1. Home
  2. Vesti
  3. BMW se snašao za kupovinu poluprovodnika
BMW se snašao za kupovinu poluprovodnika
0

BMW se snašao za kupovinu poluprovodnika

366
0
Podelite sa prijateljima:

Čuveni bavarski proizvođač automobila, grupacija BMW ulazi u ortakluk s proizvođačima poluprovodnika, kompanijama Inova Semiconductors i Globalfoundries. Na ovaj način, teret krize u snabdevanju elektronskim komponentama, za BMW grupu postaje podnošljiviji.

Dakle, rukovodstvo BMW-a može barem malo da odahne, s obzirom na činjenicu da su dobili dugoročni pristup izvorištu mikročipova. Ako niste čuli za kompaniju Inova Semiconductors onda ćemo vam reći da joj je sedište u Minhenu i da je glavna delatnost u zoni proizvodnje poluprovodnika, dok je drugi navedeni entitet Globalfoundries sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovo znači da je postignut dogovor da ove dve firme isporučuju po nekoliko miliona memorijskih čipova na adresu BMW-a, i to na godišnjim osnovama. Vest je obnarodovana juče, a možete pretpostaviti da je objavila oduševljena strana, to jest BMW koji po paprenoj ceni te iste komponente fakturiše krajnjim kupcima.

„Ovo nam donosi preko potrebnu dozu izvesnosti u procesu planiranja, kao i porciju transparentnosti u pogledu traženih količina elektronskih komponenti. Na ovaj način, naše potrebe bivaju zadovoljene, i to na dugi rok posmatrano,“ rekao je član upravnog odbora Bavaraca Andreas Vent.

Prvi poluprovodnici koji s ovih adresa budu prispeli u fabrike BMW-a, biće ugrađeni u elektromobil s povišenom pozicijom sedenja BMW iX, dok će se u kasnijoj fazi „razmileti“ i po ostatku baterijske game „ultimativne vozačke mašine“.

Svi znamo da je u toku ko zna koji talas krize koji potresa automobilsku industriju, i koji joj je doneo manji obim isporuka vozila, ali i nikad veće profite. Kao rezultat ove nepogode, česte su situacije u kojima proizvodne trake postaju „nepokretnosti“ nalik nefer vicevima na temu Alfe Romeo. Tamo gde nema obustava proizvodnja, uobičajena praksa se tiče uvođenja skraćenog radnog vremena.

Ovde je zgodno mesto i da se podsetimo anegdote s početka karijere autora, kada smo kao pripravnici ispraćali direktora firme na sastanak uz reči: „Nek je sa srećom direktore, i da da Bog da donesete mali posao za velike pare!“ Ovo je verovatno i najbolja refleksija pozicije u kojoj se trenutno nalaze proizvođači automobila, i naličje te „krize“ koja u realnosti pogađa jedino kupce.

BMW je inače sredinom novembra dogovorio saradnju na istu temu i s američkim društvom Qualcomm, na koji način se došlo do situacije da u odeljenju nabavke minhenske firme mirnije spavaju, jer su obezbedili poluprovodnike za aktuelne sisteme (polu)autonomne vožnje.

AutoRepublika

Izvor: Handelsblatt

(366)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments