1. Home
  2. Vesti
  3. Podizanje cena je ušlo u modu
Podizanje cena je ušlo u modu
10

Podizanje cena je ušlo u modu

691
10
Podelite sa prijateljima:

Početak proizvodnje električnog pikap kamioneta pod imenom Ford F-150 Lightning, a čija premijera je upriličena pre nekih devet meseci, jeste bio veoma veliki događaj za američku automobilsku industriju.

Mnogi smatraju da je ovaj model bio pionir takve kategorije, što je daleko od istine, pošto ga je nadmašio Rivian R1T i mnogi drugi modeli napravljeni u limitiranom broju primeraka, ali je F-150 napravio revoluciju iz razloga što je američki bestseler odjednom postao dostupan u verziji pogonjenoj strujom, i to godinama pre direktne konkurencije.


Ono što je javnost posebno impresionirano jeste to koliko je Lightning jeftin. Čak i onaj bazni model sa četvoro vrata, i pogonom na sva četiri točka, 452 konjske snage i autonomijom od 370 kilometara je koštao svega 39.974 američkih dolara.

Kada pritom odbijemo državne subvencije u iznosu od 7.500 najmanjih zelenih novčanica, dolazimo do zaključka da je Lightning pre svega šest meseci bio pristupačniji nego ona bazna konfiguracija F-150 na fosilno gorivo. I pritom, takav model je nudio samo dvoje vrata, pogon na zadnje točkove i 3,3-litarski benzinski agregat sa šest cilindara i 290 konjskih snaga. Impresivno, zar ne?


Ako je zvučalo previše dobro da bi bila istina – to je zato što i jeste baš tako. Ford je u početku nudio samo one bogato opremljene modele gde je cena dostizala cifru od 90 hiljada „zelembaća“ uz objašnjenje da će oni pristupačniji stići nešto kasnije. To se naravno nije desilo, ali ono što jeste „ušlo u modu“, to je podatak da svake godine cene skaču čak i kada se model ne menja.

Ford nam kaže da će bazni Lightning Pro za 2023. godinu koštati 61.869 američkih dolara, ili za više od 20 hiljada najmanjih zelenih novčanica više nego kada je bio identičan pikap kamionet pre devet meseci. Ovo zapravo nije prvi put da američki proizvođač vozila diže cene pošto je to radio nekoliko puta. Isti kamionet je u decembru koštao četiri hiljade „zelembaća“ manje, a tada ga zapravo nije ni bilo moguće naručiti kao novi model za 2023. godinu, pošto su narudžbine bile privremeno stopirane. I evo porudžbine su opet otvorene, ali naravno opet sa višom cenom.


Naredni paket opreme Lariat će vas koštati 77.869 dolara ili 1.500 najmanjih zelenih novčanica više nego u decembru, a Platinum ulazi u rang GMC Hummera sa cenom od 99.968 „zelembaća“. Mediji su pitali Ford zašto toliko često podiže cene za praktično isto vozilo, a dobili su odgovor da je primoran zbog „trenutnih cena materijala i nemogućnosti da kupi dovoljno materijala“.

Razlog je verovatno finansijske prirode pošto su čelnici kompanije nedavno izjavili da je Ford isporučio oko 96 hiljada vozila na struju u 2022. godini i pritom bio u minusu oko tri milijarde dolara u sektoru električnih vozila. To je smanjilo profit američkog giganta na 10,4 milijarde dolara i svakako je problem koji Ford želi da reši u skorijoj budućnosti. A ako vam se ne sviđaju sadašnje cene električnih automobila, samo sačekajte par meseci – sigurno će biti još i jače.

AutoRepublika

(691)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Sve cene rastu pa i cene automobila. Takvu situaciju podsticu nedostatak sirovina i komponenata, tako da je na trzistu manjak automobila. Kupci nesrecni a proizvodjaci trljaju ruke – doslo je njihovih 5 minuta! Pocinjem da mrzim Ruse zbog ovog haosa! 🙂

s mile

Ruse… ko je uzrokovao sve ovo…ko na ovom ratu najviše profitira… a ne ratuje na svojoj zemlji… čik pogodi…

Matija

Znamo gde su uzroci. Ni jedan USA-rat do sada nije izazvao ovakav poremecaj u svetskoj privredi.

s mile

do sadašnji USA ratovi nisu bili u Evropi…

ovaj nam je veoma blizu… zato se toliko i oseća, i dosadašnji su bili sa manjim državama, a ovaj je sa Rusijom… sirovina, energija… sreća pa nije još i neka visoka tehnologija…tek tad bi nadrljali…

Matija

OK, ovo je na granici EU. Pravi problem su uloge Rusije i Ukrajine u svetskoj privredi. Njihova kriza prenosi se sirom sveta!

Renault Terminator

Kako nisu,pa nas su bombardovali 1994,1995 i 1999.
1995 se i kopnenim snagama borili protiv naše vojske.

Dezon

Zzto su krive sankcije prema rusiji a ne sama rusija

Renault Terminator

Mrziš pogrešne,Rusi nisu krivi ni za šta.Krivi su ti baba Merkel,Analenica,Šulc i ostali koji vire iz šupka Londona i Vašingtona.Njemačka je još uvijek okupirana od strane USA osvajača i nemaju namjeru da je puste,jer ako je puste eto je u zagrljaju Rusije a Rusi imaju sve ono što Ameri nemaju i to bi od Njemačke napravilo ekonomsku zvjer kakva nikada nije bila u svojoj istoriji.A i Rusija bi tu profitirala na svim poljima.Zato su Ameri počeli rat u Ukrajini,da ne izgube Njemačku,kada kažem izgube,mislim to ekonomski i boli ih baš ćošak koliko će Ukro nacista da izgine,kao i Rusa naravno.Samo… Pročitaj više »

moron

Treba lepo da unapred za godinu dana objave cene za svaki naredni mesec …
Pa da onaj ko poruči sada, zna koliko je „zaradio“ što ta kola nije poručio tek za 6 meseci 😊

J4ZZ3R

Umesto nekretnina i zlatnih poluga kupuješ automobile i samo brojiš parice 🙂