1. Home
  2. Vesti
  3. Amerikanac prevalio 1,6 miliona kilometara Volvoom 740 „da dobije opkladu“
Amerikanac prevalio 1,6 miliona kilometara Volvoom 740 „da dobije opkladu“
10

Amerikanac prevalio 1,6 miliona kilometara Volvoom 740 „da dobije opkladu“

16.80K
10
Podelite sa prijateljima:

Pomalo neverovatna priča stiže iz Sjedinjenih Američkih Država ovih dana, gde je čovek po imenu Džim Ošea upravo proslavio jubijel kada je njegov Volvo 740 iz 1991. godine prešao magičnu brojku od milion milja ili 1,6 miliona kilometara. I ne, ova brojka nije jubijel o kom pričamo, pošto takve cifre zapravo nisu tolika retkost za švedskog proizvođača vozila.

Štaviše, pokojni Irv Gordon još uvek čuva svetski rekord, pošto je sa svojim Volvoom P1800S iz 1966. godine prešao neverovatnih 3,2 miliona kilometara, o čemu smo i pisali na našem sajtu.

Ono šta izdvaja Ošeu jeste podatak da je protekle tri decenije vozio model 740 iz razloga što je imao opkladu sa svojim ocem da će preći minimalno milion milja pre nego što se reši „švedskog tenka“.

Naime, sve je započelo sada već davne 1991. godine kada se Ošea pojavio kući u ovoj limuzini. Dok mu se automobil izuzetno dopao, problem je ležao u Džonovom ocu koji je bio veran Fordu tokom celog svog života i porodica je uvek vozila samo modele ovog američkog brenda. Ruku na srce, za tako nešto postoji i opravdan razlog pošto je njegov otac radio za Ford, a ujak posedovao izuzetno uspešni izložbeno-prodajni salon, pa je domaći brend praktično „hranio“ celu familiju Ošea.

Ali Džon je želeo nešto drugačije, što je toliko uvredilo njegovog oca da je jedno vreme odbijao da priča sa njim. U razgovoru sa medijima, Džon kaže da je izabrao Volvo iz razloga što je što je u njegovom salonu primetio još jednog vlasnika ovog četvorotočkaša baš sa milion milja na satu, a za tako nešto je dobio novi primerak potpuno besplatno. Džon je tada ušao u opkladu sa svojim ocem, a tema je bila u vezi s tim kako će i on preći istu distancu i jednog dana besplatno dobiti novi Volvo od švedskog giganta.

Kao što smo spomenuli, trebalo mu je tri decenije da ostvari plan, ali je u njemu definitivno uspeo. Napominje da je posle 585 hiljada milja (oko 936 hiljada km) zamenio motor, a Volvo je u međuvremenu dobio i tri menjača.

Kaže da je maksimalna brzina trenutno 75 mph (120 km/h) i da nikada nije bio u sudaru na putu, ali da je supruga udarila u njegovog ljubimca čak tri puta u dvorištu. Automobil defintivno izgleda kao da je video bolje dane, posebno po pitanju korozije, jer se ipak nalazi u američkoj saveznoj državi Mizuri koja ima izuzetno oštre zime. Osim toga se pokazao kao izuzetno pouzdan i vlasnik je većinu održavanja lično sprovodio.

Nažalost, Džonov otac više nije sa nama pa kaže kako je najveći žal onaj što, iako je dobio opkladu, osoba zbog koje je do nje uopšte i došlo, više nije među živima.


Volvo 740 se inače proizvodio od 1984. do 1992. godine i nudio se sa benzinskim motorima zapremine 2,0 i 2,4 litre kao i s 2,4-litarskim dizelom. Nije nam poznato koju konkretnu konfiguraciju je Ošea imao na raspolaganju, s izuzetkom podatka da je stigao sa solidno opremljenim paketom nazvanim GLE.

A ona želja da jednog dana od proizvođača dobije novi Volvo? U neku ruku se i desila, pošto mu je izložbeno prodajni salon West Country Volvo isporučio novu limuzinu S60, ali samo u formi besplatnog dvogodišnjeg lizinga. To znači da će Džon morati da ga vrati posle tog perioda, i potom da izabere neki drugi model skandinavske marke koja je sada u rukama Kineza.

Spomenućemo da zaposleni u salonu Volvoa, gospodin Stiven Linč, koji je i prodao primerak s oznakom 740 pre nekih tridesetak godina, još uvek radi u salonu, i upravo je on bio taj koji je predao ključeve novog primerka Volvoa S60.

Alal vera – i za automobil, ali i za vlasnika, pa i za salon koji ima tako verne zaposlene i kupce.

AutoRepublika

(16797)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Laki

Kapu dole!

Balkanboj

Mislim da bi svako od nas, koji ovde na portalu ubijamo vreme, trebao da kupi neki od automobila koji su bili prvi kupljeni u okviru porodice, dok je bio dete. Ili onaj model sa kojim je započeo vozačku karijeru.
I da ga restaurira i čuva, kao sećanje na prve vozačke dane.

BB

U podrumu imam Bubu koja je moju suprugu dovezla iz porodilišta, ali mene srce vuče prema Ladi 2105 1300s (iako mi to nije prvi auto, prvi je Fiat 125 PZ)

Balkanboj

Ja sam naučio da vozim na Ladi 2101 standard 1200, ali mi je Lada 2103 1500SL od strica uvek bio wow automobil. Posle sam i ja kratko imao jednu crvenu specijal, sa točkovima od Fiata 132.

BB

Ja dan danas kad vidim „Specijalku“, a ima jedna u blizini, zamislim kakav je to auto bio… Bolja od tadašnjih BMW-a…
A zvuk zatvaranja vrata, kao zatvarač u mitraljeza…

moron

A kad šaltaš u nižu, pa malo brže otpustiš kvačila pa se kazaljka obrtomera zanjiše sa velikom amplitudom i nikako da se smiri 😀

Balkanboj

comment image

Nisam siguran da je bila bolja, ali je bila na par sa bavarcima.

moron

Meni je bio prelep. Naravno, 760 je bio malo lepši 🙂
Žao mi je što ga nikada nisam imao.
Ali, 2,4 dizel koji je koristio volvo 740, ostaće verovatno zapamćen kao najveće smeće od (tudjeg) motora u istoriji koji je ikada koristio volvo …

Drnda

O čemu pričaš ti čoveče, kakvo smeće otac ga uvezao sa 460000
sa auštaus motorom bio kod nas 12 godina kao radni auto dva motora od Mercedesa 190 sam doterao iz Soluna u njemu ne sa prikolicom nego u njemu i šta sve nije vukao za tih 12godina . Na 750000 pukla glava promenili je i vozili do 935000 i prodali nekom čoveku iz Futoga trebao mu da tera kupus na pijacu posle par godina kaže prodao sam ga da bi kupio kombi, prodao ga je sa 1000000. Baš je smeće.

BB

https://youtu.be/56yN2zHtofM

Pa zar mu nije bilo lakše „servisirati“ brojčanik nego mijenjati motore i mjenjače? 😜