1. Home
  2. Vesti
  3. Kraj dizel motora u Peugeotu Rifteru, Citroenu Berlingu i Opelu Combu. Ponovo
Kraj dizel motora u Peugeotu Rifteru, Citroenu Berlingu i Opelu Combu. Ponovo
28

Kraj dizel motora u Peugeotu Rifteru, Citroenu Berlingu i Opelu Combu. Ponovo

748
28
Podelite sa prijateljima:

Peugeot Rifter, Citroen Berlingo i Opel Combo Life ponovo gube dizel motore i sada su dostupni samo u električnom obliku. MPV-i grupe Stellantis snose teret strožih propisa o CO2. Njihove komercijalne (teretne) verzije su i dalje dostupne sa dizel motorima.

Dizel će biti stvar prošlosti. Aktuelni Peugeot Rifter, Citroen Berlingo i Opel Combo Life, u katalogu od 2018. godine, izgubili su svoje dizel motore 2022. godine u svojim putničkim verzijama i koje su se nudile samo kao električne. „Naftarica“ se vratila pod njihovim haubama početkom 2024. zahvaljujući restilizaciji, samo zbog nedovoljne prodaje verzija sa „nultom” emisijom. Ali sada blok 1.5 BlueHDi ponovo nestaje iz njihovog portfelja, trajno.

Prema našim informacijama, o novom gašenju dizela za MPV-ove grupe Stellantis interno se razgovaralo čim su restilizovani modeli predstavljeni, imajući u vidu planirano pooštravanje evropskih propisa CAFE. Od 1. januara 2025. godine, one će proizvođačima automobila nametnuti prosečne emisije CO2 po opsegu nižem od stopa koje su trenutno na snazi.

To primorava brendove čija prodaja elektrifikovanih modela nije dovoljna da neutrališu emisije svojih termičkih moela kako bi ispunili diktirane ciljeve, pod pretnjom izricanja veoma visokih kazni. Konkurenti Renault Kangoo i Volkswagen Caddy ostaju u ponudi sa svojim dizelima, a Stellantis im čini uslugu…

Peugeot, Citroen i Opel su nedavno zatvorili porudžbine za modele s motorom 1.5 BlueHDi 100, koji će prestati sa proizvodnjom 30. novembra. Motor od 130 KS biće uklonjen iz kataloga 30. septembra. Sve porudžbine će biti ispoštovane. Za sada, Toyota Proace City Verso, koja svoju tehničku bazu deli sa Stellantisovim MPV-ima, ostaje dostupna u benzinskim i dizel verzijama pored električnih.

Treba imati na umu da Peugeot Partner, Citroen Berlingo i Opel Combo Cargo ostaju dostupni u termičkim komercijalnim verzijama.

AutoRepublika

(748)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

28 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Budale.

BB

Idiokratija na svakom koraku

Zvonko

A FIAT , šta je sa Doblom?

Balkanboj

Pametan potez. Ukidaju jednu bedu od motora koja je u startu loše projektovana, i ostavljaju drugu bedu od motora (1.2 benzin u raznim hibridnim opcijama) u ponudi. Lepo reče autor teksta, čine ogromnu uslugu Vagenu i Renou koji ostaju sa dizel opcijama.

PSA je rešio da izvrši samoubistvo i da povuče sa sobom sve ostale u Stelantis grupi.

Što bi rekao jedan poznati političar – bravo kreteni.

MRN

Na tu „bedu od motora“ i danas ćeš kod Toyote dobiti garanciju do 10 godina i do 200.000 km. Bez razlike da li je 1,5 HDI ili1,2 THP.

