1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Fisker Ocean je na papiru najjeftiniji električni automobil u Americi
Fisker Ocean je na papiru najjeftiniji električni automobil u Americi

Fisker Ocean je na papiru najjeftiniji električni automobil u Americi

405
1
Podelite sa prijateljima:

Kompanija Fisker je tokom poslednjih nekoliko sedmica bila veoma česta tema na sajtu AutoRepublike. Nažalost, ne iz pozitivnih razloga već zbog toga što je na pragu odlaska u stečaj. Vlasnik i osnivač Henrik Fisker je već imao jedan neuspešni pokušaj sa firmom Fisker Automotive, koja je bankrotirala pre desetak godina, ali je zatim osnovao novu korporaciju sa sopstvenim imenom.

Ni taj poduhvat nije dao rezultate pošto je Fisker tokom poslednje dve godine zabeležio gubitak od čak 1,3 milijarde dolara, a nedavno je stala i proizvodnja u fabrici Magna Steyr. Prethodnih sedmica se pojavila i vest da bi mogući spasilac mogao da bude Nissan, koji bi u zajedničkoj saradnji razvio novi električni pikap, pre nego što su se Japanci povukli iz priče.

Jedno je jasno, a to je da je potrebno čudo da Fisker preživi godinu. Kompanija se odlučila na očajnički potez da naglo sroza cene svojih modela, pa je tako moguće dobiti krosover Ocean po početnoj ceni od 24.999 dolara. To ga čini najjeftinijim novih električnim četvorotočkašem u Sjedinjenim Američkim Državama i pristupačniji je nego neki daleko manji modeli, kao što su Chevrolet Bolt i Nissan Leaf.

Spomenuti Ocean u baznoj konfiguraciji je do nedavno koštao 41.437 „zelembaća“, pa popust u iznosu od čak 16.438 najmanjih zelenih novčanica se čini nečuvenim. I nije samo bazni paket dobio sniženje cene već i onaj najskuplji pod značkom Extreme, pa je nekada koštao 63.937 dolara, a danas „tek“ 39.937 „zelembaća“.

Fisker kaže da spomenute cene važe samo za preostale zalihe napravljene 2023. godine, a na pitanje novinara da li će firma isto uraditi i sa modelima za 2024. godinu mediji nisu dobili odgovor. Izvori kažu da je u fabrici u Austriji prošle godine napravljeno više od deset hiljada jedinica, a isporučeno tek oko 4.700 primeraka. Ocean Sport inače pruža autonomiju od 370 kilometara dok je Ocean Extreme moguće voziti 576 kilometara sa jednim punjenjem baterije.

Međutim, postoje i oni koji smatraju da je reč samo o triku. Kolege sa sajta Motor1 kažu da Fisker ima samo jedan izložbeno-prodajni salon u Americi i to u gradu Atlanta. Njihov zvanični sajt pokazuje da nemaju ni jedan bazni model u ponudi, a i spomenuti paket Extreme se nudi samo po starim cenama. Pokušaju da se kontaktiraju zvaničnici firme nisu urodili plodom, pa je savet potencijalnim kupcima da pripaze na ono šta Jenkiji zovu „switch & bait“ (reklama za jedno, a pokušaj prodaje nečega sasvim drugo)…

AutoRepublika

(405)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Prevara ?