1. Home
  2. Vesti
  3. Mazda CX-8 će biti povučena iz prodaje zbog slabe tražnje
Mazda CX-8 će biti povučena iz prodaje zbog slabe tražnje
6

Mazda CX-8 će biti povučena iz prodaje zbog slabe tražnje

4.28K
6
Podelite sa prijateljima:

Naslovni krosover s tri reda sedišta, model CX-8 se sklapa za potrebe ponude japanskog proizvođača Mazde na domaćem tržištu. Međutim, s tom praksom će se prestati pre nego što zakoračimo u 2o24. godinu, a na njegovo mesto će uskočiti drugi veliki SUV. 

Mazda tako nastavlja s preoblikovanjem palete SUV-ova. U junu je najavljeno da će CX-9 biti povučen s američkog tržišta gde bi trebalo da bude zamnenjen krosoverom po imenu CX-90, a koji je već u ponudi i koji pripada takozvanoj premijum porodici. Tu je već mesto modelu CX-60, i postoje kredibilne najave da će se ta paleta dodatno širiti.

Prisetićete se da su prestižniji automobili izvedeni na platformi s uzdužnom postavkom motora i zadnjim pogonom u osnovi. Kako bilo, ispostavlja se da će u decembru, u Japanu biti obustavljena proizvodnja SUV-a CX-8-a, što je objavljeno na lokalnom potrošačkom sajtu brenda.

Troredna „osmica“ s dužinom od 4,9 metara je debitovala tokom 2017. godine, u stvai ovde se radi o produženoj verziji veoma poznatog krosovera s indeksom CX-5. Mazda CX-8 je izvorno zamišljena kao vozilo namenjeno isključivo domaćem tržištu, gde je zauzelo mesto pomenutom modelu po imenu CX-9 („devetka“ se nikada nije nudila na rodnoj grudi.

Međutim, onda je CX-8 ponuđen i u Australiji, Novom Zelandu i Kini, a takođe i u još nekim državama jugoistočne Azije. Povrh toga, u Kini, Maleziji i Vijetnamu je čak bila upriličena i proizvodnja CX-8-ice. U poslednje dve države će takođe, nakon Japana, biti obustavljena proizvodnja, a i Kini bi moglo doći do poremećaja u odnosu na trenutno stanje.

Najbolja godina za Mazdu CX-8 je na domaćem tržištu bila 2018, kada je 30.700 SUV-ova isporučeno kupcima. Ali, od tada su kupci izgubili entuzijazam i to je teklo brzo. Rezultat se prošle godine srozao na nivo od 12.900 jedinica. SUV je prošao kroz modernizaciju krajem 2022, ali inovacije ga nisu učinile više željenim u očima vozača. Ove godine je situacija po konkretan model još i grđa, jer mu prodaju krade skuplji CX-60. U prvih sedam meseci, model koji je na izdisaju je prodat u tiražu od 9.973 primeraka, dok je poželjniji SUV stigao do više od 19 hiljada individua u istom periodu.

Sada se CX-8 nudi kod kuće sa dvolitarskim atmosferskim benzinskim motorom iz porodice Skyactiv-G (190 konjskih snaga i 252 Nm maksimalnog obrtnog momenta) i turbobenzinskim četvoroklipnim izdankom iste familije agregata, uz indeks 2.5T. Taj pogonski sklop nudi 230 „konja“ i 420 Nm. Pored toga, može se izabrati dizel Skyactiv-D 2.2 (200 KS, 450 Nm). Svi motori su kombinovani sa šestostepenim „automatikom“, pogonom na prednje točkove ili pogonom na sva četiri točka. Cena počinje od 20.800 američkih dolara, dok će CX-60 koštati najmanje 22.400 dolara.

U međuvremenu će mesto u gami Mazde na domaćem tržištu popuniti drugi prestižni adut. Tome je ime CX-80 i njegova premijera se može očekivati pre nego se suočimo s čarima 2024. godine.

AutoRepublika

(4278)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Nije mi jasno kako je bila tako tržišno neuspešna.

J4ZZ3R

„Cena počinje od 20.800 američkih dolara, dok će CX-60 koštati najmanje 22.400 dolara“ Da nije tekst iz prošlog veka?

Alex

Nazalost kad bi cene automobila u Srbiji bili isti kao u USA,jer ovo se odnosi na USA gde iskljucivo ide placanje u valuti USD,mislim da bi ovde u Srbiji svako vozio novu Mazdu,inace cena Passata u Americi je oko 25.000 USD,pogledajte samo standard u Americi i Srbije nebo i zemlja,ovo je jedan banalni primer koliko je Amerika mocna i ozbiljna drzava da odredjuje cene u automobilskoj industriji,pa sta smo mi ovde u Srbiji budale da bi placali tu isti Mazdu CX-60 oko 60.000 Eur,totalni apsurd cena X3 nego u Americi.Uzas

BB

Nekad bila moćna… Ovo sada je samo inercija…

Jaša

Kakve država Srbija ima veze sa cenom Mazde, Bože mili! Svuda u Evropi su kola 50% skuplja nego u Americi… Imate hiljade komentara na Youtubu gde se Evropljani čude i plaču za cenama breko bare…

BB

Prije neko dan pričam sa rođakom koji je u Danskoj, veli on: Meni ovdje sva auta jeftina, to je u Danskoj više nego duplo više….