1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Milkšejk
AR pijaca klasika: Milkšejk

AR pijaca klasika: Milkšejk

230
1
Podelite sa prijateljima:

U moru premijum automobilskih proizvođača, Porsche se uvek izdvajao po tome što je bio pouzdan. Ako bismo pogledali listu njegove konkurencije, većina zahteva generalku do vremena kada je vreme za zamenu ulja, ali Porsche ćemo često videti na listi veoma pouzdanih brendova. To ne znači da nemački gigant nije imao skandale sa kvalitetom, a jedan od najpoznatijih slučajeva se desio sa generacijom 996 modela 911.

Model iz naraštaja 996 je razvijen paralelno sa novim modelom Boxster i u svoje vreme je bio najveće odstupanje od originalne formule svog prethodnika.

Ne samo što je dobio prve (i ujedno jedine) velike dizajnerske promene već su ga pokretali vodeno hlađeni motori umesto prethodnog vazdušnog hlađenja koje je bilo implementirano. Većina publike nije imala kritika, pošto su snaga, oprema i završna izrada bili na vrhunskom nivou i njegova izdanja visokih performansi kao što su Turbo, GT2 i GT3 se generalno smatraju nekim od najboljih sportskih automobila devedesetih godina. Nije izostajao ni komercijalni uspeh pošto je Porsche napravio 175.262 jedinica od 1997. do 2005. godine.

I u čemu je onda bio problem? Pa iz nama nepoznatog razloga, nemački gigant je napravio veliki propust pri obezbeđenju kvalaliteta motora i nije bilo retkost da glava motora pukne. U tom momentu bi dolazilo do mešanja ulja i antifriza, a tečnost unutar motora bi izgledala kao čokolani milkšejk.

Generacija 996 će upravo dobiti takav nadimak zbog ovog skandala i moraće proći godine pre nego što bude propust bude uklonjen. Nije retkost da danas vidimo ovaj automobil sa uljezom ispod haube, to jest u pozadini motora. Čuveni Ričard Ravling iz serijala „Fast N’ Loud“ je posedovao jedan takav primerak sa motorom iz Chevroleta Corvette.

Ali kada je sve funkcionisalo, 996 je bio fantastičan automobil. Izdanje kao što je Turbo sa priloženih fotografija je razvijao 414 konjskih snaga iz turbobenzinca radne zapremine 3,6 litre. To mu je pomoglo da dostiže ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za 4,2 sekunde uz maksimalnu brzinu od 310 km/h. Ovakvo zadovoljstvo je u svoje vreme koštalo 129 hiljada američkih dolara ili 217.530 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Primerak iz današnje priče je iz 2002. godine i trenutno se nalazi u gradu Aplend unutar američke savezne države Kalifornije. Do sada je prešao 139.200 kilometara i poseduje svu opremu dostupnu u svoje vreme.

Kilometraža je poprilično visoka za jedan sportski automobil, ali se u oglasu navodi da je održavanje rađeno na vreme, uz sitne mehaničke performanse i da ovaj automobil nema već spomenuti problem. Pre Kalifornije je bio registrovan i u saveznim državama Amerike po imenu Mičigen i Florida.


Aukcija je donela 31 ponudu, a najviša je iznosila 61 hiljadu američkih dolara.

AutoRepublika

(230)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ko bi rekao da i Porsche može tako da omane. Pitam se samo šta su omanuli u konstrukciji pa da je pucanje glave motora bila češća pojava.