1. Home
  2. Glas Republike
  3. Sve o aktuelnoj PSA situaciji
Sve o aktuelnoj PSA situaciji
7

Sve o aktuelnoj PSA situaciji

614
7
Podelite sa prijateljima:

„Nema kajanja.“

Ovo su reči šefa PSA grupe, Karlosa Tavareza, koje odslikavaju najkraću procenu poslovnog poteza u kome je francuska grupa od General Motorsa, za 2,7 milijardi američkih dolara, preuzela jednog od najtvrdogalvijih gubitaša evropske automobilske industrije: Opel.

Tavarez kaže da je PSA grupa počela da anulira brojne pozicije u Opelovim bilansima, koje su permanentno bile u “crvenom” u protekle dve decenije, dok je ova marka bila pod upravom General Motorsa. Sada, sve te cifre lagano klize ka pozitvnim brojkama, a Opelu je utaban put ka generisanju održivog profita.

Ovaj uspešni menadžer je uspeo da smanji nivo troškova kroz serije pregovora sa evropskim sindikatima, kao i centralizacijom nabavke sirovina, materijala, komponenti i ostalih stavki, za sve marke u sastavu PSA, čime su i nabavne cene mogle da postanu niže. Još uvek nije došlo do masovnih otpuštanja niti do zatvaranja fabrika, što je bio osnovani strah mnogih koji su upućeni u poslovni aspekt pripajanja Opela.

Planski ili iznuđeno, sasvim svejedno, PSA polako instalira svoju tehnologiju kroz Opel gamu, što po Tavarezovom mišljenju predstavlja potez koji pospešuje sinergijske efekte nastale pripajanjem.

„Znamo, svesni smo da možemo da preokrenemo situaciju u Opelu. Našem optimizmu doprinosi i sagledavanje prvih, konkretnih rezultata, nakon promena koje smo sproveli,“ rekao je on ranije ovog meseca.

Ostali preduzeti koraci tek treba da pokažu rezultate u periodu pred nama. Veliki procenat vozila sa Opel oznakama je prodat, putem najmanje poželjnog aranžmana, odnosno putem kratkoročnog lizinga ili ugovora o najmu na kratak rok. Prodaja je doživela oštar pad ključnim tržištima, iako analitičari ovakav razvoj događaja, barem u Velikoj Britaniji, pripisuju delimično, i smanjenim podsticajima pri kupovini vozila.

Suštinski, gubitak nije ispario — gubitak Opela za poslednjih pet meseci prethodne godine, iznosio je 179 miliona evra. Međutim, ma koliko to puno izgledalo, pozitivan pomak u odnosu na rezultate iz prvog polugođa je impozantan. Prema podacima iz finansijskih izveštaja za prvi deo godine, Opel je zabeležio gubitak u visini od skoro 400 miliona evra.

„Tavarez trenutno traga za rešenjem, istražuje probleme,“ iznosi Džastin Koks, analitičar londonskog LMC Automotive. „Sprovodi ofanzivu na poljima smanjenja rashoda, ojačanja kupovne moći i objedinjavanja nabavke, kao i na transferu i podeli tehnologije širom grupe. To su aktivnosti koje možete da preduzmete momentalno, a čiji su efekti brzi i vidljivi.“

Tavarez i njegov GM ekvivalent, Meri Bara, objavili su postizanje dogovora o kupoprodaji, pre malo više od godinu dana, u Parizu, a prateći ugovor je potpisan 31. jula. Za Tavareza, ovo je bila jedinstvena šansa da stvori „evropskog šampiona“ — jakog na najvećem tržištu Starog kontinenta – nemačkom, moćnog u Francuskoj. Ovom transakcijom, PSA je imao šansu da postane drugi po veličini evropski proizvođač automobila, odmah uz Volkswagen grupe.

S druge strane, za Meri Baru, ovo je bila prilika da se ratosilja posrnulog gubitaša. Skoro 20 milijardi američkih dolara je dostigao akumulirani i nepokriveni gubitak Opela, počev od 1999. godine.

