1. Home
  2. Vesti
  3. Nova Serija 5 dobila dva hibridna varijeteta
Nova Serija 5 dobila dva hibridna varijeteta
9

Nova Serija 5 dobila dva hibridna varijeteta

933
9
Podelite sa prijateljima:

Nova generacija Serije 5 iz BMW-a nosi kodnu oznaku G60 i prezentovana je tokom proleća za nama. Sada postepeno dobija modifikacije. Pored dizela i benzinaca, ponuđena je i baterijska verzija s indeksom i5, a tu je i produžena modifikacija, onako kako to vole Kinezi. Ta varijanta je označena indeksom G68, ali tu nije kraj.

Svedočimo daljem širenju palete Serije 5 i predstavljamo dva dopunjiva hibrida. U katalozima su imenovani kao BMW 530e i BMW 550e xDrive.

Hibridna 530-ica pruža isključivo zadnji pogon i pod haubom smešta dvolitarski turbobenzinski četvorocilindraš s oznakom B48. Taj blok u ovoj primeni razvija 190 konjskih snaga i 310 Nm najvišeg obrtnog momenta, a radi u tandemu s električnim agegatom nove generacije. Ovaj dodaje 184 konjskih snaga i 250 Nm, umesto 109 KS i 265, kako je to bilo u arhiviranom naraštaju. Elektromotor je integrisan u kućištuosmostepene automatske transmisije koju je razvio nemački snabdevač ZF. Ovako koncipiran pogonski sistem može da razvije najviše 299 konjskih snaga i 450 Nm.

Kapacet trakcione baterije koja je instalirana ispod poda iznosi 19,4 kWh, i kao takva može da uskladišti dovoljno soka za 93 do 103 kilometara bešumne vožnje, u skladu s ciklusom WLTP. Maksimalna brzina kretanja je u tom slučaju ograničena na dovoljnih 140 km/h.

Ovom hibridu je da bi doleteo do 100 km/h potrebno da uloži 6,3 sekundi maksimalnog druga, što je za čak 0,4 sekundi više od vremena koje je za istu radnju trošio analogni sedan iz generacije G30. Pride, taj je raspolagao s manjom ergelom, brojala je 292 „grla“.

Glavni krivac za ovo je vidno uvećana masa vozila. U poređenju s pomenutim hibridom iz pokolenja G30, BMW 530e se ugojio za nepunih 250 kilograma (2.080 spram 1.845 kg).

Poželjnija verzija bavarskog sedana s hibridnim pogonskim sklopom nosi nalepnicu BMW 550e xDrive. Nudi pogon na sva četiri kraja školjke i kombinuje linijski trolitarski turbobenzinski šestak iz porodice motora B58 (313 konjskih snaga i 450 Nm), i električni agregat veće vatrene moći (197 KS i 280 Nm). Zvuči poznato?

Pa da! Takav pogonski sistem smo imali prilike da upoznamo u testiranoj X5-ici i njegova najviša snaga (ali samo dok je baterija puna) iznosi 489 „konja“ uz obrtni moment od700 Nm. Kapacitet trakcione baterije je malo manji nego kod prostijeg hibrida iz Serije 5 i iznosi 19 kWh. Sve to omogućava električnu autonomiju u intervalu od 83 do 90 km u skladu s protokolom WLTP. Do „stotke“ se u idealnim uslovima dobaci do 4,3 sekunde, dok je najviša brzina elektronskim putem limitirana na 250 km/h.

Modifikacije s mogućnošću spoljne dopune baterijskih ćelija nude nešto bogatiju serijsku opremu u odnosu na lake hibride s oznakama BMW 520i i 520d. To znači da leže na točkovima koji integrišu naplatke prečnika 19 cola, kao što poseduju i sistem za električna vozila koji nosi komercijalni naziv BMW Iconic Sounds Electric. Smisao mu je da oponaša zvukove koje tokom rada generiše motor s unutrašnjim sagorevanjem, kako bi zaveo putnike da se voze na ugljovodonična jedinjenja, a ne na struju.

Alternativa s indeksom 550 dolazi sa serijski ugrađenim sistemom vešanja koji je prilagodljivi, i sa potpuno kontrolisanom šasijom. Hibridi će početi da budu isporučivani početkom 2024. godine, ali su cene već objavljene. U Namačkoj se za BMW 530e traži najmanje 65,3 hiljada evra, dok je 77,3 hiljadarki ono što kupuje osnovni paket modela BMW 550e xDrive.

AutoRepublika

(933)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator🇷🇺Z

Prelijep auto.Malo je takvih danas na tržištu.

Laki

Tako je junače.Jedva čekam da ga naš „Advokat“ propusti kroz šake.

Renault Terminator🇷🇺Z

I ja čekam taj test pravog automobila.
A možda se i Zvezdan smiluje u međuvremenu i da neku recenziju o svom sada već polovnom 420i kabrioletu.

MRN

Tražio sam ja „peticu“ još u avgustu (za septembar), ali, ako sam dobro razumeo odgovor, verovatno ništa pre oktobra ili novembra (i neke „premijere“).

Renault Terminator🇷🇺Z

Strpljivo ćemo čekati😁.

MRN

Danas je Zvezdan proverio i dobio sličan info, da je krajem oktobra neka (nova?) „zvanična premijera“ 😊

Renault Terminator🇷🇺Z

👍

Alex

Da sve to super,al niko ne govori o cenama koji danas stoji najmanje 70k i onda dostize do 100k,da bi nakon 3 godina taj isti 530e i 30.000 predjenih km kostao 35.000€ pa recite mi molim Vas dal ima logike,danas imate u nemackoj 530e iz 2020 god sa predjenih 30.000 km koji su kostali po 60k i vise eura za 30.000€,eto za 3 godine izgubi se 50% vrednosti.

MRN

Da, ja sam video u salonu izložen novi 520d xDrive sa cenom od nešto preko 100 hiljada. Ali su tu i opcionali od oko 35 hiljada. 😊
Koliko se sećam, izmedju starog i novog 520d xDrive razlika osnovne cene je ispod 4.000.