1. Home
  2. Vesti
  3. Audijevi školarci transformisali NSU Prinz u električni automobil
Audijevi školarci transformisali NSU Prinz u električni automobil
4

Audijevi školarci transformisali NSU Prinz u električni automobil

472
4
Podelite sa prijateljima:

Za 150. godišnjicu u fabrici Audija u Nekarsulmu, učenici su postavili elektrifikovani klasični automobil na točkove. Polaznici kurseva automobilske mehatronike, mehaničara karoserije i vozila i farbanja sada su predstavili „EP4“. „E“ u nazivu označava električni motor, a „P4“ za NSU Prinz 4, model koji je NSU Motor radio u Nekarsulmu od 1961. do 1973. godine.

„Želeli smo da napravimo automobil koji ne samo da je brz i izgleda kul, već se i uklapa u proslavu 150. godišnjice“, kaže Din Šojfler, tehničar pripravnik za automobilsku mehatroniku u Audiju u Nekarsulmu. Polazna tačka za ovo je NSU Prinz 4 proizveden 1971. godine, koji je bio ugašen na dugi niz godina do januara ove godine. Polaznici su ovog „princa“ probudili iz sna i oživeli ga novim visokonaponskim „srcem“.

Dok su se stručnjaci za karoseriju i farbanje u pokušaju pobrinuli za šasiju i spoljnu oblogu klasika, budući tehničari automobilske mehatronike su se pobrinuli za pogon, bateriju i šasiju. Pozadi, gde je ranije radio dvocilindrični benzinski motor od 30 KS (22 kW), sada se nalazi elektromotor od 240 KS (176 kW). Dolazi iz Audija e-tron iz 2020. Mašinu napaja baterija iz hibridnog plug-in Audija Q7 TFSI e-quattro.

Baterija se nalazi ispod prednje haube gde je NSU Prinz nekada imao rezervoar za gorivo. Strujać „udiše“ vazduh za hlađenje kroz široki otvor za vazduh na dnu branika i ponovo izlazi kroz velikodušni otvor na prednjoj haubi. Vrata prtljažnika takođe poboljšavaju hlađenje i mogu se pričvrstiti u poluotvorenom položaju. „To ne samo da otkriva električni motor, već podseća i na istorijska trkačka vozila zasnovana na sportskom NSU-u Prinz 1000. Tamo gde je niz otvorenih levaka karburatora obično otkrivao sportske namere ovih automobila, sada se može videti električna mašina u EP4“.

Veliki skok u performansama zahtevao je velike izmene na limu i ispod lima. Modifikovana podstruktura iz Audija A1 uključujući kočnice i osovine čini osnovu. Polaznici su na njega stavili značajno modifikovanu i značajno proširenu karoseriju.

„Oko ide uz to! Tako da smo želeli da EP4 pokaže svoje performanse iz svakog ugla“, objašnjava Sintija Huster, šegrt farbar. Zadnje krilo obojeno u signalno žutu boju, što EP4 daje posebno dinamičan izgled, predstavlja ovo. Posebnost: za razliku od drugih vozila, nije pričvršćen za spoljašnju oplatu već za kavez, tako da njegovi oslonci prolaze kroz zadnje staklo.

Unutra, kavez u signalno žutoj boji upada u oči. Osim toga, tipično je smanjen u motosportu, sve ostale ofarbane površine unutra su crne. Putnici sede na sportskim sedištima Recaro. Računar sa jednom pločom i povezani ekran upravljaju instrumentima i ekranima. Istovremeno, služi kao brzinomer i kompjuter na vozilu i obavlja dijagnostičke zadatke.

AutoRepublika

(472)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Mašta može svašta.

Matija

Masta, umece i novac!

Izmenjeno 9 meseci pre od strane Matija
Matija

Ovaj izvestaj legao mi je na srce! 🙂 Mali Princ 1000 je auto koga smatram izuzetno simpaticnim i lepim! Svojim izgledom i karakterom zracio je optimizam i dobro raspolozenje, sto i danas osecam kada god ga negde vidim! Model TTS je zahvaljujuci cudesnom motorcicu, koji je iz 1000 kubika izvlacio sportskih 85 KS, i maloj tezini od samo 687 kg (Fica je imao 610 kg) bio veoma temperamentan – 0-100 za 12 sekundi, sto je tada bila vrednost mnogo jacih automobila! Vazdusno hladjeni motor, oslobodjen vodenog omotaca i masivnog bloka, zracio je i zvucno svoj temperament! Ali ovo jos nije… Pročitaj više »

BB

Znači konačno su zamijenili onu vreću cementa ispod prednje haube koju su vozači masovno stavljali s obzirom da dizao prednji točak u krivinama 😜