1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Stenford univerzitet na putu da kreira 80 odsto jeftinije baterije?
Stenford univerzitet na putu da kreira 80 odsto jeftinije baterije?
1

Stenford univerzitet na putu da kreira 80 odsto jeftinije baterije?

504
1
Podelite sa prijateljima:

Za sada, litijum-jonske baterije su jedino ozbiljno rešenje u segmentu električnih vozila. Naravno, to ne znači da nauka nije u potrazi za boljim i efikasnijim rešenjima. Litijum-vazdušne baterije, litijum-sumporne baterije i „asfaltne“ baterije su neki od alternativnih pristupa obezbeđivanju poboljšanog skladištenja električne energije. Najnovije na listi su natrijum-jonske jedinice.

Mada su ih izumeli drugi (uključujući Ji Kuija, „rok zvezde“ u naučnim krugovima vezanim za tehnologiju baterija), istraživači sa Stenford univerziteta kažu da njihov pristup može da ponudi slične kapacitete kao litijumske baterije ali uz čak 80 odsto manje troškove.

Kada su u pitanju merne jedinice koje mere performanse, informacije su ograničene. Naime, mada tim kaže da je optimizovao ciklus punjenja, on još uvek ne može da odredi zapreminsku gustinu energije, što bi moglo da sugeriše da li dotična tehnologija može ili ne može da se iskoristi za potrebe automobila. Ukoliko je prostor za skladištenje energije mnogo veći od onoga što je danas u komercijalnoj upotrebi, onda bi ovo rešenje našlo ulogu u skladištenju obnovljive energije a ne u vozilima.

Ćelija o kojoj se radi koristi katodu baziranu na natrijumu (dinatrijum rodizonat). Reč je o elektrodi koja skladišti jone pre nego što oni pronađu put do anode, što proizvodi električnu struju. Anoda je napravljena od fosfora. Navodno, tim je uspeo da reši probleme vezane za efiksasnost ciklusa punjenja i pražnjenja, što budi nade u krajnji uspeh.

Još uvek nema reči o komercijalizaciji, tako da treba biti umeren u prognozama. Ukoliko se zaista uspe u kreiranju 80% jeftinijih (i primenjivih) baterija u odnosu na sadašnje, to bi značilo svojevrsnu revoluciju u industriji električnih automobila.

(504)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
IMT--539

Daj Bože da od ovoga bude nešto.
Ako se dobro sećam, čitao sam da jedno „pakovanje baterija“ za e-kola košta oko 10.000 eura.
A za 10.000 možeš da kupiš i lepa kola sa SUS motorom ( npr. i-20 ). A ne sam bateriju …