1. Home
  2. Vesti
  3. BMW se sprema da pokrene proizvodnju vozila iz Neue Klasse
BMW se sprema da pokrene proizvodnju vozila iz Neue Klasse
0

BMW se sprema da pokrene proizvodnju vozila iz Neue Klasse

226
0
Podelite sa prijateljima:

Prvi automobili iz BMW-ove porodice modela Neue Klasse bi trebalo da siđu s proizvodnih traka buduće fabrike koja se gradi u mađarskom Debrecinu. Zamisao je da se to dogodi 2025. godine, do kada se računa da će u funkciju biti stavljene i svih pet fabrika koje će biti angažovane u proizvodnji baterijskih ćelija. Ti pogoni su razasuti na tri različita kontinenta.

Bavarce će u novu eru uvesti naredna generacija električnih automobila koju su nazvali Neue Klasse, a uspeh koje najviše zavisi od proizvodnje viskonaponskih baterija. Upravo to je razlog zašto grupa BMW pristupa značajno proširenju proizvodne mreže baterija sledećeg naraštaja.

„Pokrećemo pet fabrika na tri kontinenta, što činimo u želji da uspostavimo proizvodnju šestog pokolenja visoko performantnih baterija,“ rekao je Milan Nedeljković, s mesta člana Upravnog odbora BMW-a koji je zadužen za pitanja vezana za proizvodnju. Markus Falbomer je istovremeno napomenuo da je „uska veza između proizvodnje baterija i automobila, deo strategije grupacije“. Inače, ovaj čovek je potpredsednik BMW AG-a i u njegovoj nadležnosti je tema proizvodnje baterija.

Nove cilindrične ćelije predstavljaju oličenje tehnološkog napretka koji je napravila grupacija BMW, nudeći veću energetsku gustinu, smanjeno vreme dopune i u finalu, povećanu autonomiju automobila. Oni će se sklapati u novim objektima koji se nalaze što bliže montažnim pogonima, po principu „lokalo sklopljeni poluproizvodi za lokalne proizvode“. Trenutno je u izgradnji nekoliko fabrika, i to za šestu generaciju visokonaponskih baterija u Donjoj Bavarskoj, odnosno u mestu Irlbah-Štraskirhenu, kao i za montažu EV, gde pomenusmo mađarski Debrocin, a tu su i Vudruf (u blizini američkog Spartanburga), Šenjang (Kina) i San Luis Potosí (Meksiko).

Primena politike „u lokalu za lokalne potrebe“ dovodi do toga da će biti smanjena osetljivost na nepredviđene političke ili ekonomske nedaće u različitim delovima sveta, kao i u boljim proizvodnim ekološkim perfromansama, jer će transportni troškovi biti sniženi. Pored novih postrojenja, Bavarci modernizuju i postojeće.

Prvi primerci Neue Klasse će početkom 2025. godine biti sklopljeni u Mađarskoj, dok će uporedo s tim biti pokrenuta i proizvodnja baterijskih pakovanja visokog napona, pa bi to ujedno i značilo da će postrojenja u Debrecinu najpre postati funkcionalna, kako ona za EV, tako i za baterije.

Sa centrom za obuku u Debrecinu koji je otvoren od prošle jeseni, kao i s komunikacionim centrom koji radi od februara ove godine, veliki broj zaposlenih je već angažovan u mađarskom gradu koji se nalazi u neposrednoj blizini rumunske granice. Istovremeno, proizvodni tim se priprema za otvaranje novih radnih mesta na različitim lokacijama u proizvodnoj mreži BMW-a. Po mišljenju nemačkog proizvođača, ovo će obezbediti nesmetan početak predserijske proizvodnje i uspešno lansiranje masovne manufakture u drugoj polovini naredne godine.

Vozila iz linije Neue Klasse će od 2026. godine takođe proizvoditi zajednički poduhvat BMW Brilliance Automotive (BBA) sa sedištem u kineskom gradu Šenjangu. I ovde će se lokalno proizvoditi šesta generacija visokonaponskih baterija potrebnih za vozila. Proizvodna hala je završena u novembru lanjske godine, nakon izgradnje koja je potrajala samo 21 mesec. Instalacija postrojenja i mašina je u toku od marta 2024. godine. Grupa BMW je takođe, u pripremi za lansiranje Neue Klasse, uspostavila svoju najveću istraživačku i razvojnu mrežu van Nemačke, sa objektima u Pekingu, Šangaju, Šenjangu i Nanđingu.

Dodatni proizvodni kapaciteti za modele iz taze asortimana će biti obezbeđeni i u meksičkom kompleksu u San Potosiju, a tamo bi sa sklapanjem trebalo da se startuje od 2027. godine. Izgradnja novih pogona za visokonaponske baterije bi trebalo da krene u maju 2024. godine, a kada bude okončana, prostiraće se na 80 hiljada kvadratnih metara površine namenjene proizvodnji.

Napredak u elektromobilnosti se beleži i u Južnoj Karolini, pa se tako postrojenja u Vudrufu prostiru na približno 93 hektara. Kada se za neke dve godine okonča izgradnja, moći će se konstatovati da je i tamo započela proizvodnja visokonaponskih baterija koje će se isporučivati fabrici u Spartanburgu.

Kako pričasmo od uvoda, grupa BMW će takođe proizvoditi visokonaponske baterije za modele iz linije po imenu Neue Klasse u Nemačkoj, tačnije u Irlbah-Štraskirhenu u Donjoj Bavarskoj. Fabrika će baterijama šeste generacije snabdevati lokalne komplekse grupe. Inače, takođe u Nemačkoj, prototipovi ćelija za baterije poput onih u Neue Klasse, koji su lansirani 2025. godine, već se prave u Centru za kompetentnu proizvodnju ćelija (Competence Center for Cell Production – CMCC) u Parsdorfu, istočno od Minhena. CMCC je izgrađen da dopuni centar kompetencija za baterije (BCCC) u gradu na severu Bavarske, gde se odvija razvojni rad.

AutoRepublika

(226)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments