1. Home
  2. Vesti
  3. Južna Koreja kaznila Mercedes-Benz, Nissan i Porsche zbog prekomerne emisije
Južna Koreja kaznila Mercedes-Benz, Nissan i Porsche zbog prekomerne emisije
1

Južna Koreja kaznila Mercedes-Benz, Nissan i Porsche zbog prekomerne emisije

283
1
Podelite sa prijateljima:

Septembra 2015., Volkswagen grupa počela da biva razotkrivana u velikoj globalnoj prevari, poznatoj kao „Dizelgejt“, skandalu koji je uzdrmao temelje automobilske industrije. Naknadno se pokazalo da ova nemačka marka nije bila jedina u tome.

Mada je prošlo pet godina od globalne, automobilske ekološke afere, VW grupa je kažnjena u Južnoj Koreji povodom istog problema. Varanje na emisiji izduvnih gasova je način na koji je Ministarstvo ekologije opisalo prekršaj, a prestupnici sada dolaze iz Mercedes-Benza, njih 12, i po jedan iz Nissana i Porschea.

Možda i nije teško pretpostaviti koji su to modeli koji „bljuju“ u atmosferu previše azotnih oksida. Ministarstvo je na stub srama stavilo Nissan Qashqai iz 2014/2015., Porsche Macan S Dizel istog godišta i brojni Mercedesovi modeli od 200d do 250d BlueTEC 4Matic. U brojkama izraženo, 37.154 vozila s trokrakom zvezdom se suočava s finansijskim „packama“, dok se na Nissan i Porsche odnosi 2.293, odnosno 934 automobila s nedozvoljenim softverom.

Ministarstvo ekologije je već odredilo kazne za sve njih. Krivične prijave su takođe priložene, ali do tada, možemo da govorimo o finansijskom aspektu. Mercedes će morati da izvadi 63,4 miliona dolara, dok će Porsche i Nissan morati da izdvoje 817.300, odnosno 735.600 zelenih novčanica.

Kazna koje su vlasti odredile Mercedes-Benzu je najveća ikada upućena jednom proizvođaču automobila, veća od 11,5 miliona dolara koliko je Audi Volkswagen Korea morao da plati u novembru 2015.

Međutim, kompanija iz Štutgarta kaže da „ima opravdane tehnološke i pravne osnove“ za korišćenje softvera koji je sakrivao trinaest puta veću emisiju azotnih oksida od dozvoljene.

Inače, dizel nije više miljenik kupaca u ovoj azijskoj zemlji. Prošle godine su brojke pokazale da je došlo do vidnog povećanja benzinski pogonjenih automobila, koji su prvi put od 2013. nadmašili dizele po prodaji. Hibridi, „plug-in“ hibridi, elektromobili i vozila s gorivnim ćelijama, takođe su napredovali.

AutoRepublika

(283)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Zašto je MB kažnjen većim iznosima od VW?
Više vozila?