1. Home
  2. Vesti
  3. Američko tržište uskoro siromašnije za još jedan dizel
Američko tržište uskoro siromašnije za još jedan dizel
3

Američko tržište uskoro siromašnije za još jedan dizel

248
3
Podelite sa prijateljima:

Sigurno se sećate one svetske ekonomske krize od pre petnaestak godina koja je u velikoj meri poremetila automobilsku industriju. Među poremećenim je bilo i američko tržište i odjednom je usledila najezda malih i ekonomičnih modela da bi se kupcima olakšao posao. A kako najlakše uštedeti na bezinskim pumpama nego tako što će kompanija ugraditi dizel motor ispod haube?

Većina malih četvorotočkaša je nestala u međuvremenu, pratili su ih i dizeli u putničkim vozilima posle čuvenog dizelgejta, a čini nam se da su na redu i terenci. Štaviše, jedini razlog zašto takvu tehnologiju uopšte i možemo naći u terencima je zato što za njih ne važe strogi zakoni na račun izduvnih gasova.


Sada je na red došao i Jeep Wrangler. Stellantis je nedavno poražen na sudu nakon što je otkriveno da je lažirao podatke o nivoima izduvnih gasova vozila, i bio je primoran da plati kaznu u iznosu od 300 miliona američkih dolara. Sporni dizel je onaj proizveden od strane italijanske firme VM Motori i ugrađivao se u razne modele brendova Ram i Jeep na američkom tlu.

Zaključak je verovatno takav da dizelaši donose više problema nego što je potencijalni profit pa će polako nestajati sa tržišta. Pre nekoliko sedmica smo preneli vest da takva sudbina čeka kamionet Ram 1500, a sada je na redu i Jeep Wrangler.

Iako američki proizvođač vozila još uvek nije potvrdio ovu vest, nju su nam prenele kolege sa zvaničnog foruma ovog terenca. Oni kažu da je Jeep već kontaktirao izložbeno-prodajne salone sa vešću da ćemo uskoro videti specijalno izdanje nazvano Wrangler Farout sa dizelom ispod haube, nakon čega će VM Motori prestati sa njihovom isporukom „preko bare“.

Dok je ono što pročitamo na internet forumima uvek nešto što ne bi trebalo uzimati za ozbiljno, ovaj put vest ipak ima smisla pošto mnogi članovi koji su priču potvrdili jesu zaposleni u salonima, i lično su videli dokumentaciju poslatu od Stellantisa.

VM Motori je inače isporučivao agregate za američko tržište još od 2014. godine, a sadašnja generacija 3,0-litarskog turbodizela je debitovala pre tri godine. A pošto će u penziju naredne godine, ne sumnjamo da će nam Jeep spremiti nešto baš veliko i specijalno za kraj.

AutoRepublika

(248)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

A,,kakav je uopšte bio udeo ovog motora u prodajnim rezultatima Wranglera i RAM-a 1500?

Yankee

Cini mi se da sam citao negde 5% za Ram, 2% za Wrangler, ali nisam 100% siguran.

moron

Baš jako učešće 😊😊😊