1. Home
  2. Vesti
  3. Mislili ste da smo zaboravili na stoti rođendan Mazde?
Mislili ste da smo zaboravili na stoti rođendan Mazde?
1

Mislili ste da smo zaboravili na stoti rođendan Mazde?

279
1
Podelite sa prijateljima:

Na dan 30. januar 1920. godine je osnovana preteča proizvođača automobila iz Japana Mazde. Danas je to cenjen i voljen globalni igrač automobilske industrije i verujemo da je umesno da se na kratko podsetimo koje su bile ključne mehaničke inovacije koje se mogu pripisati Mazdi, kao i da ponovo „bacimo oko“ na poneki legendarni model koji nam je marka iz Hirošime ostavila u amanet.

U toku ove godine, Mazda će otvoriti novo poglavlje svoje istorije. Već je predstavljen prvi električni automobil marke. On će poneti naziv MX-30, i biće specifičan, između ostalog, po tome što će sekcija na centralnoj konzoli biti presvučna plutom, što se može videti i kao melanholično podsećanje na početke, odnosno prvu delatnost kompanije. Naime, tada se društvo bavilo proizvodnjom čepova!

Mazda-Go kao prvo vozilo japanske kompanije

Osnivač kompanije je bio Jujiro Macuda. Pomenutog dana, Macuda je registrovao firmu u Hirošimi, pa se tako japanski proizvođač pridružuje klubu stogodišnjaka iz branše, u koji su se tokom ispraćene godine učlanili Citroen i Bentley. Prvi naziv Mazde bio je Toyo Cork Kogyo Co.

Nakon proizvodnje artikala od plute, kompanija se posvetila razvoju mašinskog alata, dok je prvo vozilo, model na tri točka, sišlo s proizvodnih traka tokom 1931. godne. Ponelo je naziv Mazda-Go. Samo par meseci nakon završetka Drugog svetskog rata, kompanija je nastavila s radom na komercijalnim vozilima.

Mazda R360 kupe, kao prvi putnički automobil brenda. Posedovao je motor zapremine 356 kubnih centimetara (16 ks), a ukupno je težio 380 kg.

Prvi putnički automobil ove marke je rođen 1960. godine. To je bio model R360 koji je praktično postavio kamen temeljac uspehu Mazde na tržištu kei automobila.

Upravo u toj deceniji je rođen jedan od najčuvenijih oslonaca ugleda kompanije. Naravno, reč je o rotacionom motoru. Mazda je takođe kupila licencu za Vankelov agregat tokom 1961. godine. Prvi serijski model koji je pogonio rotacioni motor je predstavljen 1967. godine i poneo je naziv Cosmo Sport 110S.

Kupe model Mazda Cosmo Sport je prvi automobil s rotacionim motorom. Kao što se može videti na priloženoj fotografiji, posedovao je avangardni stil.

Mazda je dugo ostala verna ovom tipu motora i to ponajpre s vozilom koje će moguće ostati deo legende, dok ima i spekulacija prema kojim se sprema naslednik za RX-7, ali koji ne bi koristio Vankelov agregat.

Mazda Savanna RX-7 je rođena daleke 1978. godine. Najprodavaniji svetski automobil koji pokreće rotacioni motor. Plasiran je u tiražu od skoro 500.000 primeraka.

Japanska marka takođe neguje tradiciju mehaničkih inovacija uz izraženu težnju ka ispoljavanju individualnosti. Upravo to se može navesti kao razlog odbijanja uklapanja Japanaca u sveopšti trend smanjivanja radne zapremine motora koja se kompenzuje (izraženijom) turbo asistencijom. Mazda i dalje tvrdoglavo forsira atmosferske motore veće zapremine, nazivajući ih „taman tolikim“ koliki treba budu.

Kompanija iz Hirošime je tokom 2019. godine predstavila Skyactiv-X tehnologiju koja je iskorišćena po prvi put u globalnim razmerama, za proizvdonju benzinskih motora koji će funkcionisati po principu koji oduvek karakteriše dizel pogonske jedinice.

Dva stogodišnjaka, Mazda i naš Peki 🙂 Zamislite da Perica promatra SkyActive X motor 🙂

Težnja za jedinstvenošću je kompaniju ostavila bez članstva u nekakvim alijansama i grupacijama širih razmera, omogućavajući tako značajnu dozu nezavisnosti za rukovodstvo. Ford je tokom 1979. godine kupio četvrtinu akcija Mazde, a svoj udeo je povećao na trećinu tokom devedesetih godina prošlg veka.

Nakon toga, Amerikanci su se povukli dok se Mazda zbližila sa najvećim proizvođačem vozila iz Japana (neretko i na globalnom planu). Toyota trenutno drži 5,1% kapitala Mazde i razvija nekoliko projekata u timu s našim slavljenikom.

Mazda je lansiranjem modela MX-5 tokom 1989. godine, unela revoluciju na tržištu malih i pristupačnih roudster modela

Očigledno, nemoguće je pričati o tako značajnom jubileju japanskog brenda, bez da bude pomenut zaista kultni model kompanije. Radi se o malom sportskom automobilu Mazda MX-5. To je ujedno i najpopularniji roudster na svetu jer je, počev od 1989. godine isporučen na više od milion adresa. Maleni lepotan i dan, danas ostaje jedan od najpopularnijih pristupačnih sportskih modela.

AutoRepublika

(279)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Suviše kratak video da bi u njega stalo sve vredno pomena.