1. Home
  2. Vesti
  3. Kia (ipak) sprema naslednika Stingera
Kia (ipak) sprema naslednika Stingera
5

Kia (ipak) sprema naslednika Stingera

234
5
Podelite sa prijateljima:

Kia Stinger je spremna da napusti tržište na mala vrata. Nakon otprilike pola decenije bivstvovanja na tržištu, Kia će odustati od imena Stinger kako bi se fokusirala na svoju električnu ofanzivu. Ovo nisu dobra vremena za limuzine. To ne znači da je prostor u asortimanu Kije slobodan.

Pre izvesnog vremena je nagovešteno da nema planova za direktnog naslednika Stingera. Visoki zvaničnici južnokorejskog proizvođača ističu Kiju EV6 GT kao model koji bi, duhovno, trebalo da zaokupi pažnju javnosti koja bi se tradicionalno odlučila za pomenuti termički automobil. Ili možda ne. Neke nove informacije iz Južne Koreje ukazuju na to da su Kijini planovi veoma različiti.

Prema informacijama kojima je južnokorejski medij ET News imao pristup, kompanija Hyundai Motor Group je dala zeleno svetlo za razvoj električnog automobila visokih performansi koji će se pozicionirati kao naslednik (možda ne direktni) Stingera. On je interno poznat kao GT1 i imaće ulogu admiralskog broda. To znači da Korejci spremaju rivala za automobile kao što su Tesla Model S i Mercedes EQE.

Jedan od glavnih aduta projekta koji je već u toku ima veze sa osnovom vozila. Platforma e-GMP neće biti korišćena. Ovu ekskluzivnu arhitekturu za električne automobile koriste Hyundai i Kia za svoje nove modele sa „nultom“ emisijom. Budući Kia GT1 će koristiti novu platformu nove generacije eM koja će zameniti e-GMP.

Takođe je poznato da će ovaj novi model imati značajnu veličinu, jer će biti uokviren u višoj srednjoj klasi u kojoj se nalaze veoma važni električni automobili.

Kako je u pitanju električno vozilo, sve oči će biti uprte u pogonski sistem. „Srce“ GT1 biće baterija od 113,2 kWh. To će biti baterija najvećeg kapaciteta koju je Kia ikada koristila u serijskom automobilu. Radni tim je sebi za cilj postavio maksimalan domet od 800 kilometara.

Energija uskladištena u bateriji koristiće se uglavnom za napajanje dva motora, po jedan po osovini, koji će razviti snagu od 200 kW (272 KS) i 250 kW (340 KS), respektivno. Ukupna snaga će dostići 450 kW (612 KS).

Prvi izveštaji sugerišu da će biti spreman da izađe na scenu negde 2025. a u salone će verovatno stići najranije 2026. godine.

AutoRepublika

(234)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zsphere

Prelijep automobil KIA Stinger

Izmenjeno 10 meseci pre od strane Zsphere
s mile

Dobar u svakom pogledu, ali nema BEDŽ.. dovoljno jak…

Matija

Prvi Stinger stigao je na trziste malo zastareo. Morao je da izgleda malo ispred svog vremena a izgledao je kao da je vec 5-10 godina na trzistu. Odluka Kie da nastavi sa ovim modelom je ispravna – trziste je vec upoznalo prvi model i sigurno ce sa veliko paznjom da doceka novi. Ako sve Bude Kako treba – modern dizajn, niski kupe sa cetvoro vrata – ovoga puta bice to uspeh!

Yankee

Trebaju ga prodavati pod znackom Genesisa – bio bi sigurno veci komercijalni uspeh. Najveci protivnik Stingera je sto se zove Kia.

moron

Tržišni problem Stingera je bila totalno sumanuta cena u svetlu brenda.
Jer, ako ću da „zveknem“ tolike pare ( koje su u zoni premiuma ), zaista nemam nameru da ih dam na jednu KIU. Ni pod razno. Tada ću za te pare i da kupim neki premium.