1. Home
  2. Vesti
  3. Stellantis bi da se potpuno reši hroma
Stellantis bi da se potpuno reši hroma
3

Stellantis bi da se potpuno reši hroma

556
3
Podelite sa prijateljima:

Hrom je predstavljao jedan od ultimativnih prestižnih elemenata koji definišu status, i tako je još od samog nastanka automobila. Do izražaja je posebno došao tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka u američkoj automobilskoj industriji kada su se svi takmičili ko će imati više detalja izvedenih od ovog materijala. Štaviše, slavni američki stilista Harli Erl je smatrao da baš količina hroma može da razlikuje luksuzni Cadillac od jeftinog Chevroleta.

Hrom je u velikoj meri nestao tokom osamdesetih godina i zamenjen sa raznim verzijama plastike, ali ga i dalje možemo videti na određenim četvorotočkašima. To se posebno odnosi na pikap kamionete gde je još uvek simbol prestiža i najčešće ga srećemo samo na vozilima opremljenim najviše pozicioniranim paketima.

Ali ako je verovati pisanju kolega iz CNN-a, Stellantis će uskoro prestati da koristi hrom iz bezbednosnih razloga. Barem tako je izjavio Stellantisov glavni stilista Ralf Žils tokom nedavnog razgovora sa medijima. On kaže da je takozvani „hrom 6“ najčešća vrsta ovog materijala koja se koristi u automobilskoj industriji, ali da je čak 500 puta otrovniji nego dim iz dizel motora.

To ne znači da se neko može razboliti od hromiranih branika na vozilu, ali svakako može tokom proizvodnje tih istih hromiranih branika. Fabrike naravno imaju u primeni razne vrste zaštite koje su uvedene s ciljem da spreče da se tako nešto desi, ali Stellantis ne želi da rizikuje.

Žil je takođe dodao da postoje i druge vrste hroma, ali nijedna od njih ne izgleda dobro na vozilima kao hrom 6. Za kraj kaže da će biti veoma teško ubediti Jenkije da im takav detalj više nije potreban, ali veruje da je to moguće na isti način na koji su automobilski proizvođači ubedili javnost da su plastični branici budućnost pre više od četiri decenije.

Komercijalna divizija firme pod imenom Ram zapravo već nudi dosta konfiguracija bez hromiranih detalja i oni su relativno popularni, ali kao što smo spomenuli, hrom je još uvek rezervisan za najskuplje verzije. Mediji smatraju da on neće biti kompletno eliminisan i dalje ćemo ga videti na značkama i ostalim sitnim detaljima, ali ne i na branicima, maskama hladnjaka, felnama i sličnim površinama.

Šta da kažemo osim, bilo je lepo dok je trajalo…

AutoRepublika

(556)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Cist senzacionalizam! I to od jednog dizajnera? Izgleda da nema bolju ideju da se proslavi vec da nam prodaje crnu plastiku umesto hroma? Sigurno mu je tata pripadnik zelenih. 🙂

Dar o

Ima inox polirani. No hoce da stede.

s mile

Samo bi da uštede, a izgovor je ekologija. ALI teško će im to proći, Hrom je odlika luksuza, a i odličan je kada je čist…sve sija…