. Ferrari i Mercedes su u svom univerzumu. Šta više treba reći kad je razlika od trećeplasiranog Hamiltona no četvrtog Gaslija bila oko minut. Ferrari je na ovoj trci pokazao da nisu baš toliko slabiji od Mercedesa koliko su govorili u Australiji. Ovog puta ih je taktika mogla koštati pobede, ali se sve dobro završilo po njih. Zanimljivo je da Mercedes koji je jasni favorit i posle dve trke nema pobedu, a čak nije ni prvi u konutrenciji konstruktora, ali šansu za popravni imaju za menje od 7 dana.

Šampionat Formule 1 nastavlja se sledeće nedelju sa trkom za Veliku nagradu Kine u Šangaju. Hoće li Ferrari zadržati svoju prednost, da li će Mercedes uzvratiti udarac ili će Red Bull da pokaže svoj potencijal ostaje nam samo da sačekamo i vidimo.

Dušan Topić

VN Bahreina 2018. (staza Sakhir):

  Vozač Tim Vreme
1 Sebastian Vettel Ferrari 1:32:01.940
2 Valtteri Bottas Mercedes + 0.699
3 Lewis Hamilton Mercedes + 6.512
4 Pierre Gasly Toro Rosso + 62.234
5 Kevin Magnussen Haas + 75.046
6 Nico Hulkenberg Renault + 99.024
7 Fernando Alonso McLaren + 1 krug
8 Stoffel Vandoorne McLaren +1 krug
9 Marcus Ericsson Sauber +1 krug
10 Esteban Ocon Force India +1 krug
11 Carlos Sainz Renault +1 krug
12 Sergio Perez Force India +1 krug
13 Brendon Hartley Toro Rosso +1 krug
14 Charles Leclerc Sauber +1 krug
15 Romain Grosjean Haas +1 krug
16 Lance Stroll Williams +1 krug
17 Sergey Sirotkin Williams +1 krug
Kimi Raikkonen Ferrari Odustao
Max Verstappen Red Bull Odustao
Daniel Ricciardo Red Bull Odustao

 

Generalni poredak vozača:

Vozač Tim Bodovi
1 Sebastian Vettel Ferrari  

50

2 Lewis Hamilton Mercedes 33
3 Valtteri Bottas Mercedes 22
4 Fernando Alonso McLaren Renault 16
5 Kimi Raikkonen Ferrari 15
6 Nico Hulkenberg Renault 14
7 Daniel Ricciardo Red Bull Racing TAG Heuer 12
8 Pierre Gasly Scuderia Toro Rosso Honda 12
9 Kevin Magnussen Haas Ferrari 10
10 Max Verstappen Red Bull Racing TAG Heuer 8
11 Stoffel Vandoorne McLaren Renault 6
12 Marcus Ericsson Sauber Ferrari 2
13 Carlos Sainz Renault 1
14 Esteban Ocon Force India Mercedes 1
15 Sergio Perez Force India Mercedes 0
16  Charles Leclerc Sauber Ferrari 0
17 Brendon Hartley Scuderia Toro Rosso Honda 0
18 Lance Stroll Williams Mercedes 0
19 Romain Grosjean Haas Ferrari 0
20 Sergey Sirotkin Williams Mercedes 0

Generalni poredak konstruktora:

Tim Bodovi
1 Ferrari 65
2 Mercedes 55
3 McLaren Renault 22
4 Red Bull Racing TAG Heuer 20
5 Renault 15
6 Scuderia Toro Rosso Honda 12
7 Haas Ferrari 10
8 Sauber Ferrari 2
9 Force India Mercedes 1
10 Williams Mercedes 0

(328)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments