1. Home
  2. Testovi
  3. U ime naroda – Dacia Sandero 0.9 TCe Easy-R
U ime naroda –  Dacia Sandero 0.9 TCe Easy-R
3

U ime naroda – Dacia Sandero 0.9 TCe Easy-R

14.90K
3
Podelite sa prijateljima:

Prvi osnovni sud Auto Republike u Beogradu, u sastavu sudija Zvezdan Božinović kao predsednik sudskog veća i Pavle Barta kao sudija porotnik, u parnici koju je Udruženje ljubitelja i poštovalaca Renault brenda pokrenulo protiv NN lica koje je donelo odluku da Easy-R automatizovanu manuelnu transmisiju upari sa 0,9 TCe agregatom u sveto bračno jedinstvo u modelu Dacia Sandero, kao i protiv NN lica koje je odobrilo korišćenje Renault logoa na Dacia modelima za pojedina tržišta, po zaključenju glavne rasprave (u trajanju od 31.05. – 07.06.2017. godine) doneo je sledeću:

PRESUDU

  1. Razvodi se pogonski sklop sačinjen od 0,9 TCe agregata i Easy-R automatizovane manuelne transmisije, zbog apsolutne nedoraslosti i neispunjavanja bračnih obaveza, od strane i isključivom krivicom Easy-R.
  2. Izričito se zabranjuje uvaženoj Renault grupi, da svoj brend ističe, na bilo kom tržištu na zemaljskoj kugli, na haubi bilo kog Dacia proizvoda, zbog toga što su neospornu i zasluženu ogromnu vrednost brenda sticale mnoge generacije uspešnih stručnjaka različitih specijalnosti, da bi ih tek tako iskompromitovalo NN lice koje je donelo (ne)odgovarajuću odluku.

OBRAZLOŽENJE

U maniru dobre sudske prakse, angažovali smo tim veštaka koji je istupio sa sledećim mišljenjem:

Dacia kao izvorno rumunska kompanija nastala 1966. godine i sa imenom dobijenim po poznatoj regiji u matičnoj zemlji, od jeseni 1999. godine godine posluje kao zavisno društvo u odnosu na Renault grupu. Postrojenje MioveniArgeș je po obimu proizvodnje pozicionirano kao peto najveće u Evropi sa proizvodnjom od 584.219 automobila u 2016. godini (+ oko 6% u odnosu na godinu ranije). Prvi i najpoznatiji model, nove Dacia ere, Logan, je lansiran na tržište tokom 2004. godne i dan danas predstavlja 43% prodaje svih Dacia modela, na matičnom tržištu. Kao hedžbek izvedenica Logana, tokom 2008. na tržište je uveden Dacia Sandero, razvijen od strane Renault Technologie Roumanie, koji zapošljava oko 2.500 visokostručnih specijalista. Druga generacija Sandera je premijeru doživela 2012. godine, dok je model koji je dostavljen na veštačenje, za potrebe ovog sudskog postupka, restilizovana verzija istog, za 2017. godinu.

Nakon kratkog osvrta ka familijarnoj anamnezi, da se fokusiramo na subjekt veštačenja. Dacia, sama po sebi, nikada nije težila nekoj posebnoj vizuelnoj atraktivnosti, ali restilizovani model je, u poređenju sa prethodnicima, najprijemčiviji oku. Dizajnerske izmene su urodile plodom, i sada sa novim svetlosnim potpisom napred i pozadi, novom maskom hladnjaka, i odbojnikom, Sandero ima potpuno nov i upečatljiviji portret. Unutrašnjost Sandera deluje, uprkos masovnoj upotrebi jeftinih materijala, bogatije nego ranije. Sivo-crni enterijer je obogaćen i panelima od piano lakiranog materijala koji celokupan utisak jeftinoće, svode na jedan sasvim prihvatljivi nivo.

Centralna konzola sa obrtomerom, brzinomerom, monohromatskim putnim kompjuterom se nalazi ispred vozača i prikladne je veličine, samo što je pozicionirana u dubokoj senci, pa ume da bude za nijansu teže očitavanje informacija sa nje. Putni kompjuter je sasvim dovoljno informativan, i predivno lak za korišćenje. Po sredini centralnog grebena, nalazi se muzički uređaj, kojim se rukuje, takođe, lagano, a da se tokom veštačenja nije oglasio Halid Bešlić sa, nama (a i Ivici Dačiću) omiljenom Miljackom, ne bismo ni shvatili da je distorzija zvuka, čim pređete prosečan volumen, izražena. Pritom, držeći ruku, sa spoljne strane, na vratima Sandera, osećaju se jake vibracije, koje su i potpuno logične, s obzirom na veoma zvonki zvuk koji se čuje prilikom zatvaranja vrata. Jedna od najjačih strana Sandera je ponuda i varijabilnost prostora spram veličine automobila, kako za putnike tako i za prtljag i sitnice (320 litara zapremina prtljažnika). Zadnja sedišta su deljiva u odnosu 60:40 i na svim sedištima se sedi relativno udobno. Mesta ima sasvim dovoljno za 4+1 putnika. Vozačevo sedište ima slabiju bočnu podršku. Obruč upravljača lepo leži u rukama, i izgleda dovoljno pristojno, čak i bez kožne obloge, a na raspolaganju su, u vidu polugica, i komande audio uređaja i telefona. Završna obrada je nivou Kia automobila prethodne generacije.

