1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Škoda Superb Combi sa skoro 480 KS
Škoda Superb Combi sa skoro 480 KS

Škoda Superb Combi sa skoro 480 KS

333
6
Podelite sa prijateljima:

Škoda Superb je prošle godine dobila novu generaciju: proizvodnja novih liftbekova i karavana je u toku od decembra, a oni su se već pojavili na skoro svim evropskim tržištima.

Ali britansko predstavništvo Škode odlučilo je da se na dostojanstven način oprosti od prethodnog modela iz 2015. godine – i naredilo je izradu jedinstvenog automobila, koji je snažniji od Audija RS 4.

Automobil se zove Škoda Superb Sleeper Edition, što je logičan naziv s obzirom da spolja izgleda kao obični Superb. Tjuning je uradila britanska kompanija RE Performance, koja već duže vreme radi sa automobilima Škode i čak je pripremila Octaviju sa rekordnih 600 konjskih snaga za trku po dnu isušenog jezera Bonevil (dostigla je 365 km/h).

U slučaju Superba, akcenat je na tehnologiji, a ne na izazivanje šoka, jer se karavan u najbogatijem nivou opreme Laurin & Klement gotovo ne razlikuje od serijskog. Čak su i felne sa Yokohaminim gumama veličine 235/40 R19 ostale standardne. Unutrašnjost takođe nije menjana.

Turbo motor 2.0 TSI je značajno redizajniran. Ima novi turbopunjač Garrett Powermax, efikasniji interkuler, novi usis i izduv, i modifikovan sistem ubrizgavanja.

Snaga je povećana sa standardnih 280 KS i 400 Nm na 476 KS i 662 Nm. To su i dalje pristojne brojke na nivou Audija RS 4 Avant (450 KS, 600 Nm) i BMW-a M3 Touringa (510 KS, 650 Nm).

Promene su takođe uticale na vešanje Superba: ugrađeni su podupirači KW coilover, smanjujući razmak od tla za 50 mm. A kočioni sistem AP Racing ima mašinski obrađene diskove i čeljusti sa šest klipova.

Nisu prijavljene promene za sedmostepeni DSG ili za sistem pogona na sva četiri točka.

Škoda Superb Sleeper Edition je jedinstven model i kompanija ga neće staviti na prodaju. Automobil će ostati deo flote Škodine britanske divizije kao vuk u jagnjećoj koži.

AutoRepublika

(333)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Nice, sleeper… 👍

Matori

Sviđa mi se čak i boja.

MRN

Nije ovo Jaguar, samo da znaš 😊

s mile

BRC, British Racing Green

ako ne grešim

Matori

Liči, ali BRG nije metalik i ima malo manje plave u sebi.
🙂

'79 DeVille

Originalni menjac nije adekvatan za prenos novog obtnog momenta. Zanima me kako je to reseno.