Rikošet

Slušaj priča nije tako jednostavna. VW ima dizel, ali u sadašnjoj postavci taj dizel mu je veliki teg oko vrata. VW i Ford trenutno imaju najveće prekoračenje emisije štetnih gasova u EU. Granica 2025. ide na nivo od 93,6 g/km a VW i Ford su trenutno na 123 g/km. Konkretno ako sledeće godine ostanu na istom nivou CO2 kao u ovoj godini, a za što je najzaslužniji dizel u VW rizikuju da dobiju penale na osnovu prekomjernog CO2 u visini od osam milijardi Eura. Operativna dobit VW je u 2023. iznosila 22 milijardi Eura, a u 2024. možda bude i… Pročitaj više »

Izmenjeno 16 sati pre od strane Rikošet
Balkanboj

Naravno da priča nije jednostavna, ali tu je najveći krivac EU i pravila koja po meni imaju cilj uništenje evropske privrede i industrije.
Prosto je neverovatno koliko rade na svoju štetu.

Oni koji budu u mogućnosti će za par godina voziti sertifikovane oldtajmere koji su izuzeti od raznih eko taksi i normi i uživati u slobodi vožnje. Već sada su to vozila sa početka 90-ih koja su dovoljno moderna da imaju ABS, ESP i klimu kao standardnu opremu. Poneko i vazdušne jastuke.
Sve ostalo i nije neki napredak.

Rikošet

Izlazak Velike Britanije iz EU je nagovijestio da mnogo stvari u savezu nisu „ok“. Nisam geopolitičar, ali danas bih se kladio da su Britanci imali „dojavu“ od svjetskog policajca u kojem smjeru će ići evropska ekonomija i da se zbog toga trebaju distancirati od nje. Ovo čemu sad svjedočimo u evropskoj autoindustriji je samo uvod u kataklizmu koja slijedi, jer Evropa se navukla na elektrifikaciju, a da nije imala spremne resurse za tu tranziciju. Pri tom je ugasila proizvodnju motora SUS koji su joj davali kakvu, takvu prednost nad Kinom. Da paradoks bude veći Ameri i danas vozaju V6 i… Pročitaj više »

M M

Ček, valjda je sa dizelom manja emisina CO2, nego sa benzinjarama??

Rikošet

Nebitna ti je razlika ako većinu prodaje još baziraš na dizelima, što je kod njih slučaj. Emisija se sabira u floti i kao u svakom kolektivnom sportu nebitan je učinak pojedinca ako je ekipa loša. Ostali su skresali prvo dizelaše, pa sad krešu benzince ili ih uparuju s hibridima da dobiju manji ukupan CO2 „otisak“, dok VW i dalje svira na dizelsku sviralu i pumpa ukupan nivo CO2. Da se razumijemo naša pojedinačna uvjerenja u to šta je bolje ili nije, te treba li dizelaše ukinuti ili su nebitna za ovu priču. Zakoni i pravila su usvojeni na nivou EU,… Pročitaj više »

Matori

Samo mi nije jasno kako opstaju dizeli u MB, Audi i BMW?

Rikošet

CO2 matematika je jasna. https://theicct.org/wp-content/uploads/2023/05/eu-co2-standards-cars-vans-may23.pdf Imaš široku paletu modela, svi imaju deklarisan CO2 „otisak“. On se sabira i ako je na ukupnom broju prodatih vozila prosjek veći od 93,6 g/km (od 2025. godine) plaćaš penale. Penal ti je 95 Eura po gramu pa ti računaj. Karikiram neka jedna S-Klasa 350 ima emisiju CO2 od 180 grama, a jedan električni EQS ima nultu emisiju. 180 + 0 = 180 : 2 je 90 nema penala. Ako S-Klasa ima emisiju 200 grama dobijaš da na dva prodata vozila imaš emisiju po 100 g/km i plaćaš penale na razliku od 93,6 do 100… Pročitaj više »

Izmenjeno 11 sati pre od strane Rikošet
BB

Jeli to ona priča o kobasici 50% zečetine a 50% junetine… to jest u jednu šaržu stave jednog zeca i jednog junca…

Koliko EQS se proda a koliko S?

Rikošet

U ovom slučaju je jasno da se opstanak dizela finasiraju kupci…

BB

Mislio sam pitati da li se pika prisustvo modela u ponudi ili i broj prodatih komada (dakle ponserisani prosjek). Ako je ovo drugo, kako znati unaprijed broj komada i ako se ne ostvari, da li mijenjaju podatak o emisiji CO2?

