1. Home
  2. Life
  3. Samovozeći kamion na američkim putevima do kraja godine
Samovozeći kamion na američkim putevima do kraja godine

Samovozeći kamion na američkim putevima do kraja godine

90
0
Podelite sa prijateljima:

Ne baš tako davno se činilo da je samo pitanje vremena kada će samovozeći automobili postati svakodnevnica na američkim putevima. Firme kao što su Cruise i Waymo su dobile zeleno svetlo da koriste samovozeće taksije u gradu San Francusko unutar američke savezne države Kalifornije, ali serija problema je naterala političare da ipak promene pravila.

Istraživanja su pokazali da softver od strane Cruise nije detektovao decu kada prelaze ulicu, ali je firma ipak odlučila da pusti vozila u saobraćaj, pa se cela priča završila na ne baš najslavniji način. Samovozeći automobili se takođe nisu baš najbolje „snalazili“ ni u gradskim gužvama i postalo je jasno da svet još uvek nije spreman za njih.

I pored svega toga, firma Kodiak tvrdi da će imati samovozeće vozilo na američkim putevima do kraja 2024. godine. I ne, nije opet reč o taksiju već zapravo o kamionu. Američki proizvođač vozila je već godinama obavljao testiranja, ali se u kamionu uvek nalazio „vozač“ čiji je posao bio da preuzme komande u slučaju da softver zakaže.

Šta se u međuvremenu promenilo i zašto bi Kodiak biti bezbedniji nego spomenuti Cruise? Kodiak kao da je jedva čekao na to pitanje, pa tako ima i odgovore. Pre svega, kaže da je vožnja na autoputevima daleko jednostavnija nego ona u gradskim gužvama San Franciska, pa su šanse za problemima daleko manje.

To se pre svega odnosi na broj pešaka, kojih naravno nema na autoputevima. Ako to nije dovoljno, onda Kodiak tvrdi da kamion ima i dvanaest kamera da analiziraju dešavanja oko kamiona, zatim šest radara i još četiri takozvanih „LiDAR“ koji su u stanju da detektuju zvukove kao što su policija i hitna pomoć. Svaki softver ima svoju rezervu u slučaju da jedan od njih zakaže, a ako se baš desi na svi zakažu, onda je sistem programiran da parkira kamion pored puta i čeka na službu.

Sve to zvuči lepo u teoriji, ali i drugi proizvođači su pričali slična obećanja bez rezultata. Još skeptičniji su drugi vozači u saobraćaju kada znaju da se pored njih nalazi kamion sa teretom težak približno 40 tona i bez osobe u njemu…

AutoRepublika

(90)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments