1. Home
  2. Video
  3. Hyundai i Kia kažu da su rešili problem oko olakšane krađe njihovih automobila
Hyundai i Kia kažu da su rešili problem oko olakšane krađe njihovih automobila
0

Hyundai i Kia kažu da su rešili problem oko olakšane krađe njihovih automobila

185
0
Podelite sa prijateljima:

Pomalo neverovatna priča je pre nekoliko godina krenula da kruži u američkim medijima. Naime, vlasti savezne države Viskonsin su tužile korporaciju Hyundai-Kia iz razloga što su njihovi četvorotočkaši suviše lagani za krađu, ako neko iskaže nečasne namere. Vlasti su tvrdile da u najvećem gradu Milvokiju svakog dana bude ukradeno oko 30 vozila i da čak 68% bivaju proizvedeni od strane ovog giganta iz Južne Koreje.

Ruku na srce, tužba je donekle i imala smisla. Čak i na platformi YouTube postoji veliki broj video snimaka sa uputstvima kako veoma efikasno i brzo ukrasti automobile marki Hyundai, Kia i Genesis.

Ulazak u sam automobil je najlakši deo posla i uglavnom se ta težnja oslanja na tehniku razbijanja prozora, ili za one malo stručnije lopove, na obijanje brave. Ukoliko ne posedujete ključ (pravi ili digitalni), sledeći korak je uglavnom teži za moderne automobile, ali ne i za Hyundai i Kiju proizvedene pre 2021. godine.

Naime, sve što je potrebno da uradite jeste da obijete bravu pored volana, i onda da običnim kablom za priključak USB (koji svi sigurno posedujemo za punjenje mobilnih telefona) upalite automobil (startujete motor).

Priloženi video klip sa Youtubea nam pokazuje koliko je lako tako nešto uraditi.

Ono što je započeto u Milvokiju se sada proširilo na sedamnaest gradova unutar Sjedinjenih Američkih Država i dan početka suđenja se približava. Vlasti tih gradova kažu da su morale da odvoje veće sume novca za policijske snage kako bi ušle u trag lopovima, a smatraju da bi Hyundai trebalo da pokrije takve troškove pošto su njegovi modeli suviše lagani za krađu.

Odbrana Hyundaija je ona po kojoj kažu da ukupan nivo i obim krađa vozila u spomenutim gradovima nisu ništa veći u današnja vremena, nego što su bili ranije, i da političari na ovaj način pokušavaju da popune rupu u budžetu.

Korejci nam sada kažu da su pronašli rešenje. One alatke tipa da se zaključa volan ili šipka koja povezuje volan i papučicu kočnice očigledno nisu davale rezultate, a iz firme nam navode da sada imaju softver koji će sprečiti krađu.

U suštini, čak i da lopov razbije staklo i obije bravu, više neće biti u stanju da upali vozilo preko kabla USB ili šrafcigera. Kompanija nam ne daje detalje kako je uspela u toj nameri potezu, već samo kaže da svi vlasnici raznih modela Hyundaija i Kije napravljenih između 2018. i 2021. godine mogu da posete lokalne servise i softver će biti ugrađen.

Ruku na srce, moramo reći da su Korejci i ranije iznosili iste tvrdnje, ali je krađa nastavljena, pa su mnogi skeptični da će ovaj put biti nešto drugačije.

AutoRepublika,

(185)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments