1. Home
  2. Vesti
  3. Rivian bi da se reši Amazona
Rivian bi da se reši Amazona
1

Rivian bi da se reši Amazona

957
1
Podelite sa prijateljima:

U moru novih proizvođača električnih vozila koji obećavaju da će postati „buduća Tesla“, Rivian se pokazao kao veoma ozbiljan igrač kome tako nešto možda i krene za rukom. Postali su prvi brend koji je na ulice isporučio električni pikap kamionet pod imenom R1T i na taj način nadmašili Ford F-150 Lightning za nekoliko meseci, a uspeh je još veći kada znamo da na rivala od strane Tesle moramo da čekamo još nekoliko godina.

Međutim, ono što je stavilo Rivian na mapu sveta je ugovor sa Amazonom iz 2019. godine. Tada je stigla narudžba po kojoj bi kompanija isporučila Amazonu 100 hiljada električnih kombija napravljenih konkretno za ovog partnera do 2030. godine. Ovaj detalj je bio izuzetno bitan iz razloga što su zaposleni u Amazonu direktno učestvovali u njegovom razvoju tako što su inženjerima i dizajnerima govorili koje bi detalje voleli da vide.


Rivian je prošle godine proslavio proizvodnju hiljaditog takvog kombija, ali je Amazon naglo usporio sa narudžbom ove godine. Štaviše, partner želi da kupi svega deset hiljada jedinica iako Rivian ima kapacitet da napravi značajno više. To je nateralo kompaniju na traži raskid potpisanog ugovora iz 2019. godine prema kojem će praviti takav kombi samo za Amazon, pa Rivian sada želi da ga prodaje svakome ko je voljan da ponudi novac. Ovu vest je prvi preneo Wall Street Journal, a zatim su je objavili svi automobilski mediji.

Amazon je ranije pustio u javnosti informaciju da će obustaviti izgradnju drugog sedišta firme koji je planiran u američkom glavnom gradu Vašingtonu, a takođe je objavio i da će otpustiti osamnaest hiljada zaposlenih radnika. Kada se pritom doda i odluka da smanje kupovinu kombija, nije teško zaključiti da postoje problemi u raju. Međutim, Rivianu nikako ne ide u korist što Amazon poseduje 20% vlasništva firme i samim tim se pita u velikoj meri za mnogobrojne odluke.


Rivian bi inače da investira 1,3 milijardi američkih dolara u novu platformu poznatu pod oznakom R2, s ciljem da se na njoj proizvode novi terenac i pikap kamionet. Nije isključena mogućnost da takva platforma bude ponuđena pod licencom i konkurentima, ali da bi je finansirao, Rivian smatra da mora da prodaje dosta više kombija nego što Amazon želi da kupi.

Eksperti smatraju da će tržište kombija s električnim pogonom zabeležiti rast prodaje za 30% do 2025. godine i Rivian svakako želi svoj deo kolača, ali je pitanje kako će veliki partner dočekati takvu „molbu“…

AutoRepublika

(957)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ako je Amazon postao kocnica za razvoj e-vozila Riviana onda bi americka vlada trebalo da se umesa u ovaj slucaj! Razlog je jasan: znacaj ekoloskog saobracaja stoji daleko iznad egoisticnih interesa samo jedne firme! Makar to bio Amazon.