1. Home
  2. Vesti
  3. Još jedan Volkswagenov Ford… Ovaj put sa poznatim imenom
Još jedan Volkswagenov Ford… Ovaj put sa poznatim imenom
13

Još jedan Volkswagenov Ford… Ovaj put sa poznatim imenom

1.84K
13
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci vide model Ford Explorer kao jednu veliku svetinju. Debitovao je 1991. godine kao prvi terenac plavog ovala namenjen segmentu porodičnih vozila. Daleko od toga da je bio pionir, pa je i sam Ford imao modele kao što su Bronco i Bronco II, ali Explorer je zapravo postao utemeljivač onog trenda koji danas svi prate. A to su terenci za ljude koji cene prostor i bolje rezultate u testovima sudara, iako nikada neće sići sa asfalta.

Do sada je viđeno šest generacija i kolege sa sajta CNBC su proglasile ovaj model „najprodavnijim SUV-om u istoriji u Sjedinjenim Američkim Državama“.


Explorer se do sada nudio i u Evropi, doduše samo u konfiguraciji plug-in hibrida, a uskoro ćemo videti jednu promenu u strategiji. Naime, Ford nam je podario Explorer prilagođen konkretno ukusu evropskih kupaca i neće deliti baš ništa sa američkim rođakom. Zapravo, model koji viđate na priloženim fotografijama i nije Fordov već Volkswagenov.

Dve strane su potpisale ugovor prema slovu kog bi Amerikanci pomogli u razvoju komercijalnih vozila, a takav primer smo nedavno videli na modelu Volkswagen Amarok koji je samo „prepakovani“ Ford Ranger. S druge strane, od Nemaca se očekivalo da pozajme svoje platforme i mehaniku za električna vozila, od čega je ovaj Explorer jedan od predstavnika.


S pozitivne strane, krosover zaista izgleda kao Ford. Gledajući generalnu ideju možemo da primetimo detalje prepoznatljive onim koji su implementirani od strane Forda, posebno u oblasti maske hladnjaka, farova i profila, odnosno silute vozila.

Potrebno je reći da je evropski model značajno manji i da njegova dužina iznosi nešto manje od 4,5 metara, ili oko pola metra manje od američkog rođaka. Kompanija nam obećava da prostor enterijera neće biti oštećen, ali evropski Explorer ima „samo“ dva reda sedišta. Enterijer je manje-više ono na šta smo navikli i što bismo i očekivali od električnih vozila u 21. veku, pa se tako gotovo sve komande izdaju, odnosno sve funkcije vozila se kontrolišu preko 15-inčnog monitora.


Ford nije bio voljan da nam kaže mnogo toga na račun mehanike, ali je očigledno da je Explorer napravljen na Volkswagenovoj platformi poznatoj kao MEB. Na njoj se već proizvode modeli kao što su ID.3, ID.4 i ID. Buzz, što bi značilo da će i baterije i motori biti isti.

Ako uzmemo za primer spomenuti ID.4, možemo reći da ga je moguće dobiti u verzijama sa 146, 168, 172, 201 i 295 konjskih snaga i autonomijom od 346, 482 i 522 kilometra. Jedina informacija koja je ranije procurila u medije je ona koja otkriva da će se Explorer moći naručiti sa pogonom na zadnje ili na sva četiri točka, kao i da će se baterije moći napuniti do 80% za samo 25 minuta.


Proizvodnja i prodaja startuju krajem godine po početnoj ceni od 45 hiljada evra. Ford za sada nema u planu da ponudi električni Explorer i izvan Starog kontinenta, ali neće nas iznenaditi ako jednog dana stigne i u ostatak sveta. Jer ako ništa drugo, Jenkije je mnogo lakše ubediti da kupe električni Explorer, nego električnu verziju nekog nepoznatog imena.

AutoRepublika

(1837)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

užas, explorer treba da bude veliki porodični automobil sposoban za sve terene, a ne kutija od 4,5m, još sa id3 mehanikom, zašto se drugačije nije nazvalo ovo sokoćalo

Izmenjeno 1 godina pre od strane Mustang
Matija

Ko te, bre, tera da kupis mali Eksplorer?! Klikni veliki i budi srecan! 🙂

Zoca

Kad smo vec kod VW platforme za e-vozila primetio sam da imaju i klasican akumulator 12 volti.Ima na Vartinom pretrazivacu 🤣🤣🤣Ukucas vecinu ID modela i izbaci bateriju kapaciteta 40 ,50 Ah..Nisam video to kod drugih strujasa..

Matija

E-motoru treba valjda anlaser? 🙂

garbage

Mislim da svi električari imaju i 12V olovnu bateriju – ona služi za radio, infotainment, i slično i puni ju velika baterija – ona je na nekih 350 V i kao takva struja nije primejrena pomoćnim potrošačima.

Matija

Naravno! 🙂 Poslednjih godina bilo je vise eksperimenata sa povecanjem napona na 48 V. Time bi se smanjila kolicina bakra za kablove. Bakar je sve skuplji.

J4ZZ3R

Pocese i nasi da kopiraju Kineze 🙂 QQ da ih ne tuze

Matija

Lep auto, solidne performanse i koristan prostor. Cena je jednaka baznom modelu VW ID.4 ali odmah treba uzeti u obzir da VW pruza mnogo manje opreme za tu baznu cenu! Nadajmo se da ce mali Eksplorer doci u Evropu! Ovde je link za jednu opsirniju informaciju o istom modelu:

https://www.electrive.net/2023/03/21/fords-meb-modell-heisst-explorer-fuer-weniger-als-45-000-euro/

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
BB

Jes’ vidio kako i ID4 može da bude lijep samo kad se malo potrude 😀

Zoca

Skoro je otpustio dizajnera VW..😄

moron

‘Bem ti zivot…

Matija

Evo kako „Autoexpress“ komentarise novi Ford Explorer na bazi platforme VW ID4: „Novi Ford Explorer ispravlja greske VW ID4!“

https://youtu.be/FhIJIvgPbZA

Very funy! 🙂

BB

I u pravu su, ovaj auto je dosta lijep