1. Home
  2. Vesti
  3. Range Rover Velar će u novoj generaciji biti u formi električnog povišenog karavana
Range Rover Velar će u novoj generaciji biti u formi električnog povišenog karavana
2

Range Rover Velar će u novoj generaciji biti u formi električnog povišenog karavana

98
2
Podelite sa prijateljima:

Godine 2017. automobilskim medijima se proširila vest da će Land Rover po prvi put imati putničke modele iz nove linije Road Rover na zajedničkoj platformi električnih vozila sa budućim Jaguarovim modelima. Jaguar Land Rover (sada jednostavno JLR) nikada nije zvanično objavio ove planove, ali upućeni su tvrdili da je nova priča za Land Rover zaista u toku i da će prvi Road Rover biti pušten u prodaju krajem 2019. godine.

U stvari, do kraja 2019. godine, JLR je zapao u duboku finansijsku krizu usred pada prodaje, a svet je upao u pandemiju zbog virusa COVID-19, koja je teško pogodila celu automobilsku industriju. 2020. godine u JLR je iz Renault grupe došao novi, antikrizni izvršni direktor u liku Francuza Tjerija Bolorea, koji je započeo potpunu reorganizaciju kompanije. Bolore je pokrenuo svojevrsnu renesansu brenda Jaguar sa kasnijim prelaskom na luksuzni segment, a Land Rover se na kraju (nakon što je Bolore otišao) podelio na tri odvojena brenda – Range Rover, Defender i Discovery.

Na Boloreov podsticaj, platforma EMA (Electrified Modular Architecture), prvobitno razvijena za nove Jaguare, prebačena je na Land Rover, dok će novi luksuzni Jaguarovi modeli dobiti sopstvenu platformu JEA (Jaguar Electrified Architecture). EMA će podržati novi Range Rover Evoque, Range Rover Velar i Land Rover Discovery Sport, i sada vidimo da je platforma više za automobile nego za krosovere. Danas su mnogi mediji objavili špijunske snimke novog Range Rovera Velara – ispostavilo se da je to, u stvari, prvi model iz linije Road Rover o kojem su upućeni šaputali još pre sedam leta.

Prošle godine, aktuelni Velar je postao najgore prodavani model Range Rovera: prema JLR-u, prodato je 27.035 jedinica širom sveta, što je 11,6% manje od prodaje u 2022. godine. Za poređenje, recimo da je prodaja vodećeg terenaca Range Rovera 2023. iznosila 69.722 jedinice. (+74,7% u odnosu na rezultat iz 2022. godine). Pretvaranje Velara u karavan može značajno proširiti publiku Range Rovera – čekamo zvanična saopštenja i premijeru.

AutoRepublika

(98)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Od 2020 godine kada je komandu preuzeo Tieri Bolore, JLR je nekoliko puta pravio „veliko spremanje“ u svom proizvodnom programu i planovima za buducnost. Vrlo brzo po dolasku na vlast, Bolore je zaustavio proizvodnju i razvoj svih Jaguarovih limuzina! Njegova deviza bila je: „Jaguar treba da se vrati svom korenu!“ Pod tim „korenom“ podrazumevao je samo velike i luksuzne Jaguarove limuzine, koje ce pored toga morati da budu elektricne! Jaguar je pre Bolorea imao kompletan proizvodni program koji je obuhvatao tri kategorije limuzina (XJ, XE, XF), tri SUV vozila (F-Pace, X-Pace, I-Pace) i rodster F-Type. Odjednom je sve to nestalo,… Pročitaj više »

S mile

Nisam znao da se Velar tako lose prodaje. Izgleda dobro.
Pouzdanost ili cena, sta ga „kolje“…?