Najsvetlija tačka, dragulj ovog Sandera je trocilindarski benzinac zapremine 900 kubika (90 ks/135 Nm na oko 2.000 obrtaja). Na osnovu zvuka motora, kao i na osnovu pratećih vibracija, skoro da je nemoguće identifikovati deficit parnog broja cilindara. Jedino pri zaista visokim obrtajima, postaje bučniji a pri brzinama od preko 130 km/h počinje da gubi dah, otkrivajući time pre skromnu zapreminu nego tri cilindra. S druge strane, na brzinama do 80 km/h, radi perfektno i ostavlja značajno bolji utisak. Tokom veštačenja, ustanovili smo sledeće parametre u pogledu potrošnje: 4,0; 5,8 i 7,0 litara na 100 kilometara (Ibarska magistrala; grad Beograd; autoput ka Novom Sadu). Pritom, obrtaji radilice su pri 130 km/h na prilično visokih 3.500 obrtaja, a zvučna izolacija nije perfektna. Na ovom mestu, tim veštaka odaje veliko priznanje inženjerskoj ekipi koja je stvorila ovaj agregat, i koji odlično pristaje gradskom automobilu težine oko jedne tone. Sve pohvale i na račun potrošnje goriva, posebno u uslovima gradske eksploatacije, što i jeste osnovna namena vozila.

Upravljanje je dovoljno direktno, za ovaj tip automobila, i ni u jednom trenutku nam nije zasmetalo, izuzev nešto slabije izražene servo asistencije, što je očito u parking manevrima. Ponašanje Sandera u krivinama je izuzetno predvidivo: stabilan uz odličnu trakciju ali istovremeno uz izraženije ljuljanje karoserije koje ne budi nikakav strah kod vozača. Oslanjanje je takođe, prijatno podešeno, odnosno optimizovano je ka sakrivanju lošeg stanja druma, tako da i ovde imamo prolaznu ocenu. Uprkos dobošima na zadnjim točkovima, kočnice vrlo dobro obavljaju zadatak, čemu se može zahvaliti i umerenoj ukupnoj težini Sandera.

Ocene za bezbednost koje je Sandero dobio tokom 2013. godine su prihvatljive i na nivou četiri zvezdice su, čime se proizvođač udaljava od anti-Volvo sindroma koji je pratio njegove pretodnike. Nije idealno, ali napredak zaslužuje još jednu pohvalu.

Sandero koristi automatizovanu manuelnu transmisiju (poluautomatska transmisija). Ova vrsta menjača ne menja stepene prenosa automatski, ali, uz pomoć elektronskih senzora, procesora i slično, oslobađa vozača obaveze pritiska kvačila, kojim upravljaju elektronska pomogala. Međutim, kao i na Sanderu, vozač može da upravlja promenama stepena prenosa putem polugica (ili direktno na menjaču kao na subjektu veštačenja). Radi šire informacije, i boljeg razumevanja od strane sudskog veća i publike, da napomenemo da postoji i standardna automatska transmisija, koja koristi konvertor obrtnog momenta umesto kvačila, za vezu između agregata i transmisije, kao i kontinuirana (CVT menjač) koja koristi kaiš, umesto zadatog broja stepena prenosa.

I sada na ovom mestu, kao anti-zvezda ovog veštačenja, dolazimo do petostepene automatizovane manuelne transmisije u Sanderu. Ukratko, obesmišljava bilo kakvu ambiciju i mogućnost agregata, a priču o obrtnom momentu i elastičnosti agregata čini potpuno bespredmetnom. Zahvaljući ovoj transmisiji, preticanja su veoma rizična a samu vožnju preseca beskrajno dugim promenama prenosa (doduše, uglavnom samo ka višim stepenima prenosa). Utisak je da se promene brzina na biciklu dvanaestobrzincu odvijaju brže i spontanije. Naime, na displeju je moguće pratiti stepen prenosa i prilikom same „automatizovane“ promene, sam početak šaltovanja označava i promenu brzine na ekranu, ali vozač ima kontrolu nad automobilom tek skoro 2 sekunde kasnije (kada se proceeeees završi). Da je ovaj kriterijum uzet u obzir prilikom testiranja bezbednosti Sandera, bio bi ocenjan maksimalno sa dve zvezdice, ili bi u uputstvu za upotrebu ovog automobila moralo da stoji upozorenje da je dozvoljeno preticanje jedino traktora i biciklista. Kod modela Sandero, logično bi bilo da se traži doplata za manuelni menjač koji ovom automobilu vraća smisao.

