1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota preuzima fabriku u Češkoj iz zajedničkog poduhvata sa PSA
Toyota preuzima fabriku u Češkoj iz zajedničkog poduhvata sa PSA
0

Toyota preuzima fabriku u Češkoj iz zajedničkog poduhvata sa PSA

354
0
Podelite sa prijateljima:

Japanska marka i francuska grupacija potvrdile su da će Toyota preuzeti u potpunosti svojinu nad fabrikom u Kolinu. 

U ovom pogonu sklapani su Peugeot 108, Citroen C1 i Toyota Aygo, a japanski brend preuzeće kontrolu nad fabrikom u januaru 2021. godine. U međuvremenu, PSA i Toyota nastaviće saradnju na nekoliko frontova, a najznačajnija će biti na polju komercijalnih vozila.

Francuzi i Japanci ušli su u zajednički poduhvat 2002. godine u Češkoj, ali će nakon 19 godina saradnje prekinuti partnerstvo u ovoj sferi, a upravljanje pogonom u Kolinu ostaje Toyoti. Kako navode francuski mediji, japanski proizvođač namerava da uloži dodatna sredstva u već pomenutu fabriku, kao i da je plan da se ovde sklapa mali SUV najverovatnije pripadnik B ili C segmenta.

PSA nije dala nikakva saopštenja povodom budućnosti modela 108 i C1. Oba automobila postavljena su na Toyotinoj platformi, a veliko je pitanje da li uopšte ovaj segment može opstati sa konvencionalnim motorima, ili je rešenje u prelasku „na struju“.

Ni zvaničnici Toyote nisu želeli da preciziraju šta se može očekivati za fabriku u Kolinu. Naglašeno je da je japanska marka posvećena tome da proizvodi automobile tamo gde ih i prodaje, kao i da ovaj pogon očekuje „svetla budućnost“. Tako će Kolin 2021. godine postati osmo postrojenje Toyote u Evropi. Kapacitet proizvodnje je trenutno 300.000 automobila na godišnjem nivou, a prošle godine je iz ove fabrike izašlo 199.000 vozila.

 

(354)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments