1. Home
  2. Vesti
  3. Honda za Evropu pripremila tri krosovera: CR-V, ZR-V i e:Ny1
Honda za Evropu pripremila tri krosovera: CR-V, ZR-V i e:Ny1
1

Honda za Evropu pripremila tri krosovera: CR-V, ZR-V i e:Ny1

598
1
Podelite sa prijateljima:

Honda je u Nemačkoj upriličila istovremenu prezentaciju tri krosovera. Svi oni će se pojaviti pred evropskim kupcima krajem ove godine. Poznavaocima globalnih prilika u automobilskoj industriji su ove mašine već poznate jer ih ima u katalozima na drugim svetskim tržištima. Lansirane su još prošle godine. To što je organizovan jednovremeni debi na evropskom tlu, to prakično znači masivnu ekspanziju elektrifikovane game. 

Zaista, Honda na tlu Starog kontinenta u ponudi ima još samo jedan čisto benzinski model, i to hot heč po imenu Honda Civic Type R. Prodaje se u malom tiražu i ne utiče previše na ekološki imidž brenda.

Dakle, prvi novitet će stići u vidu šeste generacije krosovera po imenu Honda CR-V. Prvi prikaz istog se dogodio u Americi tokom proteklog leta. Tamo se i sklapa, pa će ubuduće Evropljani dobijati svoje primerke iz severnoameričkih pogona. Podsetićemo da je Honda obustavila proizvodni proces koji je funkcionisao u Engleskoj još pre par gdoine, dok je CR-V prestao da se nudi na japanskom tržištu onda kada je prezentovana nova iteracija istog.

Konstruktor je uvećao dimenzije novog pokolenja CR-V-a kako bi Amerikanci bili srećni, pa je isti sada 4.703 milimetara dug. S japanskog tržišta je povučen pak, iz straha razvojnog tima da neće biti dovoljno dobro prihvaćen u otadžbini, ponajpre zbog ogromne razlike u ukusima američkog i japanskog kupca.

Nova Honda CR-V se u Americi i Kini nudi u benzinskim i hibridnim izvođenjima, ali će Evropljani dobiti pravo da pazare samo hibride. Povrh toga, bazična verzija e:HEV će po prvi put biti u društvu modifikacije e:PHEV. Obe varijante će posedovati identičan pogonski sklop, a koji je nasleđen od prethodnog modela.

Ali, plug-in hibrid poseduje veću trakcionu bateriju, koja kada je puna struje, obezbeđuje oko 80 kilometara bešumne autonomije. Priključni hibrid je moguće dopunjavati električnom energijom „tempom“ od 11 kW. Gledano sa spoljne strane, dve modifikacije se razlikuju samo po maski hladnjaka iako još uvek nemamo prikaz verzije e:HEV.

Pod haubom oba hibrida se skriva dvolitarski atmosferski benzinski agregat koji radi u Etkinsonovom ciklusu, a koji odlikuje vanserijska ekonomičnost. Pri malim brzinama se snaga motora SUS uopšte ne usmerava ka pogonskim točkovima, već se koristi isključivo kao generator, odnosno za dopunu strujom baterije.

Krosover je pokretan električnim motorom snage 184 „konja“. Ipak, pri višim brzinama kretanja, u pogonsku formulu se uključuje i benzinski agregat koji dopinguje prednje točkove putem jednostepene menjačke kutije i spojnice, na koji način elektromotor dobija važnog saveznika. Vozač će moći da bira da li će kupiti verziju s prednjim ili integralnim pogonom (kada je ugrađena tradicionalna spojnica za „inkluziju“ zadnje osovine).

Drugi novitet stiže u vidu više kompaktnog krosovera zvanog Honda ZR-V. Taj je dug 4.570 milimetara. U pitanju je globalni model koji je već dostupan Amerikancima, doduše pod indeksom HR-V. Ima ga i u Kini, Japanu i ostalim regionima sveta, dok su primerci sklopljeni u Japanu, oni koji će biti transportovani ka evropskim državama.

Dizajnerske opcije su dve. Razlikovaće se po odbojnicima i rešetki hladnjaka. Svakako, obe već poznajemo s drugih tržišta.

Ali, neće biti moguće birati između različitih pogonskih sklopova. Jedina opcija predviđena za kupce u Evropi biće hibridna Honda ZR-V e:HEV. Nudiće identičan sistem paralelnog hibrida s dvolitarskim amosferskim benzincem. Pogonski točkovi su oni na prednjoj osovini, dok je oslanjanje nazad multilink, što donosi i mogućnost implementacije spojnice s diferencijalom. Na drugim tržištima egzistira čak i benzinski ZR-V, a on pruža i prenos snage u skladu s formulom 4×4.

Naposletku, treći novitet je došao u vidu električnog SUV-a nazvanog Honda e:Ny1. Ovo je u stvari baterijska verzija poznatog globalnog krosovera po imenu Honda HR-V (Vezel). Karoserija i šasija električnog i konvencionalnog modela su iste. Pride, iako kompanija ne obelodanjuje poreklo baterijskog krosovera za Evropu, takav automobil će biti sklapan samo u Kini. Tamo su blizanci nazvani Honda e: NS1 i e: NP1 debitovali pre oko godinu dana, dok ih sada montiraju različiti zajednički poduhvati čiji je zajednički imenilac japanska Honda. Nije to retka praksa u Narodnoj Republici Kini, naprotiv!

Od rođaka iz Kine, evropska Honda e: Ny1 se skoro bezmalo ne razlikuje ni dizajn spoljašnosti a ni unutrašnjosti koja promoviše 15-inčni mutlimedijski sistem. Da, i mehanika je ista, iako je samo jedna od dve modifikacije najavljena za ponudu na našem kontinentu. To je ona s električnim agregatom koji razvija 204 „konjske snage“. Pogon je prednji, dok je trakciona baterija kapaciteta 68,8 kWh. Deklarisana je autonomija od 412 kilometara.

Na zadnjoj osovini je polukruta veza, dok je uz ovaj model nedostupna dvomotorna verzija s pogonom na sva četiri kraja karoserije.

Honda nije najavljivala cene za ove modele, a to je i razumljivo u ovom trenutku, s obzirom na to da će vozila na evropsko tržište tek na jesen. Istina, neće sva doći istog meseca. Preliminarne informacije pak indikuju početne cene između 35 i 40 hiljada evra za elektormobil nazvan Honda e: Ny1. Hibridnu Hondu ZR-V bi trebalo biti moguće pazariti za početnih 35 hiljadarki, dok će teško biti moguće kupiti CR-V za manju sumu od 40 hiljada evrića. Razumljivo jer i odlazeći CR-V u Evropi košta više od 37 hiljada evra.

AutoRepublika

(598)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

ZR-V bi mogao biti interesantan … 😊