Tavarez je davao ponosne izjave kako će Opel, pod njegovim liderstvom, dostići pozitivne tokove gotovine (prilivi veći od odliva novca), kao i poslovnu dobit od 2%, do 2020. godine, odnosno 6% do 2026. godine. Najavio je i da će efekti sinergije u PSA grupi, doneti godišnje uštede kompaniji u vrtoglavom iznosu od 2,1 milijarde američkih dolara, što je samo nešto manje od ukupne kupoprodajne cene u transakciji kojom je Opel stečen.

Prvo veliko iznenađenje – Opel i štetne emisije

U decembru, PSA je objavila da je u procesu pripreme tužbe protiv GM, o čemu smo vas blagovremeno izvestili. Tužbeni zahtev predviđa iznos od 620 miliona dolara, a uporište predstavlja navod da prodavac (GM), nije u potpunosti obelodanio kupcu (PSA) da je Opel beznadežno daleko od ispunjenja emisionih standarda koji u Evropskoj uniji stupaju na snagu 2020-2021. Neusklađenost prosečne flotne emisije proizvođača, sa maksimalno dozvoljenih 95 g/km ugljen-dioksida, dovodi do obaveze plaćanja kazne od 118 američkih dolara po prodatom vozilu, i to za svaki gram po kilometru, iznad zadatog limita. Kada se to prevede na obime prodaje velikih proizvođača, cifre za plaćanje eventualnih kazni, dostižu astronomske visine.

GM navodi da nije svestan da je takva tužba podneta, dok Tavarez izjavljuje: „Odnos koji imamo sa GM, kao i moj lični odnos sa Meri Barom, veoma je prijatan. Imamo izvanrednu komunikaciju a eventualne probleme rešavamo promptno.“

Kako bi uspeo da se uklopi u nastupajući zakonski okvir, PSA je ubrzao aktivnosti na usvajanju i uvođenju u gamu “zelenijih” tehnologija, uključujući i čiste dizel agregate, male turbo benzince, kao i elektrifikovana vozila, kako potpuno električna, tako i hibridna.. Tavarez se odrekao mogućnosti da plasman Opel Ampere, koja je inače blizanac modela Chevrolet Bolt EV, doživi kao ekskluzivnu šansu za postizanje emisionih ciljeva.

„Zajednički tim PSA i Opel specijalista, uspeo je da modifikuje strategiju planiranja game, na sveobuhvatan način. Sve smo učinili sa ciljem da omogućimo Opelu postizanje ciljeva koji se uvode sa najavljenim izmenama u emisionoj regulativi EU,“ novembarske su reči Tavareza.

Evo i potvrde na konkretnom primeru: nova generacija gradskog mališana Corse, uključujući i električnu  verziju, biće razvijena isključivo uz primenu PSA inženjering rešenja, a što je ranijim ugovorom iz 2012. godine, koji su Francuzi imali potpisan sa General Motorsom, trebalo da bude predmet zajedničkog angažovanja.

Dobra stana ovakvog poteza se ogleda u tome što svaki Opel model, koji počiva na PSA arhitekturi, može da bude predmet ponude i van evropskih tržišta, jer kao takav neće biti konkurencija vozilima iz GM game. A to je za PSA grupu od ogromnog značaja jer plan oporavka marke Opel, za jedan od temelja, svakako ima ekspanziju na ostalim velikim globalnim tržištima.

„U ovom trenutku,“ navodi Tomas Beson, vodeći analitičar zbivanja u automobilskoj industriji u Kepler Cheuvreux, „najveći deo sinergije se ostvaruje kroz proizvodnju modela koji su bili predmet zajedničkog angažovanja, čak i pre potpisivanja kupoprodajnog ugovora,“ a što uključuje i krosovere Crossland X i Grandland X.

