1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Zvanično najavljen Kawasaki Ninja 7 Hybrid
Zvanično najavljen Kawasaki Ninja 7 Hybrid
1

Zvanično najavljen Kawasaki Ninja 7 Hybrid

1.62K
1
Podelite sa prijateljima:

Zeleni tim tvrdi da će ponuditi mašinu čije će performanse biti u nivou onih s agregatima u rasponu od 650 do 700 kubnih centimetara, ali uz istovremenu potrošnju goriva koja krasi jedinice od 250 „kubika“.

Kawasaki Motors Europe je pre par dana predstavio još jedan zanimljiv model iz porodice Ninja, a koji nudi implementiranu formu elektrifikacije, ali taj motocikl nije nazvan električnim. U pitanju je model za 2024. godinu i on nosi naziv Kawasaki Ninja 7 Hybrid Electric Vehicle, i pripada klasi HEV. Prototip ovog modela je predstavljen na manifestaciji EICMA 2022, pre skoro godinu dana, ali je od tada značajno napredovao.

Motocikl pokreću dva motora, kako mu i samo ime kaže. što se tiče motora s unutrašnjim sagorevanjem, tu je novi linijski dvocilindraš zapremine 451 kubni centimetar s mogućnošću automatskog ili manuelnog menjača. Kawasaki se oslanja i na trakcioni elektromotor koji dodaje oko 12 konjskih snaga, uz bateriju koja radi na naponu od 48 volti. Zeleni tim ovu kombinaciju naziva snažnim hibridnim pogonskim sklopom i pravi se važan navođenjem da se ovde radi o prvom serijski proizvedenom motociklu ovog tipa na svetu.

Duet motora bi trebalo da omogući razvoj oko 58,3 konjskih snaga, uz mogućnost privremenog lansiranja i konjice od svih 68,5 „konja“, što je moguće onda kada se aktivira opcija e-Boost, za koju smo čuli čitajući o potpuno električnom dvotočkašu namenjenom modelnoj 2024. godini. U stvari, radi se o duetu električnih motocikala nazvanih Kawasaki Ninja e-1 i Z e-1.

Japanski Kawasaki navodi da Ninja 7 HEV najviše podseća na motocikl koji poseduje motor radne zapremine od 650 do 700 kubnih centimetara, kako u smislu veličine dvotočkaša, tako i u kontekstu performansi koje nudi. Zato ga i naziva imenom Ninja 7, zar ne? To je ime koje je dovoljno različito od preovlađujuće nomenklature, na koji način se i skreće pažnja na to da ovo nije Ninja na koji smo navikli, ali opet jeste Ninja i nema otpora prema nepoznatom.

Konstruktor je prikazao i dijagram rada dvojca motora, baterije i njihove pozicije unutar okvira, pa je zato jasno da je Kawasaki radio na centralizaciji mase, nečemu što konkretno navodi i posebno pominje u saopštenju za javnost donetom u kontekstu lansiranja ovog motocikla. Ipak, potpune tehničke specifikacije nisu izlistane, ali ih valja očekivati uskoro. Iako sveobuhvatnih podataka nema, možemo prikazati osobenosti novog motocikla, barem u meri u kojoj to proizvođač želi.

Funkcija deaktivacije motora SUS u praznom hodu (na leru), gde se motor s unutrašnjim sagorevanjem gasi onda kada je motocikl potpuno stacioniran, sve zarad uštede benzina. To je karakteristika koja se već nalazi na nekim skuterima, ali istorijski nije bila uobičajena na motociklima.

Automatsko aktiviranje prvog stepena prenosa što se događa onda kada sistemi na motoru otkriju da stojite, pa je tako olakšan polazak iz mesta. Tu je i režim hoda, a koji omogućava opciju spore kretnje u oba smera (napred i nazad). Taj sistem je debitovao na pominjanom duetu dvotočkaša nazvanom Kawasaki Ninja e-1 i Z e-1.

Novajlija će pružati i ekran tipa TFT u boji i postavka će mu biti veoma nalik onoj viđenoj na gore navedenom duetu. Pride, vozaču su na raspolaganje stavljena i tri programa vožnje: EV, Eco Hybrid i Sport Hybrid. Na guvernalu neće biti polugice kvačila, niti tastera za izmenu stepena prenosa.

 

Kawasaki posuje na više svetskih tržišta, ali često pribegava strategiji lansiranja motocikala u različitim vremenskim okvirima kada se radi o jednom istom modelu. Ovaj put je novajlija najavljen za tržište Evrope i Ujedinjenog Kraljevstva, ali uz odsustvo podataka o ceni vozila. Ipak, imamo najavu za ostvro i shodno tom navodu, novitet bi trebalo da se nađe u tamošnjim salonima u aprilu.

Razumno je navesti da će sve relevantne informacije, uključujući pitanja dostupnosti na pojedinim teritorijama i cene, biti lansirane u ovom međuvremenu, verovatno pre kraja ove godine, i mi ćemo se s naše strane potruditi da podelimo sve sa vama.

MotoRepublika

(1622)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Branko

Koja glupost…🙄