1. Home
  2. Vesti
  3. Krosover Subaru Forester šeste generacije će se proizvoditi u Americi
Krosover Subaru Forester šeste generacije će se proizvoditi u Americi
0

Krosover Subaru Forester šeste generacije će se proizvoditi u Americi

90
0
Podelite sa prijateljima:

Nova, šesta generacija Subarua Forestera predstavljena je prošlog novembra na Salonu automobila u Los Anđelesu. Na američkom tržištu krenuo je u prodaju početkom prošlog meseca, a cene su značajno porasle.

Prema izveštaju japanske kompanije, u aprilu je rezultat Forestera u SAD porastao za 85 % (na 17.850 jedinica). Ovo je objašnjeno, između ostalog, činjenicom da ljubitelji modela aktivno kupuju prethodnu generaciju Forestera.

Aktuelni Subaru Forester na američko tržište dolazi iz Japana, proizvodnja je uspostavljena u gradu Ota, koji se nalazi u prefekturi Gunma. Međutim, u budućnosti će model za američko tržište dobiti državljanstvo SAD – kompanija je saopštila da će proizvodnja krosovera biti uspostavljena u fabrici u Lafajetu (Indijana, SAD).

Sada nekoliko modela silazi sa proizvodne trake američke fabrike: krosoveri Outback, Ascent i Crosstrek, kao i sedan Legacy. Istovremeno, proizvođač je odlučio da se oslobodi poslednjeg od navedenih zbog slabe prodaje (prošlog meseca je prodato 1.685 jedinica, što je 32,4% manje nego u aprilu 2023. godine). Poznato je da će poslednji primerak Subaru Legacyja biti proizveden na proleće 2025. godine.

Limuzinu će na proizvodnoj traci zameniti šesta generacija Subarua Forestera. Serijska proizvodnja ovog krosovera počeće 2026, a u fabrici će se proizvoditi i verzija sa benzinskim (već je predstavljena u SAD) i verzija sa hibridnim motorom (u pripremi).

Podsetimo, aktuelni Forester na američkom tržištu dostupan je sa modernizovanim 2,5-litarskim atmosferskim benzinskim motorom. Njegova snaga je 183 KS, a maksimalni obrtni moment je 241 Nm. Ovaj motor je uparen sa varijatorom Lineatronic; pogon na sva četiri točka se podrazumeva. Još nema zvaničnih detalja o hibridnoj verziji; kolege iz Motor1 smatraju da će hibridni sistem novog Forestera razviti Toyota.

Prema zvaničnom sajtu marke, početna cena Forestera šeste generacije na američkom tržištu iznosi 29.695 dolara. Cena hibridne verzije biće poznata kasnije. Poređenja radi, cena prethodnika, koji je još uvek dostupan kod prodavaca, iznosi 27.095 dolara. Ne možemo a da ne primetimo ogromnu razliku u ceni u odnosu na naše, a i ostala evropska tržišta.

Japanski proizvođač ne žuri da predstavi svoj novi Forester na globalnom tržištu. Da bi održao interesovanje za aktuelnu verziju, proizvođač je u aprilu predstavio nekoliko specijalnih verzija, koje su dostupne u Japanu i Evropi. Podsetimo, takvi krosoveri su se istakli samo po dekoru; tehnologija je ista.

AutoRepublika

(90)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments