1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nissan Z Heritage Edition je ograničena specijalna verzija u čast 55. godišnjice Datsuna 240Z
Nissan Z Heritage Edition je ograničena specijalna verzija u čast 55. godišnjice Datsuna 240Z
2

Nissan Z Heritage Edition je ograničena specijalna verzija u čast 55. godišnjice Datsuna 240Z

93
2
Podelite sa prijateljima:

Nissan ove godine slavi 55 godina od lansiranja kupea Datsuna 240/260/280Z sa pogonom na zadnje točkove generacije S30, poznatog i kao Nissan Fairlady Z. Moderni Nissan Z je njegov duhovni naslednik i biće dostupan neko vreme u Sjedinjenim Američkim Državama u posebnoj retro verziji Heritage Edition.

S30 je jedna od glavnih ikona Nissana: svojevremeno su njegova pristupačnost, nepretencioznost i elegantan dizajn uveliko poboljšali međunarodni imidž japanske automobilske industrije uopšte i Nissana posebno; retke verzije S30, na primer, Nissan Fairlady Z432R, danas koštaju bogatstvo.

Moderni Nissan Z imao je svetsku premijeru 2021. godine, a u proizvodnju je krenuo godinu kasnije. Toplo je primljen od strane štampe i ljubitelja sportskih automobila, ali njegova prodaja, nažalost, nije na nivou na kojem su u Nissanu želeli da bude, uprkos primetnom rastu ove godine.

U SAD, prema samom Nissanu, u prva četiri meseca 2024. godine prodato je 948 primeraka (+43,9% u odnosu na prošlu godinu), u Japanu 924 (+150,4%). U međuvremenu, prethodnik Nissan 350Z/370Z u svojim najboljim godinama prodavao je se u 25-30 hiljada jedinica godišnje.

Heritage Edition je još jedan pokušaj da se privuče dodatna pažnja na Nissan Z, kao i izjava o ograničenoj seriji znači „požurite sa naručivanjem, neće biti dovoljno za sve“, ali kompanija ne precizira koliko će primeraka biti obuhvaćeno ovim izdanjem.

Glavna karakteristika Nissana Z Heritage Editiona je rešetka hladnjaka, podeljena na dva dela dodatnom prečkom, što modernom sportskom automobilu daje sličnost sa S30. Boja New Sight Orange i crne ukrasne pruge na karoseriji takođe upućuju na istorijskog pretka.

Ostali originalni detalji uključuju komemorativne nalepnice Heritage Edition i crne točkove od 19 inča.

Mehanika je potpuno standardna: trolitarski biturbo benzinski V6 motor proizvodi 405 KS i 475 Nm, u kombinaciji sa šestostepenim manuelnim menjačem ili devetostepenim hidromehaničkim automatskim menjačem, sva snaga se prenosi na zadnje točkove preko diferencijala sa ograničenim proklizavanjem.

Heritage Edition nema karakteristične detalje unutra, a oprema je ista kao kod verzije srednjeg ranga Z Performance, koja u SAD košta od 52.970 dolara bez isporuke i drugih režijskih troškova.

Za Heritage Edition, japanski proizvođač traži od 59.135 dolara.

Dodajmo da se u Japanu Nissan Z zove Nissan Fairlady Z i tamo je prošle godine ponuđen retro dizajn prednjeg kraja sa „ekstra“ poprečnim nosačem kao glavni dodatak dodatnog kompleta Customized Edition, takođe ograničenog.

AutoRepublika

(93)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Da li bi trebalo da se odusevim? Nesto mi ne uspeva…

s mile

Meni se Nissan Z baš sviđa, valjda forma i linije u globalu. Kada je izašao, baš su ga zeznuli sa onom standardnom maskom hladnjaka, klot velika i crna, dok je na spotskijoj verziji bila baš ova koja je podeljena na dva dela. Bitno lepša.Mada ni ona nije nešto specijalno dobra 😉