1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Još jedan Ford Bronco po uzoru na prošlost
Još jedan Ford Bronco po uzoru na prošlost

Još jedan Ford Bronco po uzoru na prošlost

20
0
Podelite sa prijateljima:

Većina čitalaca verovatno nisu ni čuli za trku Baja 1000, ali je reč o jednom od najzahtevnijih natjecanja u terenskoj vožnji. Možda nema ime i imidž kao recimo čuveni reli Dakar, ali ne zaostaje daleko po broju takmičara i opštem prestižu. Vozi se svake godine u meksičkoj provinciji nazvanoj Baha, a prvo natjecanje je održano 1967. godine na distanci dugoj 1.366 kilometara.

Započeli smo ovu priču sa kratkom istorijskom lekcijom da ukažemo o koliko bitnom takmičenju je reč. A jedan od najvećih igrača tokom ranih godina trkanja je bio Fordov terenac Bronco u klasi vozila sa pogonom na sva četiri točka. Slavio je na Bajama voženim 1968, 1969, 1971. i 1972. godine pre nego što se vratio u velikom stilu pre četiri godine. Većinu takmičarskih vozila je spremio čuveni Fordov trkački tim iz navedenog perioda nazvan Holman-Moody, ali nije bilo retkost i da se pojave i privatnici.

A jedan od poznatijih imena je bio Bil Strop, koji je čak uspeo da iznenadi Fordov fabrički tim i slavi 1969. godine. Američki proizvođač vozila je u tu čast ponudio nekoliko specijalnih izdanja početkom sedamdesetih godina sa identičnim bojama kao i trkački Bronco.

Danas su neka druga vremena, ali ovaj Fordov terenac još uvek uživa u velikom ugledu i potražnja za njim je velika. Toliko velika da čak i posle nekoliko godina od kada se ponovo pojavio u prodaji morate da čekate da ga kupite i po nekoliko meseci. Američki gigant koristi takvu situaciju da od kupaca izvuče dolar više tako što se vraća u prošlost i pravi moderne kreacije klasičnih konfiguracija. Ispred nas je sada i moderni Stroppe Edition i već na prvi pogled je jasno da će svaki napravljeni primerak imati kupca i pre nego što stigne do salona.

Stroppe Edition je zasnovan na verziji Bronca sa dvoje vrata i to konkretno na već postojećem paketu opreme Sasquatch. Ova verzija nije napravljena za brzo jurenje po pustinjama (kao recimo Bronco R) već isključivo za „metar po metar“ prelazak teških terena. Za tako nešto su potrebni glomazni pneumatici, a Stroppe ih svakako ima. I to 35-inčne pneumatike na 17-inčnim felnama. Klirens je takođe povišen, mada Ford neće da nam kaže na koliko, a mehaničke modifikacije se završavaju sa glomaznim pločama ispod vozila koje će štititi mehaniku od potencijalnih oštećenja.

Dizajn je takođe inspirisan klasikom, pa Stroppe pruža posebnu kombinaciju boja koje do sada nivi viđene ni na jednom modernom Broncu. Krov je ofarban u plavu boju, donji deo vozila u crvenu, a sredina u belu boju (po uzoru na američku zastavu) sa natpisom „Bronco“ u centru bočne strane. Nema sumnje da će privlačiti poglede gde god da se pojavi, a vlasnik će moći da uživa i u detaljima u crvenoj boji u enterijeru.

Stroppe će imati samo jedan motor u izboru i to 2,7-litarski turbobenzinac sa šest cilindara za ukupno 330 „konja“. Snaga se inače prenosi na sva četiri točka preko desetostepenog automatskog menjača.

Ford nam kaže da ova nova verzija menja dosadašnji paket Wildtrak, pa samim tim možemo da zaključimo da će koštati više od 63 hiljada dolara (za Wildtrack iz 2024. godine je potrebno izdvojiti 62.815 „zelembaća“). Kao što smo spomenuli – teško da ćete ga ikada videti u izložbeno-prodajnom salonu jer će svaki primerak biti rasprodat daleko pre nego što tamo stigne.

AutoRepublika

(20)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments