1. Home
  2. Prezentacije
  3. BYD predstavio SUV FangChengBao Leopard 5
BYD predstavio SUV FangChengBao Leopard 5
2

BYD predstavio SUV FangChengBao Leopard 5

923
2
Podelite sa prijateljima:

Čuveni kineski proizvođač električnih automobila, grupacija BYD se pripremala za ovaj debi tokom prethodnih šest meseci. Periodično su objavljivali fotografije testnih primeraka s kamuflažom, gledali smo tizere i dobijali informacije na kašičicu. Inicijalno je premijera trebalo da se odigra u junu, ali je odlagana već dva puta do sada.

U Kini je predstavljen SUV tokom kog događaja smo saznali… Veoma malo, skoro pa se može reći – ništa. Ali, ako ništa drugo, vozilo je prikazano uživo. Hajde da kažemo koje su stvari u vezi s ovim debijem poznate.

Krenimo iz početka. FangChengBao (方程豹) je nova marka pod kontrolom BYD-a i kao takva je u okviru korporativne hijararhije pozicionirana između brendova po imenu Denza (krosoveri i minivanovi) i Yangwang (luksuzni SUV-ovi i superautomobili). Osmišljen je i zaseban logotip novog brenda i on je inspirisan zvezdama i grafikonom matematičkih funkcija.

Kompanija namerava da pod markom FangChengBao proizvodi elektrifikovane krosovere i SUV-ove u nekom središnjem cenovnom segmentu. Na primer, prvorođenče FangChengBao Leopard 5 koje sada gledamo, koštaće negde oko 400 hiljada kineskih juana (što je ekvivalent sume od 55 hiljada američkih dolara).

Dakle, nema kanibalizacije niti interne konkurencije. Ako u polje pretraga ukucate ime Yangwang U8, naići ćete na informaciju da će cena tog vozila biti oko 150 i više hiljada zelembaća. Pride, glavni junak ove priče i skupi SUV su i strukturalno i konceptualno veoma nalik jedan drugom.

Leopard 5 je kraći od pet metara i utemeljen je na novoj arhitekturi po imenu DM-O (Dual Mode Offroad) s uzdužno postavljenim motorom s unutrašnjim sagorevanjem goriva. BYD je ovu platformu razvio imajući u vidu hibridne SUV-ove.

Automobil promoviše koncept karoserije na šasiji i nezavisno oslanjanje na svim točkovima. Nema vazdušnih jastuka, svuda su konvencionalne opruge instalirane. Ali hidraulički sistem je opisan na način da kombinuje amotizere koji omogućavaju promenljivi klirens.

Hibridni pogonski sklop se sastoji od turbobenzinskog četvorocilindraša zapremine 1,5 litra, ali on uglavnom radi kako bi proizveo struju za trakcione električne motore. Ipak, može biti povezan i s prednjim točkovima.

Napred montirani električni agregat proizvodi 272 konjske snage, dok zadnji nudi 387 „grla“. Ukupna moć pogonskog sistema ovog hibrida doseže impresivnih 680 konjskih snaga. Maksimalan obrtni moment na točkovima je takođe naveden, ali mora da je neka greška: 32.000 Nm. Obećana je i dvolitarska turbobenzinska verzija, ali tehničke specifikacije nisu navedene.

Terenski potencijal Leoparda je nagovešten prisustvom reduktora (sporohodnog prenosa), i tri položaja. Zadnji i prednji diferencijal su ovde poznati, ali je centralni moguće zaključati putem softvera koji sinhronizuje rad dueta elektromotora.

Deklarisana bešumna autonomija iznosi 125 kilometara, dok u hibridnoj postavci i s punim rezervoarom benzina, domet dobacuje do 1.200 kilometara, a ubrzanje do „stotke“ potraje tek nešto duže od četiri sekunde.

Avaj, i dalje je više pitanja nego odgovora. Potpune podatke bismo mogli čuti tek pred početak prodaje na tržištu Narodne Republike Kine, što će reći pre dočeka Nove godine. Ali, već sada imamo osnov da tvrdimo da je  FangChengBao Leopard 5 prijatnog izgleda i obećavajućih potenijala. Ne vidimo ni dizajnerske idiotluke…

AutoRepublika

(923)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Danasnja vast

BYD poziva domace rivale:
Ujedinimo se i srusimo zapadne konkurente.

Pred EU proizvodjacima je jedan poprilicno nezgodan period. Dominacija ce se urusavati.

A jeftinih energenata nema vise…

Kod nas u selo se kaze…

Posle je8anje, nema kajanje… 😉

Matija

Veoma ubedljiv auto, globalno i u detaljima. Klasicno oblikovan sa najmodernijom tehnikom. Pre neki dan sam prvi put (!!!) video reklamu za Defendera na TV! Ovo vec govori da im je malo vruce pod nogama!