1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Fiat Topolino Garavini je mali kabriolet za plažu po ceni moćnog hot heča
Fiat Topolino Garavini je mali kabriolet za plažu po ceni moćnog hot heča

Fiat Topolino Garavini je mali kabriolet za plažu po ceni moćnog hot heča

214
1
Podelite sa prijateljima:

Studio Carrozzeria Garavini osnovao je 1908. godine u Torinu preduzetnik Euzebio Garavini, radio je do kraja pedesetih, dajući svetu oko 25 autorskih modela napravljenih na bazi fabričkih Alfa Romea, Fiata i Lancija.

Nedavno je studio oživeo, i tamo u Torinu, sada se zove Garavini Torino. Profil delatnosti je isti – ekskluzivni modeli bazirani na fabričkim, prvi novi proizvod nakon oživljavanja bio je Topolino Garavini.

Originalni novi Fiat Topolino (ime Topolino u prevodu sa italijanskog na srpski znači „mali miš”) debitovao je prošle godine – to je električni četvorocikl koji se sporo kreće i tehnički je klon Citroena Amija i Opela Rocksa.

„Mali miš“ se razlikuje od svojih rođaka u korporaciji Stellantis po ljupkom karoseriju u retro stilu i skupljoj unutrašnjosti, ali cena ostaje pristupačna: u Italiji Topolino košta od 7.544 evra, u Nemačkoj od 9.890 evra.

Garavini Torino za svoju verziju Topolina traži 45.000 evra bez poreza, u Nemačkoj će ekskluzivni „mali miš“ koštati 53.550 evra.

Za ovaj novac može se dobiti električni hot heč – na primer, Volkswagen ID.3 GTX Performance (od 52.295 evra u Nemačkoj), ali Garavini objašnjava vrednost svog „malog miša“ njegovim izuzetnim dizajnom, ručno izveđenim radom. i ograničeno izdanje – prva serija će biti proizvedena u samo 10 jedinica, i možda neće biti drugih serija.

Garavinijevi dizajneri su uzeli samo okvir karoserije i tehnologiju od originalnog Topolina, a unutrašnjost i svi spoljašnji paneli karoserije su novi. Slika i šema boja Topolina Garavinija inspirisani su italijanskim ostrvom Kapri i odmerenim načinom života na plaži u odmaralištu u stilu Dolce Vita („slatki život“).

Električni automobil nema vrata, a prtljažnik je otvorena rupa na zadnjem delu, obrađena drvetom, kao da je paluba za jahtu. Nova sedišta sa uklonjivim naslonima za glavu podsećaju na ležaljke za plažu, a krov od tkanine je suncobran.

Jedini elektromotor Topolina Garavinija postavljen je na prednjoj osovini i proizvodi skromnih 6 kW (8,2 KS), potpuna napunjenost baterije od 5,5 kWh je dovoljna za maksimalno 75 km putovanja po WLTP-u. Maksimalna brzina ograničena je na 45 km/h.

Drugi model u Garavinijevoj novijoj istoriji biće sportski automobil Perenne zasnovan na Alfa Romeu 4C – proizvodiće se u ograničenoj seriji od 15 jedinica.

Što se Topolina tiče, s vremena na vreme pišemo o njemu, jer je očito zanimljiv za dizajn specijalnih kreacija, o kojima možete čitati u našem arhivu.

AutoRepublika

(214)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Mali elektricni automobili za grad i turizam, u svim mogucim varijantama karoserija, to je ono sto nam je potrebno! Ali ne po ceni od 53.000 evra.

Firma Microlino, koja je nastavila tradiciju Isette, jos prosle godine napravila je svoju varijantu malisana za plazu – Microlino Spiaggina. Njegova cena jos nije objavljena, moze se ocekivati oko 20.000 evra.

comment image