Prekomponovanje rukovodećeg tima

Prvi korak koji je Tavarez preduzeo, bio je uvođenje nove uprave u Opelu, iako je nasleđen GM kadar i dalje popunjavao ključne pozicije unutar hijararhije. Mihael Lošeler, finansijski direktor Opela zauzeo je mesto nekadašnjeg prvog čoveka marke Karla-Tomasa Nojmana, koji je dao ostavku u junu prošle godine. Dvojica rukovodilaca iz PSA strukture, Remi Žirardo i Filip Rovira, premešteni su da bi rukovodili proizvodnim procesom i odeljenjem finansija. Ksavijer Dušeman, bivši potpredsednik sektora maloprodaje u PSA grupi, sada vodi prodaju i marketing Opela za Evropu.

Lošeler navodi da mu je izmeštanje sa pozicije uprave globalnog brenda, na ekvivlentno mesto u upravi evropske kompanije, pomoglo da se bolje fokusira, kako on lično, tako i tim kojim rukovodi.

„Ovde, u evropskoj kompaniji, osećam se manje-više, kao kod svoje kuće,“ izjavio je on ovog meseca. „Tokom ranije faze karijere, moji rezultati su upoređivani i analizirani među ključnim svetskim tržištima, dok se sada analize vrše za pojedine delove i regione tržišta Starog kontinenta. Verujte mi, moj tim to veoma ceni.“

Tavarez je zatim zacrtao postizanje ušteda u procesu nabavki. Nameran je da to postigne time što će centralizovati funkciju nabavke, a što bi trebalo da omogući sniženje fiksnih troškova za celih 17%. Mediji i analitičari procenjuju da bi ove uštede mogle da dosegnu efekat od 25 miliona američkih dolara. Na primer, oko 39% pada su doživeli rashodi koji se odnose na IT sektor. Sveukupno, očekivano je da oko 30% ušteda obezbedi objedinjavanje administrativne funkcije, dok je glavni cilj, sniženje proizvodne cene automobila za 868 dolara po vozilu.

Pregovori sa sindikatima

PSA je prošao kroz fazu napornih pregovora sa radničkim sindikatima koji funkcionišu unutar marke Opel, širom Evrope. Tavarez je izjavio da ne može da garantuje budućnost za model Corsa koji se proizvodi u Saragosi, ukoliko se radnici ne privole da učine ustupke prema poslodavcu, a koji uključuju i zamrzavanje zarada.

„Nikada ne pregovarate samo o jednoj opciji. Uvek morate da ponudite alternativu,“ izjavio je Tavarez na upravo završenom Salonu automobila u Ženevi. „Pa, da. Pregovori jesu bili teški, ali to je neizbežno u situaciji u kojoj je kompanija bila zapuštena tokom decenija, što je rezultovalo ozbiljnim zaostajanjem za konkurencijom.“

Jedan od izazova se ogledao i u sudbini pogona u Velikoj Britaniji, lociranih u Elsmir Portu i Lutonu, gde se proizvodi Opel (Vauxhall) Astra. Više od 600 ljudi je ostalo bez posla u ovim fabrikama, ali je zato proizvodnju Astre dobio pogon u Poljskoj, gde su troškovi značajno niži. Realna pretnja uvođenja carina na robu uvezenu u EU, a koja je proizvedna u Velikoj Britaniji, nakon odluke o napuštanju EU, značajno je produbila nesigurnost. Ipak, Tavarez navodi da je sporost u sprovođenju odluke o Brexitu, dala vremena industriji da se prilagodi i iznađe održivo rešenje na duži rok.

Radnici u Nemačkoj, koji čine otprilike polovinu svih zaposlenih u Opelu, odnosno njih 38.000, prihvatili su šemu skraćenog radnog vremena, kao i dobrovoljnog napuštanja kompanije uz adekvatnu kompenzaciju. Pregovori sa radničkim savetima Opela, kao i moćnim IG Metall sindikatom, nastavljaju se dalje.

