1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Shelby se još jednom pozabavio američkim bestselerom
Shelby se još jednom pozabavio američkim bestselerom

Shelby se još jednom pozabavio američkim bestselerom

54
3
Podelite sa prijateljima:

Kerol Šelbi je izgradio karijeru modifikujući razne konfiguracije Forda Mustanga, kao i sopstvene sportiste kao što su Cobra i Daytona. Iako je nakratko imao saradnju i sa korporacijom Chrysler, Šelbi je ipak najpoznatiji po dugogodišnjem partnerstvu sa Fordom. I da, još uvek će vam prodati tjunirani Mustang, ali većina njegove zarade ovih dana zapravo stiže od pikap kamioneta. Možemo da vidimo razna izdanja modela F-150 i F-250, kako za ulično trkanje tako i za silazak sa afalta.

Ispred nas je sada F-150 Shelby za 2024. godinu i namenjen je svima onima koji su ljubitelji terenske vožnje.

Tjuner je u ovom slučaju pratio formulu Fordovog veoma uspešnog Raptora, pa je pretrpeo velike modifikacije na račun ogibljenja i bolje zaštite ispod vozila. Ali dok Raptor silazi sa pokretnih trka sa 3,5-litarskim turbobenzincem sa šest cilindara (uz izuzetak ekstremne verzije R), Shelbyjeva konfiguracija je više namenjena onim tradicionalnim Jenkijima koji bi osam cilindara ispod haube.

To znači da je za bazu izabran 5,0-litarski „Coyote“, koji u drumskom izdanju razvija 400 „grla“, ali kod Shelbyja raste na 785 „konja“ zahvaljujući kompresoru. Menjač je i dalje desetostepeni automatski, a pogon je na sva četiri točka.

Shelby kaže da F-150 u ovoj konfiguraciji košta oko 77 hiljada američkih dolara, ali je cena njegovog paketa neverovatnih 62.995 „zelembaća“. Može vam prodati gotov model za 139.995 dolara ili modifikovati vaš lični F-150 za spomenutu sumu novca. Ako se odlučite za već modifikovani model, onda ćete biti jedan od samo 800 s(p)retnika širom sveta koji poseduju ovaj „unikantni“ kamionet.

Slično kao i ostali modeli sa značkom Shelbyija, i ovaj put ostaje fabrička garancija u trajanju od tri godine ili 57.600 kilometara (zavisno šta pre istekne).


Znajući sve to, očekujemo da za takvu sumu novca kupac zaista dobija sve opcije. Tjuner nije ulazio u detalje šta možemo da vidimo u enterijeru, ali fotografije pokazuju izmenjena sedišta. F-150 sa cenom od 77 hiljada dolara je jedna od skupljih konfiguracija ovog kamioneta, pa samim tim nema nešto mnogo čega mi uopšte i moglo da se doda. Pažnja je, kao što smo rekli, najviše posvećena mehanici. Pored moćnijeg agregata i ogibljenja, tu su i veće kočnice, 22-inčne felne sa 35-inčnim točkovima, a za agresivniji stil su se postarali izmenjeni branici i hauba.

Shelby American već sada prima narudžbine, a prvi primerci će biti isporučeni vlasnicima na jesen.

AutoRepublika

(54)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

USA je potpuno absurdno trziste! Pretvarati kamion u „sportsko vozilo“ je van pameti! Kada evropski tjuneri preradjuju neki auto, onda se modifikuje ne samo motor vec njegova aerodinamika i osovine – vozilo se spusta, naplatci su veci da bi omogucili ugradnju vecih kocnica, presek guma je nizi, amortizeri i opruge cvrsci, itd. USA majstori rade sve naopako – vise snage, podignuto vozilo, grube masivne gume, itd. Kome treba 1000 konja na terenu?

Yankee

Shelby iz ove price je verzija napravljena za off-road, normalno je da ce biti odignut sa vecim gumama, itd. Snaga je povecana zato sto mnogi koji idu off-road takodje vole da zakace i kamp prikolicu, brod i slicno, snage nikada dovoljno – jer hoce da vuku terete od 10 tona i da vozilo to ne oseti.

A ko hoce street-truck od strane Shelbyja, Shelby nudi i to.

comment image

Matija

Hvala ti na prosvetljenju. Ali ipak sacuvaj Boze od ove prekomernosti!