Otuda analogija sa kobasicom od 50% zečetine

Rikošet

To je pitanje za nekog računovođu 🙂

Na znam iskreno na koji način računaju i da li je 50:50% što bi mi bilo najlogičnije…

Sve ono gore je iskarikirano da bi Matori imao osnovnu predstavu oko CO2 i penala…

Možda bi najbolje bilo da sam napisao imaš granicu, prekoračiš je i bićeš kažnjen…

MRN

Koliko znam, srednja emisije ( na nivou flote ) se računa na bazi stvarnog broja vozila i za svako konkretno vozilo. Otprilike ovako ( kad bi flota jednog bredna imala samo 3 modela ): prodao si ove godine 10 EV-a : ukupna emisija 0 ( a broj prodatih 10 ) prodao si 5 vozila sa emisijom 125: ukupna emisija 625 ( a broj prodatih 5 ); prodao si 7 vozila sa emisijom 145: ukupna emisija 1015 ( a broj prodatih 7 ). Ukupno si ove godine prodao 22 vozila, a ukupna emisija 1640, a po vozilu na nivou cele folte… Pročitaj više »

BB

Znači njima raste CO2 jer prodaju ove godine manje električnih 😉

znači to se računa unaporijed? Zato se budale igraju ukidanja modela, jer onda ukinu odmah i tu liniju koja je ZAGAĐIVALA i svedu je na nulu, ali opet ako je uvedu nakon početka godine, mogu da kalkulišu a njom.

MRN

Računa se na kraju godine, i samo to je bitno, ali u svakom trenutku u toku te godine proizvođač na bazi dotadašnjih rezultata zna gde je sa dotadašnjim prosekom za taj deo godine.

Rikošet

To je to što i meni jedino ima logike.

BB

Bolje za revizora 😜

MRN

Ili ako mnogo emituješ, problem ( naizgled ) „ekološki prosto“ rešiš ulaskom u „emisioni savez“, kao što su JLR i Honda u Evropi u „emisionom savezu“ sa Teslom.
Umesto da platiš penale, platiš Tesli ( ili sličnom ), pa sam proceniš šta te manje košta. A time svakako postaješ „ekološki“ 😊

Rikošet

Nisam znao za to „bratstvo i jedinstvo“ ali generalno proizvođači su tražili i tražiće „rupe“ u zakonu…

MRN

Pa, zahvaljujući dozvoljenosti „emisionih saveza“, Honda ti je u Evropi još 2022. godine bila na prosečnoj emisiji od samo 50 gr CO2 😊 Kao i JLR.

Nemam sada podatak koliko su platili Teslu da im za tu godinu bude „član najbliže porodice“.

Ali, to funkcioniše, godinama. Sve legalno. Čisto. Ekološki.

MRN

Lako je njima imati relativno povoljan flotni prosek emisije CO2 ( pa i prodavati i benzince i dizele ) kada u ponudi imaju dosta PHEV vozila, za koje se „pravnim okvirom“ još uvek dozvoljava „fejk deklarisanje“ ( samo kao primer, BMW M5 ti ima deklaraciju od 37 gr CO2 po km ), a imaju i u ponudi dosta EV-a, a neki od njih i dobru prodaju EV-a ( npr, BMW je u julu u Evropi isporučio više novih EV-a od Tesle ).

Matija

Situacija na trzistu i u politici je takva da svaki proizvodjac mora da igra na dva koloseka – fosilni i elektricni. PSA je mogao ista vozila da opremi sa dva pogona: dizeli za dugoprugase i elektricni za grad, sa konceptom brze zamene baterija. Pod u dostavnim vozilima je vise nego dovoljno visok da moze da primi bateriju, sto znaci da bi karoserije bile identicne za oba pogona.

Milan

Sad će kupci da navale na električare

BB

I to da pale gume ispred salona kao vid protesta što ne mogu odmah da ga dobiju 😀