„Ne žele da zatvore fabrike, barem ne na kratak rok,“ rekao je Beson, „ali oni mogu da upotrebe Brexit za izgovor kako bi zatvorili jednu od engleskih fabrika. Zaposleni počinju da osećaju preveliki pritisak od strane uprave PSA grupe.“

Jedan od analitičara navodi: „Mislim da je još uvek veliki posao u pogledu racionalizacije troškova radne snage pred upravom kompanije.“

Šta još treba da se uradi

Samo 37%, od ukupne evropske realizacije Opel vozila, prodato je fizičkim licima. Evropski prosek je 46%, dok je rezultat Peugeota po ovom parametru 48%, prema podacima kojima raspolaže Dataforce. Celih 18% prodatih vozila postaju automobili za iznajmljivanje, dok je 21% njih registrovan kao vlasništvo dilera ili proizvođača.

Rešenje ovog problema će zahtevati više vremena, kaže Maksim Pikat, rukovodilac poslovnih operacija PSA grupe u Evropi. „Veoma je lako reći – kupujem 1.000 automobila za rentalnu flotu, ispunio sam prodajne ciljeve,“ kaže Pikat. „Morate da doprete do svesti i ukusa pravih kupaca, morate da objasnite i ubedite dilere da su automobili koje proizvodite izvanredni i da zato vrede novca za koji se prodaju.“

Prema mišljenju Lošelera, cene Opel vozila na najznačajnim evropskim tržištima, su za 6% niže od željenih.

Jednu odluku je Tavarez privremeno odložio. Odnosi se na sudbinu hiljada inženjera, zaposlenih u razvojnom centru u Rizelhajmu. Oni će postati deo tima zaposlenog u „centru za napredni inženjering „, koji je zadužen za razvoj samovozećih automobila i elektrifikaciju, rekao je on, kao i za povratak na severnoameričko tržište.

Priredio: Zvezdan Božinović

(614)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Jedan deo i nisam razumeo. Šta o (ne)uspehu brenda govori procenat prodaje vozila odredjenog brenda fizičkim licima kao kupcima, flotnim kupcima i sl ?

Zvezdan

Što je veća prodaja vozila fizičkim licima, to je bolja krvna slika kompanije. Vozila za flote se kupuju, najćešće uz opciju ponovnog otkupa. Simpatije kupaca i popularnost se stiče, odnosno imidž se gradi na osnovu prodaje fizičkim licima (u šta se ubraja i prodaja malim kompanijama u obimu manjem od 2 vozila godišnje). Nadam se da sam od pomoći…

moron

Ima logike 🙂 Hvala.

Japanautofan

Jedno hipoteticko pitanje ?
Da li je bolje uloziti vise novca u kvalitet automobila,razvoj novih tehnologija ili u „jacu“ propagandu.
Sta ce od toga dati bolje rezultate ?
Po meni, dobar menadzment resava sve te stvari.
Nije sve u novcu,ima nesto i u glavi 😛 😉

Zvezdan

Brate, postoje neki normativi, odnosno okviri koji se modeliraju (budžetiraju) na početku godine. Definiše se procenat učešča u prihodima od prodaje, koji iznos je namenjen marketingu, koji istraživanju i razvoju, i ostalim stavkama među rashodima. Dakle, neka opšta načela postoje, a fino tjuniranje se vrši na osnovu analize i postavljenih ciljeva. Pozz

Japanautofan

Upravo o tome i mislim. Nemaju pravo na gresku,pogotovo velike kompanije.(osim vw-a ) Mnoge automobilske firme koje su pravile solidne automobile su propale ili su prodate „jacim“ firmama koje uopste ne prave ni priblizno tako kvalitetne automobile ali jednostavno imaju vise novca. Sada na koji nacin su dosli do njega to je vec druga prica u kojoj nisam strucan, ali mi je kao obicnom ljubitelju automobila i svega u vezi sa autoindustrijom zao sto je tako. PS: Verovatno ima neke veze sa menadzmentom i „domacinskim“ vodjenjem firme 😉 (ili kinezima uzeti pare) Mozes imati koliko god dobar automobil ali ga… Pročitaj više »

Zvezdan

Pa, naravski. Poenta je da prihodi moraju da budu viši od rashoda, i onda nema greške. Ali na dugi rok tako 🙂