1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Saša Selipanov je predstavio hiperautomobil Nilu27 sa atmosferskim motorom V12
Saša Selipanov je predstavio hiperautomobil Nilu27 sa atmosferskim motorom V12

Saša Selipanov je predstavio hiperautomobil Nilu27 sa atmosferskim motorom V12

180
1
Podelite sa prijateljima:

Prošle godine je dizajner Saša Selipanov osnovao sopstveni dizajnerski studio Hardline27 sa kancelarijama u Berlinu i Los Anđelesu. Prvi projekat je bio asortiman točkova za Tesline električne automobile, kreiran u saradnji sa Unplugged Performanceom.

Međutim, Selipanov, poznat po svom radu u Lamborghiniju, Bugattiju i Koenigseggu, nije zaboravio kako da kreira hiperautomobile. Sada je studio Hardline27 predstavio svoj prvi automobil pod nazivom Nilu27. Nastaje od prvih slogova imena Selipanovljevih ćerki (Nika i Lusi), a broj 27 označava startni broj u Formuli 1, pod kojim su se u različito vreme takmičili Žil Vilnev, Najdžel Mensel, Ajrton Sena i Alen Prost.

Govoreći o izgledu nove kreacije, Selipanov je objasnio da su ga inspirisali trkački automobili Formule 1 i Le Mana iz šezdesetih, klasični italijanski dizajn i „old-school“ američki mišićni automobili.

Nilu27 se ističe masivnim usisnicima vazduha na nosu, uokvirenim tankim LED trakama farova. Felne su prečnika 20 inča napred i 21 pozadi, obuvene gumama Michelin Pilot Sport Cup 2 R, a ugrađene su i ugljenično-keramičke kočnice Brembo.

Zadnji kraj ima trocevni završetak izduvnog sistema u sredini i masivni difuzor sa ugrađenim kočionim svetlom.

Unutrašnjost Nilu27 je namerno analogna. Trokraki volan je lišen dugmadi i senzora, iza njega je masivna instrument tabla sa ogromnim analognim točkićima.

Ručica menjača je izložena, a u njenom dnu je prekidač za paljenje. Upravljačka jedinica sa velikim metalnim prekidačima je postavljena na plafon. Vozač i suvozač smešteni su u integrisanim kadicama sa sigurnosnim pojasevima u pet tačaka. Jedini ekran se koristi samo za kameru za pogled nazad.

Nilu27 ima monokok od ugljeničnih vlakana sa aluminijumskim okvirima na koje je pričvršćeno oslanjanje u vidu potisnih šipki. Iza sedišta je atmosferski 6,5-litarski V12 motor koji je kreirala novozelandska kompanija Hartley Engines. Zahvaljujući kratkom hodu klipa, okreće se do 13.000 obrtaja u minuti i razvija 1.085 KS i 860 Nm!

Menjač je sedmostepeni manuelni iz Cima, pa stoga vreme ubrzanja do 100 km/h „zavisi od vozača“, iako se idealno može obaviti za tri sekunde. Suva težina hiperautomobila je 1.200 kg, procenjena maksimalna brzina je 400 km/h.

Proizvodnja hiperautomobila Nilu27 biće postavljena u fabrici kalifornijske kompanije Aria Group, deklarisani tiraž je samo 69 ​​jedinica. Prvih 15 namenjeno je isključivo za trkačke staze, a preostala 54 automobila biće dozvoljena na javnim putevima. Javna premijera kupea Nilu27 održaće se 18. avgusta na Pebble Beach Concours d’Elegance.

AutoRepublika

(180)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ima da opere konkurenciju… 😜

comment image

Izmenjeno 1 mesec pre od strane BB