1. Home
  2. Vesti
  3. Šef Opela potvrdio odlučnost u nameri da od 2028. postanu električna marka i najavio pristupačan model
Šef Opela potvrdio odlučnost u nameri da od 2028. postanu električna marka i najavio pristupačan model
3

Šef Opela potvrdio odlučnost u nameri da od 2028. postanu električna marka i najavio pristupačan model

484
3
Podelite sa prijateljima:

Pre otprilike tri godine smo pisali o tome kako je tadašnji prvi čovek Opela, Mihael Lošeler najavio da će polomljena munja od 2028. godine preći na ponudu isključivo električnih vozila, a evo sada taj pravac dobija potvrdu i od strane novog izvršnog direktora marke Florijana Heutla. Pored toga, on je naglasio da je u pripremi i uvodni baterijski model čija cena neće probiti granicu od 25 hiljada evra.

Plan Opela koji predviđa brzu tranziciju ka vozilima iz kategorije BEV, pretpostavlja i da će svi noviteti koji budu debitovali počev od naredne godine, biti nuđeni isključivo s električnim pogonom, a o čemu su najave postojale još 2022. godine. Međutim, jasno je da se svet ubrzano menja na dnevnim osnovama i da je veoma teško držati se dugoročnih planova u takvim okolnostima.

Zato su novinari i prišli Huetlu s pitanjem na temu privrženosti ranije iznetim težnjama, na šta je ovaj odgovorio da kompanija ostaje na istom kursu, uprkos ukidanju subvencija za kupovinu električnih vozila, što se posebno negativno na tražnju odrazilo u Nemačkoj. Ukidanje subvencija će u „najgorem slučaju samo usporiti tranziciju“ ali „ista ne može biti zaustavljena“, govori pomenuti najviši rukovodilac u strukturi izvršne vlasti Opela.

„Očigledno se držimo našeg plana, što se takođe odnosi i na brzinu usvajanja promene. Možemo samo dozvoliti sebi da postanemo zavisni od politike u određenoj meri“, kaže Huetl za britanski The Sun. Međutim, Huettl naglašava da bi očigledno voleo da vidi kontinuirane podsticaje političkih vrhova, sve s ciljem ubrzanja procesa elektrifikacije.

Nemački proizvođač koji je sreću našao unutar koncerna Stellantisa, nedavno je predstavio perjanični SUV Opel Grandland i taj adut nudi do 700 kilometara autonomije. Međutim, svesni su u Riselshajmu da moraju ponuditi i opozitni model, onaj s najviše prihvatljivom cenom. Zato je Huetl potvrdio da Opel planira lansiranje model koji će biti pozicioniran oko 25 hiljada evra.

„Sa sledećom generacijom baterijskih četvorotočkaša verujemo da dostižemo cenovni paritet s konvencionalnim vozilima. Mnogo nam je lakše da tu plivamo u klasi skupljih vozila, tipa baš Grandlanda. Teže je s manjim modelima jer njihova cena ne može da apsorbuje srazmerno više troškove proizvodnje,“ kaže Huetl.

Cilj ovog proizvođača podrazumeva ponudu barem po jednog električnog vozila u svakom automobilskom segmentu. Iza tog stremljenja se krije želja rukovodstva kompanije da očuva značajan obim isporuka, sve do 2028. godine.

AutoRepublika

(484)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Sve je to lijepo u planovima, ali Njemačka nema svoje rudnike litijuma, što znači ni nezavisnu proizvodnju baterija.Za samo 4 godine, nema šanse.

Zoca

Svi na struju,a sa varijantama hibrida .Tako ce biti.

S mile

Do kraja godine izjava…

Zbog nasih vernih kupaca, spremni smo da proizvodimo SUS vozila dok god ima interesovanja… xa… xa… xa