1. Home
  2. Vesti
  3. Nestašica goriva razara Kinu!
Nestašica goriva razara Kinu!
7

Nestašica goriva razara Kinu!

10.81K
7
Podelite sa prijateljima:

Kriza u snabdevanju naftnim derivatima ovih dana počinje ozbiljno da potresa Narodnu Republiku Kinu. Kamioni kreću da formiraju ogromne kolone pred benzinskim stanicama u nadi vozača da će uspeti da natoče naftu u prazne rezervoare.

U pojedinim delovima Kine je ušao u primenu sistem ograničenih isporuka dizela pojedinačnim kupcima, što predstavlja praktičan odgovor na sada već hronični deficit nafte uz tendenciju daljeg opadanja nivoa zaliha ovog energenta, izveštava BBC. Sudeći po objavama na društvenoj mreži Weibo, a koja inače po parametru geografije poseta, pokriva teritoriju Kine, kamiondžije neretko čekaju i po vasceli dan u želji da dopune tankove.

Najmnogoljudnija zemlja na svetu trenutno prolazi kroz ogromnu energetsku krizu izazvanu nedostatkom uglja i prirodnog gasa, pa se zbog toga zatvaraju fabrike i domovi ostaju bez napajanja električnom energijom. Ovo je samo još jedan dodatni problem koji pogoršava situaciju na globalnom nivou, kada pričamo o poremećenim lancima snabdevanja. Prvi udar u lancima nabavke je izazvala zdravstvena kriza, a onda i rastuća tražnja pri oporavku od inicijalnog poremećaja.

Kao posledica razvoja situacije, kamiondžijama je dozvoljeno da u rezervoare naspu svega 100 litara nafte po vozilu, što je oko 10% njihovok kapaciteta, rekao je nadležni službenik iz logističke kompanije koja upravlja flotom teškaša iz provincije Hebej, za kineski poslovni magazin Caixin. Izveštaji koji pristižu sugerišu da je situacija još dramatičnija, odnosno restrikcije oštrije u drugim delovima Kine, pa to ide čak i do limita u nabavci postavljenog na granici već od 25 litara.

Pored ovog, na pojedinim benzinskim stanicama su i ograničenja prema kojima se može kupiti količina dizela koja se po aktuelnom cenovniku dobija za 300 juana, što je ekvivalent sume od oko 47 američkih dolara.

Prethodnih nedelja su cene nafte i naftnih derivata dostigle rekordne nivoe još od 2014. godine, što je dovelo do krize u snabdevanju na brojnim globalnim tržištima. Deo krize potiče i usled nedostatka uglja i prirodnog gasa u državama s visokom potražnjom, kakve su mnogoljudne Kina i Indija. To je dalje dovelo do masovne preorijentacije na naftu, posebno za potrebe grejanja. Krajnji efekat je takav da je dnevna potrošnja nafte dramatično uvećana na svetskom nivou.

AutoRepublika

(10805)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud

Parni i neparni dani….ih, kad smo mi ovo uveli, drug moj. koliko svijet zaostaje za nama🤪🚩

moron

Još da im dodje „bonska vlada“ … 😀

Iznogud

Live: evo me u Forda, sjedim u onom mach e. Jakoooo mi se svidja auto izuzev: dildo, ekran tj TV i mali displej za brzinu, ostalo je sve odlično, posebno mi se svidio način otvaranja vrata , na dugme i onda povućeš ručicu cvrstu

BB

Daj test, izvještaj, članak… Baš me interesuje kako će dildo da se ponaša u tvojim rukama.

Iznogud

Ma neću da vozim ko će sa tim zajebavat.66k eura. Opalio sam glavom od krov kad sam ulazio na zadnje sjedalo, abam ti dildu. Pozadi , ovaj ima panoramu, može sjest rekao bih Max 1.82cm , medjutim nemas kud s nogama , jedva malo ispod vozačevog sjedala, Butine malo vise u zraku ali sjedala su jako udobna, poznato iz Smaxa ali kožna. Gepek je očajno plitak. Pokraj njega explorer plug in dildo, nema cijene, 7 sjedala, isto neki st line,mustang e4x first edition. Explorer ima cijelu panoramu, takodje drugi red do 1.80 visine, treći nemam pojma, mozda samo djeca. Ali… Pročitaj više »

Iznogud

Vozač lijevom nogom udara od zvučnik u machu e

Iznogud

Ostave u vratima su očajne visine u koju stane samo – fildžan, tako da moj Peki nista od tvog 1.5l bunara vode. Btw, u Explorera motorce od 457ks ak se ne varam, dildo. A kod maha sa lijeve strane brate jok ružno dizajniran onaj ogromni prozor za steker dilde , jadno kako to izgled kao da su ga Vlasi iz Dacije “dizajnirali”.66000€