1. Home
  2. Vesti
  3. Prvi znaci oporavka Alfe Romeo na matičnom tržištu
Prvi znaci oporavka Alfe Romeo na matičnom tržištu
4

Prvi znaci oporavka Alfe Romeo na matičnom tržištu

558
4
Podelite sa prijateljima:

Stiže jedna lepa vest za sve alfiste, Alfa Romeo je povećao prodaju u avgustu u Italiji za 14%. 

Naravno, to ne znači da se situacija poboljšala na ostalim bitnim evropskim tržištima, ali bar donosi određeni umereni optimizam. Avgust je u Italiji, kao i u drugim brojnim zemljama na Starom kontinentu, poznat kao slab mesec kada je reč o prodaji.

No, ova godina je po svemu drugačija od prethodnih, pa je tako i avgust bio plodan za izložbeno-prodajne salone na Apeninskom poluostrvu. Tako je pad prodaje minimalizovan i iznosio je svega 0,4% za italijansko tržište.

U međuvremenu, Alfa je u matičnoj zemlji u osmom mesecu ove godine isporučila 1.326 automobila, što je za 14% više nego u avgustu 2019. godine. To apsolutno nije dovoljno da se preokrene drastično loša prodaja Alfe u Italiji, jer je u periodu januar-avgust prodala svega 9.875 vozila odnosno 44% manje nego lane.

Nije potrebno ni pogađati, najprodavaniji automobil Alfe Romeo u Italiji je Stelvio, koji praktično „nosi“ ovaj brend na svojim leđima. U avgustu su Italijani kupili 687 primeraka ovog SUV-a, što predstavlja rast prodaje od 63%. Kada je reč o prodaji u dosadašnjem delu godine, Stelvio je prikupio 4.073 registracije u Italiji (-48%).

Dakle, nema nikakve sumnje da će bolji dani za Alfu Romeo stići tek nakon što dođe do spajanja PSA i FCA. Posle toga može se očekivati niz novih proizvoda ovog brenda. Uostalom, i dugonajavljivani SUV Tonale stići će na tržište tek krajem naredne godine, kada će Alfa već biti pod „francuskom okupacijom“.

Do tada, barjak italijanske marke i gro prodaje moraće da nosi Stelvio, a to mu je iz dana u dan sve teže.

AutoRepublika

(558)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Nema nikakve okupacije , 50-50 je udio u novoj firmi. Jedino će alfa koristiti za manje modele, francuska čuda, tako da ko želi pravu alfu, samo djulija i stelvio.

moron

Procenti su procenti, ali, u apsolutnim vrednostima, jadne su ovo prodajne cifre.

TNT

Onih 10 € što si mu uplatio, @Don prosledio Zvekiju, pa vidiš odma’ kakvi naslovi… A njemu kao neprijatno, piše o 50-50…

Don

Moram i nekaj zaraditi, poslao 2 zadržao 8.