1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen Arteon završava karijeru u „Amerike“
Volkswagen Arteon završava karijeru u „Amerike“
5

Volkswagen Arteon završava karijeru u „Amerike“

3.06K
5
Podelite sa prijateljima:

Marka Volkswagen proizvodi liftbek Arteon od 2017. godine, a karavan nazvan „Shooting Brake“ mu se pridružio 2020. godine, u vreme restilizacije. Inače, potonji nije dostupan na svim tržištima, na primer, u Americi. Glasine da će „narodna“ marka prestati da nudi Arteon na američkom tržištu kruže već nekoliko godina, ovu informaciju sada su potvrdili i predstavnici VW-a.

Prema poruci poslatoj zastupnicima u Sjedinjenim Američkim Državama, Arteon će neće biti deo ponude za modelnu 2024. godinu. U pismu, koje je objavljeno na društvenim mrežama, posebno se navodi da „modelska godina 2023. označava kraj proizvodnje Arteon za američko tržište.” Kompanija je takođe istakla da će nastaviti da nudi kupcima „uvek popularne modele Jetta i Jetta GLI“.

Kako prenosi Carscoops, informaciju da se Arteon povlači sa američkog tržišta potvrdio je šef „PR“ odeljenja nemačkog brenda u Americi Mark Gilis. Istovremeno, on se osvrnuo na izjave generalnog direktora VW-a Tomasa Šafera u vezi sa planom smanjenja troškova. Podsetimo, kompanija je krajem prošlog meseca priznala da je nekonkurentna i rekla da se sprema da otpusti zaposlene.

Prodaja Arteona na američkom tržištu je uvek bila prilično skromna. Prema Goodcarbadcaru, godina vrhunca bila je 2021, prodato je 5.537 jedinica, a godinu dana kasnije cifra je smanjena za 78,7% na samo 1.178 jedinica. Na kraju tekuće godine cifra će biti veća – u prva tri kvartala kupci su kupili 1.841 jedinicu što je skoro duplo više nego u periodu januar-septembar lani.

Poređenja radi, Jetta je prodata u 30.556 jedinica u prva tri kvartala ove godine (7,4% manje nego u istom periodu prošle godine). Vredi napomenuti da ovi modeli imaju značajno različite cene: ako je početna cena Jette 21.435 dolara, cena Arteona je najmanje 43.010 „zelembaća“.

Pretpostavlja se da će potpuno „zeleni“ novi Volksvagen ID.7 zameniti Arteon na američkom tržištu. Serijska verzija modela debitovala je u aprilu ove godine. Podsetimo, u Evropi će ovaj liftbek biti u ponudi sa elektromotorom od 286 konjskih snaga smeštenim na zadnjoj osovini, kao i sa dve trakcione baterije kapaciteta 82 ili 91 kWh. U prvom slučaju, domet na jednom punjenju je 615 km, u drugom – 700 km (kada se izračuna pomoću ciklusa WLTP). Model će imati i karavansku verziju.

U budućnosti, model će imati i „nabrijanu“ verziju – Volksvagen ID.7 GTX. Nemački brend je u septembru ove godine pokazao preteču ovog modela. Koncept, nazvan ID.X Performance, ima pogon na sva četiri točka i pogon sa dva motora (po jedan elektromotor na svakoj osovini). Sistem se sastoji od sinhronog „DC“ motora na zadnjoj osovini, koji radi u tandemu sa asinhronim motorom koji se nalazi na prednjoj osovini. Ukupna snaga instalacije je 558 „konja“.

AutoRepublika

(3064)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Po mom misljenju Arteon je lep auto, ono sto ga kvari jeste prednji deo stilizovan a la Pasat! VW bi morao da svojim modelima omoguci vise individualnog stilskog identiteta. „Lice“ Pasata na Amaroku takodje je upropastilo komercijalni uspeh ovog pikapa koji inace pravljen na bazi Forda Rendzera, koji je na protiv uspesan! Pitam se, da li ce VW uspeti da se oslobodi „Pasata“ u dizajniranju svoje nove marke Scout, nedavno kupljene u Americi. Ako im to ne uspe, bice to jos jedan strategijski fijasko VW korporacije! Sta znaci dizajn pokazuje primer nove marke Cupra – sa malim doradama VW modela… Pročitaj više »

Matija

Ne mogu da odolim a da ne pokazem – ovako smo Dejan i ja zamislili transformaciju Arteona u Cupru, limuzinu i shooting brake:

comment image

comment image

Poslali smo odgovarajucu prezentaciju u VW, do sada nije bilo reakcije.

Zika

Isti kao mazda 6, nece da moze…

Matija

???

comment image

DOLF

U poslednje vreme (sigurno 5g) pored Polo (ne restilizovanog) i Bube (na žalost pokojna) meni po izgledu najpoželjniji iz VW.