Opet, za bolje razumevanje „brzine“ izmene stepena prenosa, prilažemo sudu Pregled, od najbržeg ka najsporijem menjaču:

 

Zahvaljujući ovom menjaču, od suda zahtevamo, kao tim veštaka, beneficirani radni staž za vreme provedeno u ovom automobilu, kao i naknadu za prekovremeni rad (u iščekivanju da se promena stepena prenosa i obavi).

Sledeći bitan momenat – cenovno pozicioniranje: Renault Clio 0,9 TCe sa Limited paketom opreme, koji je neuporedivo bogatiji, i koji ima svih pet zvezdica kao ocenu za bezbednost, i koji poseduje završnu obradu u skladu sa renomeom Renault, i koji je automobil za ljubav na prvi pogled zaista, košta 12.600 evra. Razlika u ceni opreme koju Clio ima a Sandero nema je približna razlici u ceni ova dva modela, odnosno Sandero košta 10.455 evra.

Ukoliko bi tim veštaka pošao od pretpostavke da je cena Renault Clio 0,9 TCe realna i opravdana, a svakako jeste, onda ovako konfigurisan Sandero vredi kao 60% Clija, odnosno 7.560 evra.

Matematika je sledeća: 12.600 evra (cena Clio) – 2.145 evra (procenjena razlika u ceni opreme) – 2.895 evra (procenjena razlika u ceni kvaliteta ugrađenih materijala i razlika u ceni rada koja reflektuje različit nivo završne obrade dva modela) = 7.560 evra – procenjena realna vrednost modela na veštačenju u poređenju sa drugim proizvodom iste klase iz Renault Nissan grupe.

Uzimajući u obzir mišljenje stručnog tima veštaka, sud je odlučio kao u dispozitivu.

Tekst: Zvezdan Božinović

Foto: Zvezdan Božinović, Pavle Barta

Dacia Sandero 0.9 TCe Easy-R

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Hedžbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.069 x 1.733 x 1.519 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.589 mm
Zapremina prtljažnika: 320 l
Masa praznog vozila: 980 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/Turbo benzinski
Zapremina: 898 cm³
Snaga: 66 kW/90 ks pri 5.000 o/min
Maks. obrtni moment: 140 Nm pri 2.250 o/min

Pogon

Tip: na prednje točkove
Menjač: manuelni automatizovani/5

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: Pseudo MacPherson/H osovina
Kočnice napred/nazad: Diskovi/doboši
Pneumatici napred/nazad: 1855/65 R15

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 11,0 s
Maks. brzina: 175 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: benzin
Zapremina rezervoara: 50 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,9/5.6 l
Emisija CO2: 110 g/km

Cena test modela

Od 10.445 evra

Dobre strane:

Potrošnja, motor

Loše strane:

Menjač, odnos uloženo/dobijeno
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7 Ukupno 7
Enterijer: 7
Kvalitet izrade
Karoserija: 7 Ukupno 7
Kabina: 7
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,5
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 7 Ukupno 6
Performanse: 5
Šasija
Ogibljenje: 7 Ukupno 7,5
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 9 Ukupno 9
Potrošnja: 9
Menjač
Preciznost: 3 Ukupno 3
Efikasnost: 3
Cena
Prihvatljivost: 6
Ocena: 6,77

(14895)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
posmatrač

Strogo formalno, nema dileme da sudija uživa imunitet za izneto mišljenje i dati glas u svojstvu sudije…
Dakle, mada ovde „presedavajuće“ dvočlano (? ) „sudsko veće“ ne bi moglo da „popije ćorku“ za iznete stavove o predmetnom robotizovanom menjaču, teško da će i za kifle imati ako se odluči za ovako iskreno prenošenje utisaka …

Dejan Matić

Paradoks Reno vs Dacia Naime, kod full Sandera koji je skuplji od prosečno opremljenog Klija, nema vazdušnih zavesa. Ono što je standard kod Klija za 10.900€, kod Sandera za 12.600€ nema ni kao mogućnost doplate. I šta je sad bolje 2. nivo opreme Klija, čiji spisak dodataka ne može da se pročita pola sata ili full Sandero kome fale i vazdušne zavese, zvučna izolacija, toplotna izolacija, kome je potrošnja veća za oko 15% nego kod Klija, pa sve i da kupite full Sandero, to je i dalje Dačija. Za 12.600€ ima klio da paneš na zadnjicu. Vozeći Sandero čujete svaki… Pročitaj više »

Zvezdan

Dragi posmatrac, integritet nema cenu, nismo gladni, radilo se puno prethodnih decenija, pa se ponesto i zaradilo 🙂 Maticu dragi, i ja mislim da je Renault generalno (a Clio posebno) mnogo jeftiniji i bolji proizvod od Sandera 🙂