1. Home
  2. Vesti
  3. Kabriolet Mercedes-AMG SL dobio novu najprestižniju verziju
Kabriolet Mercedes-AMG SL dobio novu najprestižniju verziju
0

Kabriolet Mercedes-AMG SL dobio novu najprestižniju verziju

122
0
Podelite sa prijateljima:

Aktuelna generacija kabrioleta iz serije R232 po imenu Mercedes SL je predstavljena narodu u 2021. godini. Tada su promovisane dve verzije sa četvorolitarskim motorom V8. U pitanju je biturbobenzinska jedinica koja se ugrađivala u varijante s oznakama SL 55 i SL 63. Razlike među njima su se ticale toga na koju snagu su motori „navijeni“. S godinom zakašnjenja je prezentovan i varijetet nazvan SL 43. Taj je ponuđen bez pogona na obe osovine i bez sistema adaptivnog ogibljenja.

Sada pak izveštavamo o tome da je švapski proizvođač s ovim modelom otišao u drugu krajnost i premijerno prikazao modifikaciju Mercedes-AMG SL 63 SE Performance.

Baš kao što to dugačko ime i sugeriše, glavna karakteristika je bio sopstveni hibridni pogonski sklop s imenom AMG E Performance, a koji je već poznat iz liftbeka nazvanog AMG GT. Taj pogonski sklop integriše ranije pomenuti biturbobenzinski motor kodne oznake M177 u rasporedu V8 i s četiri litra zapremine, kao i devetostepeni menjač tipa AMG Speedshift MCT-9G. On dolazi s vlažnim kvačilo umesto konvertora obrtnog momenta. Ovaj motor je za potrebe implementacije u hibridu podešen da proizvodi 612 konjskih snaga i 850 Nm, kao i još 14 „konjića“ koje pri startovanju dodaje sistem lakog hibrida (anlaser – alternator).

Na zadnju osovinu je ugrađen električni modul koji kombinuje sinhroni elektromotor (204 konjske snage i 320 Nm obrntog momenta), dvostepena transmisija i međuosovinski diferencijal s elektronski kontrolisanom blokadom. Specijalno razvijena AMG-ova trakciona baterija nema značajan kapacitet (samo 6,1 kWh), ali ima visoku strujnu snagu i individualno tečno hlađenje za svaku od 560 ćelija.

Sistem manuelnog prenosa snage na sva četiri točka nosi naziv 4Matic+ i poseduje pogonsko vratilo. U režimu vožnje hibrida koji je početna postavka, prenos snage motora SUS se vrši ka zadnjim točkovima, dok se tokom vožnje uz pomoć isključivo električnog motora, snaga šalje na prednju osovinu. Tada kardan šalje obrtni moment dakle u suprotnom smeru, što se postiže pomoću prenosne kutije i središnje spojnice.

Zahvaljujući svim ovim trikovima u segmentu mehanike, postalo je moguće obezbediti impresivne vozne karakteristike. Ukupna moć pogonskog sklopa E Performancea iznosi 816 konjskih snaga i 1.080 Nm, iako je to nešto malo manje nego što nudi liftbek AMG GT.

Sprint do “stotke” traje 2,9 sekundi, umesto 3,6 sekundi koliko je potrebno čisto benzinskoj verziji kabrioleta s oznakom SL 63. Ipak, najviša brzina kretanja je uvećana ali samo za simbolična 2 km/h, pa iznosi 317, umesto 315 km/h. Masa hibrida nije navedena, ali je razvojni tim srećan da objavi parametre vezane za potrošnju goriva. Kabriolet troši svega 7,7 l/100 km kada je hibrid, za razliku od 12,8 litara na sto prevaljenih kilometara, koliko sagori čisto benzinska verzija. Domet u električnom režimu vožnje iznosi samo 13 km.

Kao i benzinac s oznakom SL 63, E Performance Hybrid je već serijski opremljen šasijom po imenu AMG Active Ride Control sa hidrauličnim sistemom umesto s klasičnim stabilizatorima (balans štanglama). Zadnja osovina, koja takođe nudi mogućnost zakretanja točkova, opremljena je električnim aktuatorima upravo zahvaljujući kojima se mogu skrenuti točkovi pod blagim uglom za povećanu upravljivost i stabilnost.

Kočnice su opremljene šestoklipnim mehanizmima (čeljustima) na prednjim točkovima i jednoklipnim mehanizmima na zadnjim točkovima. Prečnik ugljenično-keramičkih kočnih diskova je posebno za hibridnu varijantu, povećan na 420 milimetara napred i 380 mm pozadi.

Hibrid krasi veoma mali broj razlika koje se vide od spolja. Pre svega, tu je otvor za punjenje baterije u zadnjem braniku, jarko crvene pločice s ispisom naziva, kao i „ekološki“ natpis „E Performance“ na prednjim branicima. Unutrašnjost čak nema tako karakteristične znakove, iako su u menijima dodate nove stavke. Međutim, možete koristiti program Manufaktur sa opsežnim opcijama podešavanja.

Cena vrhunske hibridne verzije Mercedes-AMG SL 63 SE Performance još nije objavljena, ali nije baš toliko teško proceniti koliko će približno da košta. Ako hibridni AMG GT sa petoro vrata u Nemačkoj staje najmanje 208 hiljada evra, a razlika u ceni između benzinskih modela GT 63 i SL 63 iznosi 27 hiljada evra, onda će se za najmoćniji kabriolet tražiti oko 235 hiljada evra.

Drugim rečima, nije daleko dan kada će se neki novi Lenjin roditi i resetovati istorijski kilometar sat. Nema druge, zar ne?

AutoRepublika

(122)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments